Geoană ştia el ce ştia: Adrian Năstase - încă un dosar penal!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier este acuzat de corupţie în dosarul fluturat în campania electorală din 2004 cu privire la terenul cumpărat de la Gabriel Bivolaru. Şeful DNA, Daniel Morar, l-a sesizat ieri pe

Fostul premier este acuzat de corupţie în dosarul fluturat în campania electorală din 2004 cu privire la terenul cumpărat de la Gabriel Bivolaru.

Şeful DNA, Daniel Morar, l-a sesizat ieri pe preşedintele Traian Băsescu pentru ca acesta să ceară Comisiei Speciale de la Cotroceni urmărirea penală faţă de fostul premier Adrian Năstase. Procurorii anticorupţie fac cercetări într-un nou dosar, constituit în acest an, în care Adrian Năstase este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Dosarul a fost făcut public doar la câteva zile după ce preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că "de moţiunea de cenzură se tem cei cu dosare grele".

Anchetatorii fac verificări cu privire la modul în care fostul premier a intrat în posesia terenului din strada Zambaccian nr. 16. DNA a cerut avizul preşedinţiei, după ce Curtea Constituţională a decis - tot la sesizarea lui Năstase - că foştii demnitari care ar fi săvârşit infracţiunile de care sunt acuzaţi în timpul mandatului trebuie să fie cercetaţi după prevederile Legii privind răspunderea ministerială, şi nu după normele de drept comun.

Avocaţii lui Năstase au invocat neconstituţionalitatea anchetei în dosarul "Zambaccian", iar luna viitoare magistraţii instanţei supreme vor decide dacă continuă judecarea acestei cauze sau o trimit la DNA pentru refacerea procedurilor. Specialiştii în Drept susţin însă că deciziile Curţii Constituţionale au efect numai pentru viitor.

Terenul a fost achiziţionat cu 11.000 de dolari

Acum 10 ani, terenul cu o suprafaţă de 700 mp îi aparţinea lui Gabriel Bivolaru, condamnat pentru devalizarea BRD. De la Bivolaru, terenul a ajuns la mama acestuia, Elena Sotec, apoi la mama Roxanei Bichel, fost vicepreşedinte APAPS, şi, de acolo, la firma de avocatură a lui Adrian Năstase, care l-a vândut familiei Năstase. Apoi, acolo s-a ridicat un bloc cu una dintre firmele de construcţii ale lui Sergiu Sechelariu, devenit ulterior secretar de stat în Guvernul Năstase.

În respectivul bloc a avut apartament şi Ion Ion Ţiriac, dar i l-a vândut fiului lui Adrian Năstase, Andrei. Acum, acolo deţine o locuinţă şi Marieta Anastasescu, avocata pusă sub învinuire alături de Adrian Năstase. Preţul la care a fost achiziţionat terenul a fost de 11.000 de euro. PNA a început o anchetă în acest caz în 2004, la sesizarea Monei Muscă, care susţinea că terenul a fost achiziţionat la un preţ subevaluat de 25 de ori.
Dosarul a fost închis însă după trei săptămâni, "din lipsă de probe".

În 2005, după instalarea în funcţie, Daniel Morar a declarat că Năstase l-a sunat să-l întrebe dacă va relua ancheta în dosarul "Zambaccian". La începutul lui noiembrie 2005, dosarul a fost redeschis, iar Adrian Năstase a acuzat procurorii DNA de şantaj, susţinând că aceştia i-ar fi promis lui Gabriel Bivolaru că va fi eliberat din arest dacă dă declaraţii împotriva sa.

Miniştri, la Comisia de la Cotroceni

În cazul fostului ministru al economiei Codruţ Şereş, procurorii DIICOT nu au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale, însă odată cu decizia Curţii Constituţionale vor trebui să ceară "verde" de la Cotroceni în cazul în care se impune trimiterea sa în judecată. Pentru fostul ministru al comunicaţiilor, Zsolt Nagy, Băsescu a dat girul procurorilor să înceapă ancheta.

Şereş şi Nagy sunt cercetaţi penal în dosarul "de trădare şi spionaj" - procurorii DIICOT vor trebui să ceară aviz de la Cotroceni în cazul în care se impune trimiterea lor în judecată. Comisia Specială şi-a mai dat avizul pentru cercetarea fostului ministru al apărării Teodor Atanasiu - acuzat de abuz în serviciu. În final, procurorii au decis neînceperea urmăririi penale.

De unde ştia Geoană de "dosarele grele"?

Şeful pesediştilor, Mircea Geoană, a anunţat cu doar două zile în urmă că de moţiunea de cenzură se tem "cei cu dosare grele". "Se tem cei cu dosare grele, cei care ţin cu dinţii de putere, cei care nu lasă loc generaţiilor tinere, politicienii roşi de vulnerabilităţi, depăşiţi de timpuri şi de evenimente, inclusiv de la PSD", a afirmat Geoană într-un interviu acordat unei agenţii de presă.

Fără să se exprime clar, Geoană făcea referire la Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Ion Iliescu care au contestat, public sau în interiorul partidului, intenţia de a depune o moţiune de cenzură fără negocieri precise cu celelalte partide. Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul Mineriadei din 1990, iar Mitrea este acuzat de DNA de luare de mită.

Precedent

Geoană nu este la prima declaraţie controversată despre dosarele care i se intentează lui Năstase. În luna iulie, fostul premier afirma pe blogul său că a fost sunat de mai mulţi colegi din partid care i-au spus că Mircea Geoană ar fi declarat, într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, că scenariile despre întoarcerea lui Năstase sunt inutile pentru că "dosarele grele nu au fost încă scoase". Adrian Năstase mai spunea atunci că Mircea Geoană "ştie ceva despre alte dosare" şi îl acuza pe preşedintele PSD "de complicitate cu Daniel Morar sau Traian Băsescu".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite