Generalii Stănculescu şi Chiţac, condamnaţi la 15 ani de închisoare pentru Revoluţia din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi vor fi degradaţi militar şi vor plăti, în solidar cu ministerele în care au activat, despăgubiri de peste 1,3 milioane de euro Generalii în rezervă Mihai Chiţac (foto stânga)

Cei doi vor fi degradaţi militar şi vor plăti, în solidar cu ministerele în care au activat, despăgubiri de peste 1,3 milioane de euro

Generalii în rezervă Mihai Chiţac (foto stânga) şi Victor Athanasie Stănculescu (foto dreapta) au fost condamnaţi, marţi seara, de instanţa supremă, la câte 15 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav şi tentativă de omor. Totodată, magistraţii au decis interzicerea drepturilor de a alege şi de a fi aleşi timp de cinci ani şi degradarea militară în procesul Revoluţiei de la Timişoara din 1989. Stănculescu a mai fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru tentativă de omor, însă legea prevede că va executa pedeapsa cea mai mare. Decizia poate fi atacată la Completul de nouă judecători. Avocata părţilor civile a depus ieri recurs, întrucât consideră suma acordată pentru despăgubiri mult prea mică în comparaţie cu faptele produse. Din punctul de vedere al pedepselor primite de cei doi generali, părţile civile s-au arătat foarte mulţumite, aplaudând decizia instanţei.

Daunele civile, plătite în solidar cu MApN

Judecătorii au decis ca generalii, în solidar cu Ministerul Apărării, să plătească daune civile - morale şi materiale - cuprinse între 5.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare parte civilă constituită în dosar. Astfel, aceştia ar trebui să plătească unui număr de 225 de persoane aproximativ patru milioane RON. Toate bunurile aparţinând celor doi vor fi supuse sechestrului asigurător. Instanţa supremă a respins despăgubirile solicitate de alte zeci de persoane, pe motiv că acestea au fost deja plătite de MApN. Alte solicitări de despăgubire au fost respinse ca fiind nefondate. Stănculescu, Chiţac şi MApN vor plăti câte 7.500 RON cheltuieli de judecată, precum şi 170.000 RON pentru deplasarea martorilor la process, dar şi 2.400 RON reprezentând cheltuielile judiciare ale părţilor civile. În timpul tragicelor evenimente de la Timişoara din 1989 au fost ucişi 73 de protestatari, fiind indicii că Stănculescu a ordonat lichidarea acestora.

Zece ani de procese

Procesul generalilor (r) Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac a început în urmă cu peste zece ani, iar în 2000 instanţa supremă i-a condamnat la câte 15 ani de închisoare. Ulterior, procesul s-a rejudecat ca urmare a unui recurs în anulare formulat de fostul procuror general Tănase Joiţa, pe motiv că generalilor nu li s-ar fi respectat dreptul la apărare. Dosarul a fost redeschis în 2004. În ianuarie 2006, instanţa a dispus efectuarea unei expertize psihiatrice a lui Stănculescu, însă rezultatele au relevat faptul că acesta a acţionat în deplinătatea facultăţilor mintale. Cei doi ar fi dat ordin să se tragă asupra demonstranţilor în timpul evenimentelor de la Timişoara din 1989. Stănculescu a fost ministru al apărării, iar Chiţac a ocupat fotoliul de la Interne.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite