Genică Boerică, singurul acuzator din "dosarul mătuşii Tamara"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri craiovean Genică Boerică este principalul martor al DNA împotriva fostului premier, Adrian Năstase. Potrivit rechizitoriului, Genică Boerică a făcut un denunţ, în ianuarie

Omul de afaceri craiovean Genică Boerică este principalul martor al DNA împotriva fostului premier, Adrian Năstase. Potrivit rechizitoriului, Genică Boerică a făcut un denunţ, în ianuarie 2006, la DNA, în care releva că a intermediat o întâlnire, în noiembrie 2000, între Ioan Melinescu, membru în cadrul Oficiului de Combatere a Spălării Banilor, şi Adrian Năstase, pe atunci vicepreşedinte PSD, în legătură cu depunerea a 400.000 de euro. Denunţul lui Genică Boerică a fost făcut la DNA, la o lună după ce a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, la opt ani închisoare, pentru spălare de bani şi restituiri ilegale de credite în valoare de 4,5 milioane de euro. Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a decis că se impune rejudecarea cauzei. Genică Boerică a povestit că în urma întâlnirii s-ar fi ajuns la o înţelegere: Ioan Melinescu bloca soluţionarea dosarului, până după alegerile din decembrie 2000, iar dacă Adrian Năstase ajungea premier, aşa cum reieşea din sondaje, îl va pune şef al Oficiului. În 28 decembrie 2000, primul-ministru Adrian Năstase semna HG prin care Ioan Melinescu a fost numit şef al ONCSB. Genică Boerică mai sustine că, printr-un intermediar, fostul deputat Ristea Priboi, Melinescu i-a transmis dosarul lui Adrian Năstase. Supus testului poligraf, Boerică s-a încurcat, la câteva răspunsuri, cum ar fi la întrebarea "În primăvara anului 2001, când te-ai întâlnit cu Melinescu lângă Oficiu, acesta ţi-a spus că are dosarul cu privire la Dana Năstase?". Răspunsul a fost pozitiv, dar s-a detectat că denunţătorul a avut comportament simulat. Procurorii motivează prin faptul că denunţătorul cunoştea dinainte situaţiile despre care a fost chestionat.

DNA: "O relaţie de tip mafiot"

Procurorii DNA susţin în rechizitoriu că între Năstase şi Melinescu a existat o înţelegere "de tip mafiot, fără solicitări sau propuneri explicite, ci tacită". Adrian Năstase s-a prevalat la DNA de dreptul de a nu da nicio declaraţie, după ce şi-a manifestat neîncrederea în obiectivitatea anchetei. El a trimis procurorilor un memoriu în care susţine că este nevinovat şi apreciază drept "incalificabil" faptul că învinuirea este întemeiată pe un autodenunţ al unui condamnat, arestat în perioada în care el era şeful guvernului. Melinescu a negat afirmaţiile lui Boerică şi a susţinut că nu i-a remis niciun dosar lui Priboi. El a mai completat că nu l-a cunoscut pe Adrian Năstase decât după numirea acestuia în funcţia de prim-ministru. Fostul deputat Ristea Priboi, singurul care ar putea elucida acest dosar, cercetat pentru complicitate la luare/dare de mită, a dispărut din ţară anul trecut, cu câteva zile înaintea începerii urmăririi penale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite