Gelozia – pasăre Phoenix pentru relaţiile care mor încet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O privire surâzătoare aruncată de soţie unui necunoscut declanşează o adevărată furtună în mintea partenerului. Atenţia exagerată a soţului faţă de vecina blondă provoacă adevărate

O privire surâzătoare aruncată de soţie unui necunoscut declanşează o adevărată furtună în mintea partenerului. Atenţia exagerată a soţului faţă de vecina blondă provoacă adevărate crize de isterie din partea soţiei. Şi totuşi, perpetuarea speciei are nevoie de gelozie!

Încercaţi să vă imaginaţi că persoana iubită are o aventură cu altcineva. Încercaţi să vizualizaţi două scenarii: primul, că partenerul(a) s-a îndrăgostit de persoana respectivă şi al doilea, că partenerul(a) a avut o simplă relaţie sexuală cu persoana respectivă. Evident, ambele situaţii sunt dureroase, dar în mod normal ar trebui să simţiţi că una dintre ele vă deranjează mai mult decât cealaltă.

Potrivit unui studiu canadian efectuat în rândul unui grup de adulţi, de ambe sexe, gelozia este clasată pe locul doi în rândul celor mai mari dificultăţi, dintr-un total de 37 de probleme conjugale. Şi dacă gelozia moderată este indisolubil legată de relaţia amoroasă, când se amplifică devine nocivă pentru un cuplu.

Gelozia maladivă ajunge să devină un adevărat infern pentru cel care suferă şi pentru cei din jur. Cu excepţia manifestărilor patologice, disputele generate de gelozie sunt, spun psihologii, stimulante pentru cuplu. Furnizează combustibil unei relaţii care moare încet. Sentimentul de gelozie reprezintă becul de alarmă care avertizează că el sau ea este o permanentă provocare.

Profesor, doctor în psihologie evoluţionistă la Universitatea Texas, din Austin, David Buss a publicat o serie de lucrări ("The Evolution of Desire" - "Evoluţia dorinţei", "The Dangerous Passion" - "Pasiune periculoasă" şi "The Handbook of Evolutionary Psychology" - "Manualul de psihologie evoluţionistă") în care explică de ce în general este specific bărbaţilor să fie afectaţi dacă partenera face sex şi cu alţi bărbaţi, doar din considerente pur fizice, iar femeilor să sufere mai mult dacă bărbatul s-a îndrăgostit de amantă şi mai puţin dacă fac doar sex cu o femeie. David Buss afirmă că totul porneşte de la adaptarea la mediu.

Specia umană a învăţat să se autoconserve atât de bine încât până şi gelozia are un scop precis în lupta pentru supravieţuire. "Bărbatul ancestral nu avea cum să ştie cu siguranţă dacă el era într-adevăr tatăl copiilor săi", explică David Buss.

"Infidelitatea sexuală a femeii putea să-i răpească bărbatului orice posibilitate de a-şi perpetua genele şi, mai mult, îl punea în situaţia neplăcută de a creşte copiii altuia: deci de a-şi risca viaţa vânând pentru supravieţuirea altei linii genetice".

De ce femeile întreabă invariabil: "O iubeşti?"

Femeile nu au avut niciodată această problemă pentru că, indiferent de tată, ele ştiu cu siguranţă că sunt copiii lor. Însă şi femeile primitive aveau aceleaşi probleme. Dacă bărbatul se îndrăgostea de altă femeie, exista riscul ca el să părăsească familia.

Aşa că nu ar mai fi rămas să protejeze şi să crească progeniturile. De aceea, prima întrebare pe care o pun femeile - aproape inconştient - atunci când află că au fost înşelate este: "O iubeşti?". Asta pentru că o aventură de o noapte fără semnificaţii afective nu-l face să-şi dorească să părăsească familia.

Concluzia trasă de dr. Buss este că gelozia e o rămăşiţă a istoriei noastre reproductive care a rezistat ca mecanism de protecţie a liniei genetice şi în cele din urmă a întregii specii umane - până în zilele noastre, deoarece serveşte unui scop foarte precis: ajută la înlăturarea potenţialilor rivali. Ne ajută să luptăm pentru a ne păstra partenerul şi îi demonstrează acestuia că ne pasă de el. Sigur, gelozia exagerată, dusă la extrem, semnifică nesiguranţă de sine, dar în doze moderate, gelozia este necesară oricărei relaţii de lungă durată.

Mic ghid de utilizare a geloziei

Toată lumea este de acord că, acolo unde se termină gelozia, începe indiferenţa. Aşa că, într-un cuplu în care rutina începe să-şi facă apariţia, puţin "condiment" nu strică, ba, dimpotrivă, dacă este bine dozată, gelozia poate reaprinde flacăra dragostei. Ca să treziţi din nou interesul partenerului/partenerei, puteţi încerca mici trucuri recomandate şi de specialiştii în terapii de cuplu.

Când ieşiţi împreună, alături de prietenii/prietenele partenerului, arătaţi-vă cât mai interesat(ă) de aceştia, în aşa fel încât să treziţi interesul partenerului

Vorbiţi cât mai mult la telefon cu un(o) coleg(ă) de sex opus şi amuzaţi-vă de glumele acestora

Vorbiţi-i partenerului/partenerei cât mai mult despre noul/noua colegă de serviciu

Arătaţi-vă cât mai interesat(ă) de o actriţă/un actor sexy

Îmbrăcaţi-vă cât mai elegant(ă) când ieşiţi singur(ă) cu prietenii.

Există însă şi lucruri pe care nu trebuie să le faceţi, deoarece astfel gelozia poate deveni o armă îndreptată împotriva relaţiei pe care o aveţi cu partenerul. Nu uitaţi că, în cele din urmă, scopul este să vă salvaţi relaţia de cuplu, nu să o sabotaţi definitiv! Nu uitaţi din greşeală numere de telefon ascunse prin buzunare

Nu "aduceţi" acasă mirosuri de parfumuri "străine" care ar putea stârni suspiciuni

Nu flirtaţi ostentativ cu femei/bărbaţi străine/străini şi mai ales nu cu vecinii.

Bărbaţii sunt afectaţi dacă partenera face sex şi cu alţii doar din considerente pur fizice, iar femeile suferă mai mult dacă bărbatul s-a îndrăgostit de amantă şi mai puţin dacă doar fac sex cu o altă femeie
David Buss, profesor, doctor în psihologie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite