George Banu, premiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiul Prometheus pentru Opera Omnia, secţiunea Artele spectacolului, a fost decernat criticului de teatru George Banu pentru întreaga activitate în domeniul artelor spectacolului. George Banu,

Premiul Prometheus pentru Opera Omnia, secţiunea Artele spectacolului, a fost decernat criticului de teatru George Banu pentru întreaga activitate în domeniul artelor spectacolului.

George Banu, eseist de teatru român, stabilit la Paris, este profesor dr. de teatru la Universitatea Sorbona, distins de trei ori cu Premiul Criticii Franceze, cu Ordinul Chevalier des Arts et des Lettres, cu Les Palmes Academiques, ordinul Meritul Naţional (Franţa), Premiul UNESCO. Este Doctor Honoris Causa al universităţilor de artă teatrală şi cinematografică "I. L. Caragiale" (Bucureşti) şi "George Enescu" (Iaşi).

A fost distins, de asemenea, de două ori, cu Premiul UNITER şi ales pentru trei mandate succesive preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. A publicat un număr impresionant de lucrări despre teatrul secolului XX, primind de trei ori premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa. Este redactor-şef al revistei "Alternatives Theâtrales" şi coordonează de douăzeci de ani editura "Actes Sud".

George Banu spunea odată: "Îmi place să spun, parafrazând o celebră frază din <> lui Shakeaspeare, că suntem făcuţi din materia viselor noastre, că noi, criticii sau oamenii de teatru, suntem făcuţi din materia spectacolelor pe care le-am văzut." După primirea premiului, reputatul teatrolog ne-a trimis, în exclusivitate, o mărturisire.

Premiul pentru debut, Opera Prima, a fost acordat, la categoria Arte Vizuale, pictorului Alexandru Rădvan, care aprecia că trăim într-o societate bazată pe comunicare vizuală, iar partea leului revine cinematografiei, televiziunii. Arta plastică este mai puţin vizibilă astăzi, pentru că ea se adresează unui public din ce în ce mai redus. După 11 expoziţii personale, Alexandru Rădvan expune acum la Cluj "Memoriile lui Constantin".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite