George W. Bush - pentru a doua oara presedinte al Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Spre deosebire de acum patru ani, actualul presedinte este castigatorul detasat al votului popular * John Kerry si-a recunoscut infrangerea si s-a retras din cursa electorala

La fel ca in urma cu patru ani, dupa ce a tinut cu sufletul la gura intreaga lume, America nu a putut anunta, la inchiderea urnelor, decat un castigator probabil in persoana lui George W. Bush. Actualul lider de la Casa Alba avea asigurate voturile a 254 de mari electori (dupa ce a iesit victorios in 28 de state), iar contracandidatul sau, John Kerry, si-a adjudecat voturile a 252 de electori (din 19 state). Dupa un suspans de 12 ore, cand parea evident ca impasul electoral din anul 2000 se va repeta, iar americanii nu vor sti decat peste cateva saptamani cine le va fi presedinte, John Kerry s-a retras elegant din cursa electorala, recunoscandu-si infrangerea. Kerry s-a hotarat sa nu mai astepte numararea voturilor din statul-cheie Ohio, decisiva pentru inclinarea balantei in favoarea unuia dintre candidati. (In acest stat, Bush conducea cu o diferenta de 136 000 de voturi si mai ramasesera de numarat 250 000 de buletine, fiind, statistic, putin probabil ca rezultatul final sa fie favorabil lui Kerry).
Casa Alba anuntase inca de dimineata victoria lui Bush
Secretarul general al Casei Albe, Andrew Card, se grabise sa declare ca "presedintele Bush a castigat scrutinul cu cel putin 286 de voturi ale marilor electori". El a adaugat ca Bush se bucura de un avantaj "insurmontabil din punct de vedere statistic" in ultimele trei state asupra carora mai pluteau incertitudini (Ohio, New Mexico si Iowa). Senatorul democrat, John Kerry, i-a telefonat presedintelui Bush ca sa-si recunoasca infrangerea, a declarat un oficial de la Casa Alba, citat de CNN. Presedintele Bush era asteptat in cursul dupa-amiezei de ieri (in jurul orei 22, in Romania) sa-si anunte oficial victoria, lasand posibilitatea lui Kerry sa isi admita infrangerea cu cateva ore mai devreme. Senatorul democrat era asteptat sa faca publica renuntarea sa la cursa electorala in fieful sau electoral, orasul Boston (Massachusetts). Decizia lui Kerry a fost prefigurata de lipsa de reactie a democratilor la afirmatiile secretarului de la Casa Alba, Andrew Card, care confirmase in cursul zilei de ieri estimarile potrivit carora "presedintele Bush a obtinut cele mai multe voturi decat orice alt candidat prezidential din istoria SUA".
Un nou test pentru democratia americana
Daca nu ar fi iesit Kerry din scena, obtinerea celor 270 de electori de care un candidat are nevoie pentru a putea fi declarat presedinte s-ar fi putut dovedi un lucru mai anevoios decat la alegerile precedente. In New Mexico si Iowa, ultimele state in care voturile se mai numarau la 12 ore dupa inchiderea urnelor, toate probabilitatile il arata invingator pe Bush, el obtinand astfel inca 12 electori. Castigand aceste state, adjudecate de Gore in 2000, presedintele republican ar recupera pierderea statului New Hampshire. In schimb, Ohio devine noua provocare pentru democratia americana. Desi numaratoarea s-a incheiat, iar Bush conduce la o diferenta de 136.000 de voturi, cei 20 de electori ai acestui stat nu pot fi atribuiti nici unuia dintre candidati pana ce nu vor fi luate in calcul "voturile provizorii". Aceste voturi, devenite obligatorii in toate statele de anul acesta, sunt sufragiile exprimate de cetateni care nu au un statut legal bine definit, neavand domiciliul intr-o anumita circumscriptie. Lor li se permite totusi sa voteze, pentru ca dreptul lor constitutional sa nu sufere nici o ingradire. Valabilitatea acestor voturi (circa 250.000 numai in Ohio) este verificata ulterior procesului electoral, urmand ca numai optiunea celor ce au indeplinit toate conditiile legale sa fie luata in calcul. O comisie formata din democrati si republicani va analiza valabilitatea fiecarui vot, dar, potrivit legislatiei din Ohio, acest proces complex nu va incepe mai devreme de 11 zile de la data scrutinului. Tinand cont de faptul ca, in afara de Bush si Kerry, ceilalti candidati de pe buletinele din Ohio nu au obtinut nici 0,1%, orice vot din cele "provizorii" se poate dovedi hotarator.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite