George W. Bush vrea sa legalizeze soarta imigrantilor clandestini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de romani care muncesc acum ilegal in SUA ar putea primi permis de lucru si scapa de amenintarea deportarii

La inceputul unui an electoral in care are mare nevoie de voturile populatiei hispanice din Florida si California, presedintele George W. Bush pregateste cea mai mare reforma din ultimii 20 de ani a sistemului de imigratie pe teritoriul american. Seful administratiei de la Washington urma sa propuna ieri o serie de masuri ce deschid calea spre un statut legal pentru multi dintre cei peste opt milioane de imigranti clandestini, care muncesc la negru in Statele Unite, si, in acelasi timp, incurajeaza sosirea de noi muncitori straini, daca pe acestia din urma ii asteapta deja slujbe in America. Noile masuri vor permite multor imigranti ilegali sa obtina dreptul de munca, insa nu le ofera acestora garantiile necesare pentru primirea rezidentei permanente in Statele Unite. Bush urma sa ceara ieri Congresului ca muncitorii straini sa poata solicita statut legal pentru o perioada de trei ani, cu conditia ca acestia sa fie angajati in Statele Unite. In acest interval de timp, ei ar avea dreptul sa calatoreasca in afara teritoriului american, putand reveni oricand in Statele Unite. La sfarsitul acestei perioade, muncitorii straini ar putea primi dreptul de a lucra in Statele Unite pentru inca trei ani. Administratia Bush isi justifica decizia, afirmand ca aceasta reforma va pune capat muncii la negru - care nu baga in vistieria statului taxe si impozite - si, nu in ultimul rand, va duce la sporirea securitatii nationale, determinandu-i pe imigrantii care au informatii despre eventuale activitati teroriste sa coopereze cu autoritatile, deoarece nu se vor mai teme ca vor fi deportati.
Substratul acestor masuri este de natura electorala. Jumatate din cele peste opt milioane de persoane care muncesc ilegal sunt mexicani. Prin gestul sau, Bush spera sa obtina voturile a peste patru milioane de mexicani deveniti intre timp cetateni americani si care au contribuit si contribuie la stabilirea pe teritoriul Statelor Unite a celorlalti peste patru milioane de mexicani ce nu au obtinut deocamdata un statut legal. De asemenea, reforma sistemului de imigratie, anuntata cu cateva zile inaintea intalnirii dintre Bush si presedintele mexican Vicente Fox, va contribui la imbunatatirea relatiilor dintre Statele Unite si Mexic, considerate extrem de importante de catre Washington. Implicit, prevederile noilor masuri ii vor influenta in mod pozitiv si pe cetatenii altor state, aflati ilegal in America, inclusiv comunitatile de romani, localizate in special in zona coastelor de Vest si de Est.
Pe de alta parte, planul Casei Albe se poate dovedi pentru Bush extrem de riscant, in conditiile in care, potrivit ultimelor sondaje de opinie, cei mai multi dintre americani nu ii vad cu ochi buni pe imigrantii ilegali, in special dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie. De asemenea, numerosi activisti pentru apararea intereselor imigrantilor, precum si o serie de lideri ai organizatiilor pentru apararea drepturilor omului declara ca, neinaintand un proiect de lege pe aceasta tema, Bush va lansa aceste propuneri doar din considerente electorale si nu are de gand sa faca uz de influenta sa pentru a materializa reforma anuntata printr-o legislatie aprobata de Congres.
In 1986, presedintele american Ronald Reagan a obtinut aprobarea unei reforme similare, la capatul a sase ani de controverse aprinse intre membrii Congresului si de dezbateri intense la nivel national.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite