Geoana - strans cu usa sa candideze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Daca vrei sa fii general, trebuie sa ai urme din batalii", cam acestea au fost "argumentele" care i s-au spus lui Mircea Geoana pentru a-l determina sa candideze la Primaria Bucuresti. Surse din PSD

"Daca vrei sa fii general, trebuie sa ai urme din batalii", cam acestea au fost "argumentele" care i s-au spus lui Mircea Geoana pentru a-l determina sa candideze la Primaria Bucuresti. Surse din PSD spun ca lui Geoana i s-a pus in vedere ca, daca doreste sa aiba un viitor politic alaturi de partidul de guvernamant, trebuie sa intre in lupta pentru Bucuresti, pentru a dovedi ce poate. Ministrul de externe trebuie sa dea, in acest fel proba de fidelitate, renuntand la orice planuri personale pentru interesul partidului. Geoana a fost numit anul trecut vicepresedinte al PSD, iar acum i se cere sa arate ca a meritat postul. "Daca nu va castiga, macar va avea pe fata urme din batalie", au conchis "generalii" PSD.
Cinci luni de cautare a unui candidat
Asocierea numelui lui Mircea Geoana cu Primaria Bucuresti s-a facut, pentru prima data, in iarna acestui an, cand PSD nu se hotarase inca asupra persoanei care il va concura pe Basescu. La reuniunea de la Sinaia, la sfarsitul lui ianuarie, ministrul de Externe a refuzat insa propunerea, in ideea ca, in viitorul mandat pesedist, va fi luat in calcul pentru o functie mai importanta. Odata epuizate variantele - Florin Georgescu, Ionel Blanculescu si Mircea Geoana -, partidul s-a vazut nevoit sa gaseasca un alt candidat. Solutia s-a gasit la repezeala, la inceputul lui martie, cand, pentru a atenua scandalul din jurul remanierii Rodicai Stanoiu, PSD l-a anuntat, in avans, pe Bogdan Niculescu Duvaz drept candidat. La vremea respectiva, anuntul a fost facut de Adrian Nastase, care l-a apreciat pe Duvaz drept, candidatul cel mai potrivit, data fiind meseria de arhitect a acestuia. Din noua sa postura, Duvaz a negat permanent orice zvon privind o inlocuire a sa la inceputul campaniei. Nici rezultatul unui sondaj de acum trei saptamani nu l-a descurajat. Bogdan Niculescu Duvaz nu era votat decat de 60% dintre membrii PSD, iar explicatia oficiala, data de Viorel Hrebenciuc acestui fapt, a fost ca, deocamdata, nu este identificat de catre electorat drept candidat al PSD. De altfel, chiar si in cursul zilei de duminica, Hrebenciuc declara ca pozitia din sondaje detinuta de Duvaz este promitatoare, chiar daca se afla sub cota partidului. Nici Duvaz nu a stiut nimic despre scoaterea sa din cursa, el catalogand zvonul drept o absurditate, o intoxicare din partea Aliantei PNL-PD.
Basescu despre Geoana:
"Acest baiat orientat"
Seful PD mai asteapta inca o candidatura grea: Mitrea sau D.I. Popescu
"Candidatura lui Mircea Geoana la Primaria Bucurestiului nu schimba cu nimic datele problemei. Cum in timpul mandatului meu am schimbat vreo cinci prefecti, probabil ca mai schimb si vreo cinci contracandidati de la PSD in aceasta campanie electorala", a declarat, ieri, primarul general al Capitalei, Traian Basescu. Desi a spus ca nu vrea sa se pronunte pe fond asupra candidaturii lui Geoana, Basescu nu a pierdut prilejul de a-l ironiza pe ministrul de Externe: "Ii sugerez lui Adrian Nastase sa nu-i dea lui Mircea Geoana o echipa prea corupta de candidati la primariile de sectoare. Altfel risca sa-i compromita definitiv cariera politica acestui baiat orientat, fost ambasador al lui Emil Constantinescu, care a stiut tot timpul sa stea pe langa putere". Basescu a spus ca asteapta de la PSD sa prezinte totusi un candidat care sa fie "politician legitim" al partidului, cum sunt Miron Mitrea sau Dan Ioan Popescu: "Mircea Geoana ar fi greu de cuplat cu PSD, mai ales dupa ce a cochetat cu CDR, iar eu imi doresc o infrangere politica a PSD in Bucuresti". Nici Theodor Stolojan nu l-a iertat pe Geoana, sustinand ca ministrul de Externe nu are nici un atu pentru a fi primarul Bucurestiului: "Nu vad nici o legatura intre Mircea Geoana si Primaria Bucurestiului, decat incercarea disperata a PSD de a folosi notorietatea lui ca ministru de Externe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite