Gazele se ieftinesc cu 5% de la 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Factura la gaze se va reduce pentru populaţie. Reglementatorul din energie a decis ieri reducerea preţului gazelor şi analizează mai multe variante de ieftinire a electricităţii.

Comitetul de reglementare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a stabilit, ieri, o reducere cu 5% a tarifelor finale la gaze, a declarat, pentru „Adevărul“,  preşedintele instituţiei, Petru Lificiu. În prezent, un consumator casnic plăteşte circa 1.000 de lei pentru mia de metri cubi, în funcţie de puterea calorifică a gazelor. La 1 mai, tarifele la gaze fuseseră coborâte cu 3%.

Două scenarii pentru factura de curent

În ceea ce priveşte preţul electricităţii pentru consumatorii finali, ANRE analizează două scenarii: reducerea tarifelor fie pentru toţi consumatorii, inclusiv pentru populaţie, fie doar pentru cei eligibili, respectiv firme şi industrie.

„Cu certitudine va fi o reducere la IMM-uri, la economie în principal, pentru a genera locuri de muncă şi a găsi soluţii pentru a reporni economia şi la nivelurile mici. Sperăm însă să-i bucurăm şi pe consumatorii casnici cu o mică reducere în factură“, ne-a mai spus Lificiu. Potrivit acestuia, în ultima perioadă consumul de energie a scăzut pentru sectorul industrial, însă a crescut cel casnic.

Consumul, mai mic cu o treime

Lificiu a mai spus că procentul reducerii de preţ pentru electricitate va fi de doar o cifră. „Vom lua o decizie definitivă la finele acestei săptămâni sau la începutul celei viitoare“, a conchis oficialul ANRE. Reducerea de preţ vine în contextul în care consumul de gaze este mult mai scăzut decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit ultimului raport al ANRE, consumul naţional de gaze în luna aprilie 2009 a scăzut cu o treime, ajungând la circa 780 de milioane de metri cubi, de la 1,162 miliarde de metri cubi în aceeaşi lună din 2008. La nivelul primelor patru luni ale anului, cererea a înregistrat un regres de 20%.

Totodată, ponderea gazelor de import în această lună este de 10% din consumul total, în timp ce, în iunie 2008, importul era de 28%. Preţul gazelor de import era, anul trecut, de circa 420 de dolari pe mia de metri cubi, iar în prezent acesta nu depăşeşte 370 de dolari.

Investiţiile din energie, blocate de datorii

Investiţiile companiilor de stat din energie sunt îngreunate, în principal din cauza creanţelor nerecuperate de la clienţi, susţine ministrul Economiei, Adriean Videanu. „Cea mai mare problemă o avem cu CFR Infrastructură, care are datorii de 1,2 miliarde de lei la furnizorii de electricitate“, a spus Videanu.

De asemenea, Romgaz are de recuperat sume considerabile de la CET-urile locale şi de la combinatele chimice. Videanu a declarat că în perioada următoare va analiza situaţia, împreună cu Ministerul Transporturilor şi cel al Finanţelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite