Garda Naţională, chemată pentru a menţine ordinea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

la zece luni după devastatorul uragan Katrina. Misiunea lor nu mai este acum salvarea sinistraţilor, ci lupta împotriva criminalităţii, care a luat amploare în cartierele afectate anul trecut de

la zece luni după devastatorul uragan Katrina. Misiunea lor nu mai este acum salvarea sinistraţilor, ci lupta împotriva criminalităţii, care a luat amploare în cartierele afectate anul trecut de uragan.
Aproape o sută de soldaţi ai Gărzii Naţionale au sosit marţi la New Orleans, iar alte două sute vor veni săptămâna viitoare. Militarii vor patrula în cartierele devastate de uragan şi rămase, în mare parte, pustii. Zeci de jeepuri Humvees au sosit pe malurile fluviului Mississippi, iar echipajele lor au primit ordin să preia controlul cartierelor. "Dacă bandele criminale controlează terenul, atunci familiile noastre nu se vor întoarce", a declarat guvernatorul statului Louisiana, Kathleen Blanco, în faţa a circa 100 de membri ai Gărzii Naţionale şi a 60 de poliţişti. Doar circa 220.000 de persoane, adică jumătate din populaţia oraşului, s-au întors în New Orleans după trecerea ciclonului Katrina, care a provocat inundaţii devastatoare şi care a fost urmat de jafuri şi violenţe grave pe străzi. Creşterea criminalităţii şi reapariţia drogurilor au determinat autorităţile locale să accelereze planul de a solicita întăriri pe timpul verii. Primarul oraşului a anunţat că va institui restricţii de circulaţie pe timp de noapte pentru tineri. Măsura vine după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, cinci adolescenţi au fost găsiţi împuşcaţi mortal într-o maşină parcată în centrul oraşului. Recentele răfuieli ridică numărul persoanelor ucise în New Orleans, în ultimul an, la 52. În aceste condiţii, localnicii sunt bucuroşi să-i revadă din nou, pe străzi, pe militari. "Trebuie să se termine odată cu omuciderile, jafurile şi hoţiile, dar, pur şi simplu, nu avem destui poliţişti care să patruleze peste tot", spune un locuitor. Desfăşurarea soldaţilor nu a necesitat aprobări speciale, deoarece oraşul se află încă sub regimul stării de urgenţă decretate după uraganul Katrina.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite