Garda de Mediu, poliţistul fără armă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedurile complicate şi legile confuze anulează rolul comisarilor de mediu, transformându-i în distribuitori de fluturaşi şi pungi de plastic O impresionantă desfăşurare de forţe

Procedurile complicate şi legile confuze anulează rolul comisarilor de mediu, transformându-i în distribuitori de fluturaşi şi pungi de plastic

O impresionantă desfăşurare de forţe ale Gărzii de Mediu, Direcţiilor Silvice, poliţiei comunitare şi jandarmeriei i-au avertizat pe românii ieşiţi la iarbă verde de 1 Mai să aibă mai multă grijă unde aruncă gunoaiele. Pentru că legea nu le permite, comisarii Gărzii de Mediu nu au putut aplica amenzi, aşa cum ceruse miercuri ministrul mediului, Attila Korodi.

Până la orele după-amiezii, comisarii Gărzii de Mediu şi echipele Direcţiei Silvice trimise în pădurea Băneasa nu dăduseră nicio amendă. În schimb, ei au distribuit mii de pungi de plastic, plătite din banii lor, şi au încercat să-i responsabilizeze pe excursionişti. "Toată acţiunea de astăzi nu este decât una de responsabilizare, iar pentru ca o astfel de acţiune să fie eficientă trebuie să aplicăm ce am spus mai demult: <> ", a declarat Octavian Popa, comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu.

Număr insuficient de comisari

El s-a plâns că reglementările propuse de el pentru eficientizarea acţiunilor Gărzii de Mediu sunt blocate la Ministerul Finanţelor. Popa ceruse mai multe pârghii legale prin care comisarii să poată aplica amenzi celor prinşi că încalcă legea şi un număr sporit de comisari, care să acopere eficient teritoriul ţării. În prezent, la nivel naţional există doar 550 de comisari, număr insuficient pentru volumul mare de muncă.

Pădurarii, cu fluturaşi

Având doar rol de conştientizare a cetăţenilor, comisarii trimişi ieri pe teren în Harghita, Tulcea, Sibiu, Alba şi Bucureşti s‑au rezumat la a distribui pungi de plastic şi la a atrage atenţia privind obligativitatea strângerii gunoaielor. Ei au fost însoţiţi de agenţi ai poliţiei comunitare, care, potrivit lui Octavian Popa, şeful comisarilor de mediu, au avut mai mult rolul de a împiedica posibile conflicte cu cetăţenii necooperanţi.

Acţiunile Gărzii de Mediu au fost dublate de prezenţa echipelor mixte de silvicultori şi jandarmi în pădurile de la marginea oraşelor. Direcţia Silvică Bucureşti a trimis în pădurile din nordul Capitalei patru echipe pentru a verifica dacă bucureştenii au respectat interdicţia de a face focul la mai puţin de 50 de metri de lizieră şi de a nu parca maşinile în pădure.

Ordinul de mobilizare a survenit după ce, de Paşte, mulţi excursionişti au lăsat jar aprins în pădure. Potrivit şefului de district al pădurii Băneasa, Ghiţă Ştefan, silvicultorii nu au amendat pe nimeni, ci doar au distribuit fluturaşi şi au discutat cu cetăţenii.

Controalele direcţiilor silvice vor continua până duminică inclusiv, iar, potrivit legii, cei care fac focul în pădure riscă amenzi între 80 şi 120 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite