Garda Naţională de Mediu, suprasolicitată de bucureşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, s-au primit 1.078 de sesizări, iar în ultima lună aproximativ 130. Poluarea este o plagă deschisă a Capitalei. Dovadă stă avalanşa de sesizări primite de Garda

De la începutul anului, s-au primit 1.078 de sesizări, iar în ultima lună aproximativ 130. Poluarea este o plagă deschisă a Capitalei. Dovadă stă avalanşa de sesizări primite de Garda Naţională de Mediu (GNM) venite prin poştă, prin e-mail sau prin telefon. "De la începutul anului, am primit 1.078 de sesizări, iar în ultima lună aproximativ 130. De altfel, media pe zi este de 40 de plângeri", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al GNM, Daniel Fiţa.

La noianul de sesizări care curge pe toate căile la GNM trebuie să găsească rezolvare o mână de oameni. "Din cauză că pe tot Bucureştiul nu sunt decât 12 comisari, deci câte doi pentru fiecare sector, rezolvarea sesizărilor se face în 30 de zile, potrivit legii. Oamenii nu au însă răbdare, manifestându-şi nemulţumirea în fel şi chip", susţine Daniel Fiţa.

Cele mai multe dintre nemulţumirile bucureştenilor sunt legate de depozitarea necontrolată a deşeurilor, de altfel principala problemă a Capitalei, dar şi de poluarea fonică şi a aerului. Pe lângă toate aceste reclamaţii reale, GNM se confruntă cu o serie de sesizări care nu ţin, în rezolvarea lor, de această instituţie.

"Cam 20 la sută din totalul plângerilor nu intră în competenţa noastră pentru a le rezolva. Oamenii sună, crezând că avem şi alte atribuţii decât cele stabilite prin lege. Uneori, cetăţenii sună la Salvare şi, fiindcă linia este ocupată, îşi pierd răbdarea şi ne cer nouă ajutorul", a mai spus purtătorul de cuvânt al GNM. Cert este un lucru: Bucureştiul are probleme mari în privinţa poluării.

Bucureştenii inhalează uriaşe cantităţi de noxe

"Cele mai multe sunt în sectorul 5 şi la intrările în Capitală. Curăţenia, după cum mulţi au observat-o, este de fapt cea mai mare <> a Bucureştiului. Dar şi poluarea fonică şi cea cu praf aduc mari necazuri locuitorilor din Capitală, şi asta din cauza şantierelor de construcţii, iar centrul oraşului suferă din cauza noxelor provocate de traficul intens de maşini", a mai explicat Daniel Fiţa. De altfel, la nivel naţional, Bucureştiul este oraşul cel mai afectat de gazele emanate de autovehicule.

Acesta este urmat de judeţul Timiş, Bihor, Constanţa şi Braşov. În Capitală, trei sferturi din totalul de emisii de oxizi de azot provin din trafic. Asociaţia ECO-EUROPA atrage atenţia asupra fenomenului de poluare excesivă la care sunt supuşi, zilnic, bucureştenii, prin inhalarea involuntară de uriaşe cantităţi de noxe auto (emisii carbogazoase cancerigene) produse de traficul auto suprasaturat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite