Generalul de brigada Lazar Iliescu - arestat pentru coruptie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa ce s-a bucurat o viata de avantajele materiale obtinute de sotul ei, Valeria Iliescu plangea ieri lipita de zidul PNA

O pocnitura in moalele capului s-a abatut ieri asupra retelelor de coruptie din MApN. Lovitura a fost data de procurorii Parchetului National Anticoruptie, dupa mai multe luni de la declansarea anchetei in dosarul supranumit "Mita la MApN". Luni de zile, in care au cazut la racoarea arestului preventiv tot felul de maiori, capitani ori civili care au fost implicati in megaafacerea combustibililor contrafacuti si platiti degeaba din banii contribuabilului roman. Situatie monitorizata de MApN. Iata ca ieri a cazut si un general de brigada in rezerva: Lazar Iliescu. Acuzatia: luare de mita in forma continuata. Dupa pensionare, generalul Iliescu a fost angajat civil la MApN in functia de director adjunct al Directiei Audit Intern, functie pe care o indeplinea, inca, joi seara, cand a fost calcat la domiciliu de procurorii PNA, pentru perchezitionare. De ieri insa, ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale si retinerii lui, generalul a fost suspendat din aceasta functie, potrivit legii. In afacerea privind atribuirea contractelor de achizitii publice pentru armata generalul Lazar Iliescu este implicat, potrivit anchetatorilor, atat de pe vremea cand era comandantul unitatii militare 02310 Bucuresti, cat si in calitate de "angajat civil" al ministerului armatei. Incepand din anul 1996, vreme de doi ani, Lazar Iliescu, ca si comandant al unitatii numite mai sus, a "favorizat mai multe societati comerciale pentru obtinerea de contracte, pretinzand si primind de la reprezentantii acestora bani si bunuri in valoare de peste 200 de milioane de lei". Sase administratori de la tot atatea firme au primit "ajutorul" generalului, acestia incheind contracte avantajoase cu armata de peste un miliard de lei fiecare, dupa ce firmele lor au fost desemnate castigatoare in urma unor licitatii trucate cu sprijinul lt. col. Pavel Stoian, arestat si el in cauza. Pentru "ajutorul" dat, generalul percepea un comision intre 5 si 10 la suta din valoarea fiecarui contract. Sa nu va inchipuiti ca spaga asta o plateau afaceristii din propriile buzunare! Acestia - pentru a-si recupera banii dati cu titlu de mita - decontau lucrari care in realitate nu se executau.
Sanse marite de a primi mita, dupa pensionare!
Dupa pensionare, in mai 2002, Lazar Iliescu a fost incadrat in functia de conducere de la Directia de Audit Intern din MApN, unde a continuat "afacerea" cu si mai mult spor. Astfel, anul trecut, el a pretins si primit bani si bunuri de peste 150 de milioane de lei, de la reprezentantii mai multor societati comerciale, atat direct, cat si prin intermediul a patru ofiteri de la o alta unitate militara (UM 02031 Bucuresti). Surse judiciare au precizat pentru Adevarul ca prezenta lui Iliescu la auditarea contractelor incheiate de UM 02031 cu diverse societati a avut ca temei nu numai faptul ca acesta cunostea reprezentantii firmelor inca din 1996, cand tratase personal cu ele ca si comandant, dar si stransei "colaborari" cu maiorul Zavodnik Cristian, comandant al celeilalte unitati militare, fost subaltern de-al sau, de altfel. Consecvent principiului "Frate, frate, dar branza-i pe bani!", generalul Iliescu i-a pretins pana si complicelui sau taxa pentru auditarea favorabila si cu rapiditate a contractelor, Zavodnik preferand sa plateasca pentru a nu i se bloca procedura de achizitie.
Sotia indurerata: "Din salariul de general ne puteam permite o masina la mana a doua!"
La perchezitia domiciliara au fost gasite mai multe inscrisuri provenind de la firmele implicate in contractele cu armata, precum si un Cielo primit de la una dintre firmele favorizate. Generalul a fost dus la PNA si audiat de catre specialistii anti-mafia, timp de mai multe ore. La fata locului, cu "schimburi" pentru general, s-a aflat si sotia lui, Valeria. O doamna bine, roscata, cu o haina de blana in tonul parului. Ea a incercat sa explice ca familia ei isi permite din veniturile legale averea pe care o detine, respectiv "un Cielo la mana a doua, un apartament cu doua camere si unul cu trei". Tanara sotie a incercat sa acrediteze ideea ca generalul ar fi nevinovat: "Banuiesc ca toata lumea are dusmani!". In realitate, acuzatiile formulate ieri de procurorii PNA reprezinta doar o parte din realitatea escrocheriilor, cele pentru care anchetatorii au strans deja probe, surse judiciare precizand ca acesta este doar inceputul, nefiind exclusa si caderea altor capete.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite