Geoană, executat ca la Partidul Comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană a ajuns la sediul PSD  după ce colegii săi îl excluseseră din partid
Mircea Geoană a ajuns la sediul PSD după ce colegii săi îl excluseseră din partid

Comisia de Integritate a PSD a votat, ieri, excluderea lui Mircea Geoană din partid. Şedinţa a avut loc fără audierea acuzatului. Propunerea de excludere a lui Mircea Geoană din PSD a fost adoptată, ieri, de Comisia de integritate a partidului cu 43 de voturi „pentru" şi cinci împotrivă.

Excluderea s-a votat la ora 14.00 , fără ca Mircea Geoană, invitat la şedinţă la ora 14.15, să fie audiat. Şeful Comisiei de integritate, Dan Şova, a invocat absenţa unei confirmări din partea lui Geoană că va participa la şedinţă. Însă în invitaţia trimisă lui Geoană nu exista nicio solicitare de confirmare. În plus, Şova a convocat comisia pentru ora 13.00, deşi Geoană era invitat la 14.15. Decizia finală aparţine Comitetului Executiv (CEx)  al PSD, din care fac parte vicepreşedinţii partidului şi şefii organizaţiilor judeţene. Cum şefii organizaţiilor judeţene i-au desemnat pe cei 49 de membri ai Comisiei de integritate, sunt şanse mari ca propunerea de excludere să fie votată şi de CEx.

Geoană a început ziua  cu un atac dur la adresa adversarilor săi. Cu 45 de minute înaintea şedinţei în care urma să fie judecat, el a organizat o conferinţă de presă în care a afirmat că Victor Ponta şi Crin Antonescu au fost deranjaţi de vizita sa în Statele Unite. Geoană a susţinut că Victor Ponta şi Crin Antonescu au apelat la Viorel Hrebenciuc ca să le organizeze o vizită în America împreună cu Sorin Oprescu. Mai mult, şeful Senatului a adăugat că Hrebenciuc a apelat la o firmă de lobby, şi nu la „canalele oficiale".

Geoană s-a dus degeaba la sediul PSD

Geoană a anunţat că va participa la şedinţa Comisiei de Integritate şi plecat de la Senat spre sediul PSD. Înainte de a intra în sediul partidului, Geoană şi-a exprimat încrederea că PSD „rămâne democratic". Tocmai în acel moment, din spatele său a răsărit în faţa camerelor o doamnă agitată „Ce să rămână domnu' preşedinte?... Vorbesc eu acuma!". Doamna cu ochii în lacrimi şi cu arătătorul ridicat în vânt, deasupra tuturor, este Mariana Negoiţă, membră a comisiei. „Tot ce s-a întâmplat astăzi a fost o mascaradă!".

Mircea Geoană a fost invitat la şedinţa Comisiei de integritate la ora 14.15, oră la care era deja exclus din partid

Mircea Geoană a fost invitat la şedinţa Comisiei de integritate la ora 14.15, oră la care era deja exclus din partid

Camerele de filmat şi zecile de microfoane îl abandonează pe Mircea Geoană  şi se mută în jurul femeii. Fostul preşedinte al PSD rămâne singur. Oftează. „Acum... eu trebuie să plec". Intră în sediu. Mariana Negoiţă strigă ceva despre trădarea din comisie: „S-au încălcat prevederile statutului în modul cel mai grosolan. S-a propus excluderea lui Geoană din partid prin încălcarea prevederilor statutare!".

După doar două minute, Mircea Geoană iese bulversat din sediu. Nu a mai apucat să se apere în faţa colegilor. „Sunt absolut consternat de situaţia creată! Am constatat că şedinţa comisiei deja se epuizase. Domnul Şova mi-a zis că nu mai poate să convoace colegii, deşi erau aici, în sediu".  Dan Şova a ţinut imediat o conferinţă de presă în care a explicat de ce nu l-a mai aşteptat pe Geoană să îşi susţină punctul de vedere. „A fost o neînţelegere. Noi am trimis o invitaţie Domniei Sale, nu ne-a remis niciun comunicat dacă vine sau nu vine. În loc ca domnul Geoană să organizeze conferinţe de presă pe scările de la Senat, mai bine venea la comisie".

Mircea Geoană nu este la prima sancţiune din partea PSD, după suspendarea de şase luni din partid dictată în  2010. La expirarea suspendării, declaraţiile lui Geoană despre o eventuală candidatură la Preşedinţie au conferit conducerii PSD motivul pentru a decide înlocuirea acestuia de la preşedinţia Senatului. Refuzul lui Geoană de a se supune deciziei BPN este invocat de Victor Ponta ca fiind o gravă încălcare a Statutului PSD, abatere pentru care Geoană riscă şi excluderea.

PNL, de partea lui Ponta

PNL şi PSD au o relaţie politică ce presupune „tandemul de mare impact electoral Antonescu-Ponta" şi, din această perspectivă, PNL manifestă întreaga sa susţinere pentru Ponta şi conducerea PSD, a declarat vicepreşedintele PNL Mihai Voicu. În ceea ce priveşte funcţia de preşedinte al Senatului, Voicu a spus că PNL va susţine decizia PSD inclusiv prin votul senatorilor liberali.

Şefia Senatului depinde de voturile PDL

Cristian Rădulescu spune că PDL nu îl sprijină pe Geoană

Chiar dacă şi PSD, şi PDL vorbesc de schimbarea lui Mircea Geoană din fruntea Senatului, situaţia acestei funcţii rămâne incertă. Social-democraţii pot propune revocarea, pentru că sunt grupul care a obţinut şefia Senatului, dar pentru a fi votată schimbarea lui Geoană are nevoie de sprijinul PDL, care deţine majoritatea.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă  (PSD), a afirmat, ieri, că social-democraţii vor continua demersul de revocare al lui Mircea Geoană din fruntea Senatului. Greblă a adăugat că excluderea din PSD nu atrage automat pierderea şefiei Senatului pentru Mircea Geoană. El a spus că funcţia aparţine PSD  şi a acuzat PDL că nu vrea să respecte decizia Curţii Constituţionale în acest sens. „Noi vom cere în continuare revocarea, dar, probabil, PDL ne va bloca în continuare la fel cum s-a întâmplat şi în prima şedinţă", a estimat Greblă.

În schimb, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat că PDL şi coaliţia vor lua o hotărâre în funcţie de poziţia pe care o va adopta oficial PSD în ceea ce îl priveşte de preşedintele Senatului, Mircea Geoană. El a ţinut să sublinieze că Geoană nu este susţinut de PDL. „Mircea Geoană nu are susţinerea nostră şi, chiar dacă ar fi să fie susţinut în continuare de PSD la conducerea Senatului, el nu are susţinerea noastră", a spus liderul grupului PDL din Senat.

În schimb, liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, crede că problema se va rezolva prin excluderea lui Geoană din PSD. "În cazul în care forurile superioare ale PSD vor decide excluderea lui Mircea Geoană din partid, scaunul de preşedinte al Senatului este automat liber. În acest caz, pierzându-şi calitatea de membru, scaunul de preşedinte devine liber şi vor fi făcute propuneri", a spus senatorul
Uniunii.

Cristian Rădulescu spune că PDL nu îl sprijină pe Geoană
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite