Generaţia de Aur a filmului şi a scenei, din nou îndoliată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul a încetat din viaţă ieri, la vârsta de 67 de ani, într-o clinică din Viena, în urma unui stop cardiorespirator Ştefan Iordache suferea de mai multă vreme de leucemie. Moartea

Actorul a încetat din viaţă ieri, la vârsta de 67 de ani, într-o clinică din Viena, în urma unui stop cardiorespirator

Ştefan Iordache suferea de mai multă vreme de leucemie. Moartea maestrului a fost cauzată de un stop cardiorespirator.

Actorul a fost internat la Spitalul Elias săptămâna trecută. Familia a solicitat însă conducerii spitalului confidenţialitate asupra stării de sănătate a artistului. Pentru că în România nu i s-a respectat dreptul la intimitate şi la confidenţialitatea diagnosticului, vineri, actorul a fost transportat la o clinică din Viena, pentru a primi îngrijiri medicale. Aici, Ştefan Iordache a încetat din viaţă "după o grea suferinţă", conform declaraţiilor medicilor.

După ce va fi repatriat, marţi, trupul neînsufleţit al artistului va fi depus în holul Teatrului Naţional, unde cei care l-au iubit îi pot aduce un omagiu. Surse apropiate familiei au spus că funeraliile vor avea loc miercuri, de la ora 14.00. Potrivit dorinţei celui dispărut, el va fi înhumat în comuna Gruiu, unde familia Iordache are o casă de vacanţă.

"Am sperat că se va pune pe picioare"

Preşedintele Uniunii Teatrale din România, actorul Ion Caramitru, a spus că Ştefan Iordache a fost unul dintre cei mai personali, autentici şi speciali artişti pe care i-a avut România vreodată.

"Toţi am sperat ca tratamentul pe care îl făcea să îl pună pe picioare. A fost o lovitură să primesc vestea asta, la nici 24 de ore după ce el a fost transferat la un spital din Viena. Am vorbit cu el înainte să plece. Sunt distrus de această veste. Nu îmi vine să cred. Este profund nedrept", a declarat Caramitru.

"Ştefan Iordache ocupă un loc în teatrul şi în filmul românesc pe care nu i-l va lua nimeni. Era un împătimit al rigorii, al unui profesionalism autentic, care l-a făcut să se înconjoare de oameni de calitate", a adăugat el.

Şi actorul Victor Rebengiuc a spus că moartea lui Ştefan Iordache este o mare pierdere pentru teatrul românesc. "Sunt foarte întristat, atât pot să vă spun, având în vedere că el a dorit să fie foarte multă discreţie în jurul bolii sale", a precizat actorul.

"Am pierdut un înger"

Regizorul Sergiu Nicolaescu a mărturisit că decesul actorului Ştefan Iordache "este o foarte mare lovitură". "Au început să moară dinozaurii", a adăugat el, iar Ion Besoiu a declarat că România "a pierdut un înger".

O carte despre Ştefan Iordache a apărut în 2004, la Editura Nemira. Se numeşte "Regele scamator, Ştefan Iordache". O biografie şi, totodată, o carte memorialistică, semnată de criticul teatral Ludmila Patlanjoglu.

Premiul de Excelenţă în Cinematografie

Ştefan Iordache s-a născut pe 3 februarie 1941, la Calafat. A jucat în aproape 30 de filme. A fost căsătorit cu Mihaela Tonitza, nepoata pictorului Nicolae Tonitza. Unul dintre rolurile sale memorabile este cel al lui Petrini, din filmul "Cel mai iubit dintre pământeni". A primit Premiul de Excelenţă în Cinematografia Românească în 2006. În teatru, a fost creatorul unor roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea, Barrymore, Raskolnikov sau Iisus în "Maestrul şi Margareta". Cel mai recent rol al său este Prinţul Potemkin în piesa "Ecaterina cea Mare", de George Bernard Shaw.

Mari actori care au părăsit scena vieţii

Puiu Călinescu, decedat în 1997 / 77 de ani

A fost un actor de comedie celebru datorită grimaselor sale. S-a născut pe 21 iunie 1920 la Bucureşti, într-o familie de actori, tatăl său fiind actorul Jean Tomescu. În 1948 s-a alăturat trupei Teatrului de comedie "Constantin Tănase". A scris mai multe piese, precum "Un băiat de zahăr ars", "Trăsnitul meu drag" sau "Idolul femeilor". Puiu Călinescu a trecut în nefiinţă pe 16 mai 1997.

Dem Rădulescu, septembrie 2000 / 69 de ani

Unul dintre marii actori de comedie, Dem Rădulescu s-a născut la Râmnicu Vâlcea pe 30 septembrie 1931. "Bibanul", cum era poreclit încă din liceu, a debutat în piesa "Steaguri pe tunuri", când a fost remarcat de Sică Alexandrescu. A jucat în piese precum "Coana Chiriţa" sau "O scrisoare pierdută". Dem Rădulescu a încetat din viaţă pe 17 septembrie 2000.

Adrian Pintea, iunie 2007 / 53 de ani

S-a născut pe 9 octombrie 1954 la Beiuş, locul unde a şi copilărit. În anul 1979 termină Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, unde începe să predea din 1990. S-a consacrat datorită rolurilor interpretate în filme cu haiduci, precum "Iancu Jianu". Adrian Pintea a încetat din viaţă pe 8 iunie 2007.

Colea Răutu, mai 2008 / 96 de ani

Colea Răutu a absolvit Colegiul "Regele Ferdinand" din Chişinău. A debutat pe scena Teatrului de Revistă "Cărăbuş", unde a interpretat cuplete social-satirice. Actorul a avut roluri în peste 70 de filme de lung metraj, atât româneşti, cât şi străine. Colea Răutu a încetat din viaţă pe 13 mai 2008.

Ov. I. Moldovan, martie 2008 / 66 de ani

S-a născut pe 1 ianuarie 1942 în satul Vişinelu din judeţul Cluj. A debutat în teatru în 1965 pe scena Teatrului Naţional din Timişoara. A jucat în peste 40 de filme. Actorul a fost decorat post-mortem cu Ordinul "Steaua României". Ovidiu Iuliu Moldovan a încetat din viaţă pe 12 martie 2008.

Ilarion Ciobanu, septembrie 2008 / 77 de ani

A debutat în actorie la vârsta de 30 de ani, în filmul "Setea" şi a jucat în mai mult de 50 de filme. A regizat peliculele "Omul de lângă tine" şi "Mara". A avut şi o carieră de rugbist, începută la clubul Ştiinţa Bucureşti în 1948, unde a căpătat porecla "Claris". Ilarion Ciobanu a încetat din viaţă pe 7 septembrie 2008.

"Totul este legat de ce vrea Dumnezeu"

Într-un interviu acordat ziarului "Adevărul", din 3 februarie 2008, la împlinirea vârstei de 67 de ani, Ştefan Iordache spunea că nu a vrut să urmeze meseria de actor. Întrebat atunci, cine, dacă nu el, a ales teatrul, Ştefan Iordache a ridicat degetul în sus şi a arătat către cer.

Cât despre premii, actorul mărturisea că nu are orgoliul distincţiilor, dar că "fără orgoliu nu faci nimic". "Doar cu modestia nu faci teatru. Modestia este, mai aşa, spre prostie", a declarat el. Întâlnirile care i-au marcat viaţa au fost cele cu Lovinescu sau cu regizorul George Rafael, sau cu soţia sa, Mihaela Tonitza, nepoata pictorului Nicolae Tonitza, despre care spunea că este o binecuvântare de la Dumnezeu.

Despre bere şi vin, artistul afirma convins că şi ele sunt tot de la Dumnezeu. "Mai ales vinul, pe care îl şi fac singur, la mine, la ţară. Cum să nu guşti licoarea Domnului? Dar niciodată nu am amestecat vinul cu meseria", a mărturisit el, adăugând că nu e prea bisericos, deşi crede cu tărie în Dumnezeu. Întrebat, la final, ce îşi doreşte de la viaţă în următorii zece ani, Iordache a replicat că "totul este legat de ce vrea Dumnezeu", dar, dacă totuşi ar putea să-şi dorească ceva, atunci şi-ar dori multă sănătate. (Florentina Tecuceanu)

Moartea lui echivalează cu pierderea celui mai mare actor al nostru din ultimii 50 de ani. Ştefan Iordache a fost lucid până în ultima clipă, a cerut o lumânare, după care s-a stins.
Dinu Săraru, scriitor, naşul artistului

Sunt disperată pentru că ne împuţinăm pe zi ce trece
Ileana Stana-Ionescu, actriţă

Am rămas elevul lui Ştefan Iordache şi astăzi
Radu Beligan, actor

Dacă sunt pierderi pe care le poţi suporta, aceasta este una insuportabilă, inimaginabilă, o durere greu de spus, comparabilă cu momentul în care îţi mor părinţii
Şerban Marinescu, regizorul filmului "Cel mai iubit dintre pământeni"

De când mă trezesc şi până mă culc îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a mai dat o zi. Să mai văd luna, soarele, stelele acolo, la mine, la ţară.
Ştefan Iordache, actor, 3 februarie 2008

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite