Gaz de France aruncă sinistraţilor din Craiova 6,5 lei pomană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Explozia devastatoare de la Craiova în care a murit o femeie, doi bărbaţi au fost răniţi şi 1.000 de apartamente au fost avariate a fost cauzată de o "sudură ruptă" în conducta de gaze care

Explozia devastatoare de la Craiova în care a murit o femeie, doi bărbaţi au fost răniţi şi 1.000 de apartamente au fost avariate a fost cauzată de o "sudură ruptă" în conducta de gaze care traversează principala arteră a oraşului, Calea Bucureşti. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii de la Distrigaz-Sud. "În jurul orei 12.30, am găsit fisura care a provocat această explozie. Este vorba de o sudură ruptă determinată de traficul greu din zonă, dar şi de temperaturile scăzute din ultimele zile", a declarat directorul Distrigaz-Sud Craiova, Petre Ciocănescu. Întrebat dacă tragedia de joi dimineaţă se poate repeta, directorul Distrigaz-Sud Craiova a răspuns: "Teoretic, orice e posibil. Practic, noi nu am mai avut probleme de peste 15 ani. Normal, conductele trebuie controlate o dată pe lună. Noi le controlăm de două ori pe lună, tocmai pentru a preîntâmpina astfel de evenimente".
Francezii, "generoşi", ajută 926 de familii
Distrigaz-Sud a hotărât să "fie generos" cu cele 926 de familii sinistrate, cărora le oferă un ajutor total de mai puţin de 65 milioane lei vechi. Ajutorul constă în scutirea de la plată pentru jumătate din factura la gaze consumate în luna februarie. Cum pentru un apartament cu trei camere şi trei persoane, preţul gazelor consumate pe o lună este de cel mult de 135.000 lei, înseamnă că Distrigaz-Sud va da un ajutor pentru cele 926 de familii de cel mult 65 milioane lei vechi. Totodată, francezii de la Gaz de France au hotărât să suporte şi cheltuielile cu spitalizarea, şi medicamentele pentru persoanele rănite.
Oamenii şi-au păzit apartamentele
Proprietarii apartamentelor avariate de explozie au refuzat să-şi părăsească locuinţele. Ei şi-au trimis copiii la rude şi toată noaptea au stat şi au păzit apartamentele. "Nu am închis toată noaptea ochii. Nu mai am uşă la intrare şi mi-a fost frică să părăsesc locuinţa de teama hoţilor. M-am îmbrăcat bine şi am stat în casă împreună cu soţia", ne-a spus Chiraş Modest, în vârstă de 54 de ani. Oamenii au fost ajutaţi de prieteni, care le-au adus mâncare, apă minerală sau cafea. Reprezentanţii primăriei au trecut, ieri, prin fiecare apartament avariat pentru a evalua pagubele produse de explozii. Firmele de termopan din Craiova lucrează de joi non-stop. Un restaurant din Craiova va oferi locatarilor din blocul de lângă punctul termic trei mese pe zi până la remedierea situaţiei.

Distrigaz-Sud dă vina pe telefoane
Francezii de la Distrigaz-Sud dau vina pentru deflagraţia din Craiova pe o societate de telefonie. "Într-adevăr, în conducta Distrigaz s-a găsit un defect, dar de ce au ajuns gazele tocmai în punctul termic şi nu s-au degajat în aer chiar pe la locul fisurat? Acceptăm că fisura este vina noastră, dar migrarea gazelor nu mai intră în responsabilitatea Distrigaz. Pentru aceasta, vinovată este o societate de telefonie, care, atunci când a săpat pe lângă conducta de gaze, a făcut o greşeală", susţin surse din Distrigaz-Sud.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite