Garsoniera-hotel, o afacere de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe persoane aleg să închirieze în Cluj-Napoca apartamente în regim hotelier, oferta fiind de multe ori mai avantajoasă decât cele ale hotelurilor tradiţionale Apartamentele

Tot mai multe persoane aleg să închirieze în Cluj-Napoca apartamente în regim hotelier, oferta fiind de multe ori mai avantajoasă decât cele ale hotelurilor tradiţionale

Apartamentele în regim hotelier nu mai reprezintă demult o noutate pentru români. Iar dacă la Bucureşti ele s-au dezvoltat într-un ritm accelerat, clujenii s-au mişcat ceva mai lent. Încet-încet însă, anunţurile de acest gen pot fi din ce în ce mai des întâlnite în publicaţiile de profil din oraşul de pe Someş.

Claudiu e inginer mecanic, a terminat facultatea în 2001, are o firmă de profil, dar s-a gândit să investească şi în apartamentele cu regim hotelier. "Am început acum un an şi jumătate, am văzut că pensiunea unui unchi de‑al meu merge destul de bine, aşa că mi-am zis că pot să încerc şi eu în domeniul ăsta", ne mărturiseşte acesta.

Afacere de familie

Clujeanul deţine trei garsoniere pe care le propune spre închiriere contra sumei de 30 de euro pe zi. "Una este a părinţilor, una am cumpărat-o împreună cu soţia, iar cea de-a treia îi aparţine unui alt unchi de-al meu. E o afacere de familie, deocamdată nu pot să zic că mă îmbogăţesc din asta, dar sunt nişte bani care vin", spune Claudiu.

Investiţiile au fost în jur de 4.000 de euro la fiecare garsonieră, acestea fiind dotate cu băi moderne şi cu toate ustensilele necesare unei gospodării: frigider, aragaz, maşină de spălat, televizor cu televiziune prin cablu. "De obicei, clientela e formată din oameni de afaceri şi studenţi, dar sunt şi persoane care vin la diferite spitale din Cluj.

Vara şi de sărbători e mai greu, în general lumea închiriază pe o zi, dar sunt şi persoane care stau 10 sau 20 de zile", recunoaşte Claudiu. Nu a avut mari probleme cu clienţii până acum şi spune că nu au existat cupluri care să închirieze garsonierele doar pentru a petrece câteva clipe plăcute.

"Chiar nu am avut clienţi din Cluj, eu le fac la toţi poze după buletin, aşa că ştiu ce vorbesc. Mai dispare câte un săpun, câte un prosop, dar astea sunt fleacuri, nu mi s-a furat vreun obiect mai scump, aşa că totul e OK", conchide Claudiu.

Clujul, căutat de oamenii de afaceri

"Acest segment nu este atât de dezvoltat la Cluj, spre deosebire de Bucureşti", ne spune administratorul acestei afaceri, apartamentele aparţinând mai multor persoane, care i-au încredinţat responsabilităţile administrării lor. "Clujul nu este o zonă turistică, aşa că suntem căutaţi aproape în exclusivitate de oamenii de afaceri sau de cei care vin la Cluj cu probleme medicale.

În rest, lumea alege în continuare varianta tradiţională, hotelurile, poate şi din comoditate, dat fiind faptul că au la dispoziţie şi un restaurant. Noi le oferim însă spaţii mult mai mari, cu bucătării unde pot să-şi pregătească singuri mâncarea. Iar dotările sunt superioare multor hoteluri din Cluj, s-au investit între 5.000 de euro la apartamentele cu o cameră şi aproape 20.000 la cel de lux, aşa că oferta noastră este excelentă", consideră administratorul acestei afaceri.

De remarcat că preţurile practicate de hotelurile din Cluj variază de la 165 lei la hotelurile de două şi trei stele până la 640 lei la cele de patru şi cinci stele.

Ioan Hosszu, directorul agenţiei "Habitas Imobiliare", este de părere că acest gen de afacere începe să se dezvolte tot mai mult la Cluj. "Până acum nu aveam prea multe oferte de acest gen, dar în ultimul timp, odată cu importanţa tot mai mare pe care a căpătat-o Clujul, avem în portofoliu şi acest tip de apartamente, în regim hotelier", explică Hosszu.

Un apartament de lux - 230 de lei/noapte

Printre cele câteva zeci de anunţuri de acest gen, alături de cele ale persoanelor fizice se regăsesc şi câteva ale unor firme. Una dintre ele oferă spre închiriere 11 apartamente, cu una, două sau trei camere, inclusiv unul de lux.

Acesta are 110 mp, trei camere parchetate (două dormitoare + sufragerie), un balcon-terasă cu mobilier de grădină, trei holuri, bucătărie, două băi placate cu marmură (una cu jacuzzi), aer condiţionat, centrală termică proprie şi mobilier modern, personalizat. Apartamentul este utilat cu aparate electronice şi electrocasnice noi şi este conectat la televiziunea prin cablu şi internet (wireless). Preţul? Între 210 şi 230 lei/noapte, în funcţie de perioada de cazare, în timp ce apartamentele cu o cameră costă între 110 şi 130 lei/noapte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite