Geodezia devine profesie liberală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii din instituţiile de stat nu vor mai avea drept de semnătură Geodezia devine profesie liberală, iar geodezii îşi vor practica meseria pe baza unei legi speciale, aşa cum se

Angajaţii din instituţiile de stat nu vor mai avea drept de semnătură

Geodezia devine profesie liberală, iar geodezii îşi vor practica meseria pe baza unei legi speciale, aşa cum se întâmplă în cazul notarilor, medicilor sau avocaţilor. Conform legii, salariaţii din instituţiile bugetare care au un astfel de obiect de activitate nu vor mai avea drept de semnătură, ceea ce va elimina concurenţa neloială.

Conform Legii 16/2007, profesiunea de geodez devine profesiune liberală, dreptul de semnătură fiind acordat de organizaţie profesională, Ordinul Geodezilor din România. Autorizarea specialiştilor în cadastru trece astfel din mâinile statului, de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în mâinile unei organizaţii profesionale, Ordinul Geodezilor din România. Acesta urmează să se constituie în 60 de zile. Deşi statul renunţă la autorizare şi la sancţiuni, menţine totuşi controlul, pentru că orice act normativ trebuie autorizat de ANCPI, explică directorul ANCPI, Mihai Busuioc.

Noua legislaţie elimină concurenţa neloială

Conform legii, salariaţii din instituţiile bugetare nu mai au voie să capete drept de semnătură. Ceea ce va elimina concurenţa neloială şi va demonta monopolul exercitat până acum de salariaţii din primării, crede Valeriu Manolache, preşedintele Asociaţiei Patronale de Cadastru, Geodezie şi Cartografie. Aceştia, prin poziţiile avute în Direcţiile de urbanism din primării, aveau acces la lucrările importante, pe care le puteau rezolva prin propriile firme, împiedicând totodată firmele de cadastru concurente să obţină hărţile de care aveau nevoie pentru a-şi executa lucrările. "Cine lucra la primărie la Direcţiile de Urbanism controla totul. Acum, dacă vrea să-şi păstreze semnătura pleacă de la primărie, îşi asumă răspunderea şi creează locuri de muncă în mediul privat", spune Valeriu Manolache. Conform legii, dreptul de semnătură al unei persoane este suspendat când aceasta îndeplineşte o funcţie publică.

Numărul autorizaţiilor, reduse la jumătate

Reprezentanţii patronatului spun că acest sistem va reduce evaziunea fiscală care se manifesta până acum pe scară largă. Mulţi din cei are lucrau ca persoane individuale tăiau facturi de 100.000 lei vechi şi încasau de fapt milioane de lei, preţul pieţei.

La acest moment există în România circa 6.000 de semnături autorizate pentru lucrări de cadastru, dar vor rămâne nu mai mult de jumătate, cele care vor fi acordate numai absolvenţilor de geodezie. "Există circa 3.000 de persoane care nu vor mai fi autorizate pentru că nu au studiile necesare. Au fost autorizaţi muncitori care au lucrat cinci ani într-un institut de proiectări, profesori de sport, artilerişti, pădurari, chiar şi preoţi. După 2001 a fost o campanie de autorizări pe bandă rulantă, ca să emitem rapid titluri de proprietate", spune Manolache. De aici calitatea redusă a lucrărilor topografice. Cei care vor avea drept de semnătură vor fi inginerii geodezi, dar şi cei care îşi completează studiile cu cursurile care le lipsesc. În viitor, dreptul de semnătură va fi acordat numai după o practică de doi ani la un specialist autorizat.

Piaţa lucrărilor de cadastru, 22 milioane de euro

Europenii care vor să lucreze în acest domeniu în România trebuie să se înregistreze în Ordinul Geodezilor, dar înscrierea este o simplă formalitate, de vreme ce sunt autorizaţi în statul de unde provin. Conform datelor patronatului din cadastru, în 2002, piaţa lucrărilor din domeniu s-a ridicat la circa 22 milioane de euro. Cei 140 de membri ai patronatului au însumat o cifră de afaceri de 18,9 milioane de euro. Cele mai mari cifre de afaceri nu au provin din Cărţile Funciare - 4,5 milioane de euro cifră de afaceri totală -, ci din lucrări ample comandate de stat. Astfel, fotografierea României din avion a costat şase milioane de euro, alte şase milioane au fost reprezentate de contractul pentru furnizarea LPIS - sistemul de înregistrare al parcelelor agricole, care stă la baza acordării subvenţiilor agricole pe suprafaţă. Proiecte importante urmează, odată cu demararea marilor proiecte de infrastructură. Preţurile ar putea scădea în continuare mai ales la marile proiecte, odată cu intensificarea competiţiei practicate de companii străine, interesate să intre pe piaţa naţională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite