Gazprom şi Transneft vor avea propriile armate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi coloşi energetici ruşi, Gazprom şi Transneft, ar putea primi drept de formare a unor forţe armate proprii pentru a-şi apăra infrastructura de producţie şi de transport. O astfel de

Cei doi coloşi energetici ruşi, Gazprom şi Transneft, ar putea primi drept de formare a unor forţe armate proprii pentru a-şi apăra infrastructura de producţie şi de transport. O astfel de propunere a fost formulată de un grup de deputaţi din Duma de Stat (Camera inferioară a parlamentului rus). Potrivit publicaţiei "Nezavisimaia Gazeta", citată de "Rusia la zi", iniţiativa are şi sprijinul administraţiei prezidenţiale.

Documentul prezentat de liderii celor cinci formaţiuni politice din Dumă propune completarea legii privind "Livrările producţiei pentru nevoile federale de stat" cu amendamentul că unităţile speciale ale companiilor Gazprom şi Transneft "au dreptul de a folosi şi utiliza armele din dotare şi mijloacele speciale pentru asigurarea securităţii producţiei furnizate pentru nevoile federale ale statului şi pentru apărarea obiectivelor ei de extracţie, prelucrare şi transport, precum şi pentru asigurarea securităţii altor patrimonii, necesare pentru îndeplinirea contractelor de stat, inclusiv pe timpul transportului".

Ce anume vor avea de păzit forţele armate ale acestor companii se va stabili ulterior de comun acord cu Ministerul de Interne şi Serviciul Federal de Securitate (FSB). Proiectul de lege precizează şi că angajaţii acestor unităţi "vor avea dreptul de a păstra, purta şi utiliza arma din dotare şi mijloacele speciale în cazuri de autoapărare sau în exercitarea unor misiuni de serviciu".

Gazprom, monopolul rus din sectorul energetic, este cel mai mare producător de gaze naturale din lume care asigură un sfert din necesarul de gaze naturale pentru Europa. Transneft deţine monopolul conductelor de transport pentru produse petroliere.

Şi alte companii vor cere aceleaşi privilegii

Propunerea deputaţilor a generat deja critici. Ghennadi Gudkov a declarat că nu înţelege "cu ce sunt mai bune Gazprom şi Transneft, comparativ cu Sberbank, Vnestorgbank, Căile Ferate sau altele. El susţine că în curând vor veni cu asemenea pretenţii şi alte companii. "Înarmarea corporaţiilor este un element destul de îngrijorător, iar în condiţiile Rusiei acest lucru poate fi şi mai periculos pentru societate", a declarat pentru "Nezavisimaia Gazeta" directorul Centrului pentru Studii Etnopolitice şi Regionale, Emil Pain.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite