Gândirea pozitivă ajută la recuperare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii reuniţi la Oradea susţin că pentru însănătoşire este necesară şi psihoterapia. La Zilele Medicale Băile Felix, desfăşurate la Hotel Termal, au fost prezentate noutaţile în materie de recuperare medicală.

Circa 120 de specialişti în balneologie şi recuperare medicală, din ţară dar şi din Belgia, au participat la evenimentul desfăşurat vineri şi sâmbătă în Băile Felix, sub genericul „Zilele Medicale Băile Felix” - „Actualităţi în recuperarea medicală”.
Aproximativ 20 de firme şi-au prezentat oferta în materie de produse şi aparate medicale. „Băile Felix sunt de recomandat pentru pacienţi atât pentru beneficiile factorilor naturali, apă termală, climat, ecosistem, cât şi pentru oferta terapeutică a programului de recuperare, fiind pentru toate cele trei categorii de vârste: copii, adulţi şi vârstnici, pentru patologii diverse”, a spus Adriana Nica, şefa Clinicii de Recuperare Medicală III (Institutul Naţional de Recuperare, Medicină fizică şi balneoclimatologie).

Apă termală şi specialişti

Potrivit acesteia, la peste 85% dintre pacienţi durerea este frecvent însoţită de teama de necunoscut şi de dificultatea de a-şi continua normal viaţa. Din păcate în România pacienţii nu sunt educaţi să-şi pună sănătatea pe primul plan şi ajung la recuperare mult prea târziu.

Sport, doar după consultarea medicului

Adriana Nica atrage atenţia că persoanele care petrec mult timp pe scaun, la birou, nu ar trebui să compenseze acest lucru prin fitness în exces.
„Înainte de a se apuca de body-building le recomand tuturor să consulte un specialist în recuperare, pentru a nu-şi înrăutăţi şi mai mult condiţia fizică”, a spus şefa catedrei de Recuperare Medicală, de la UMF „Carol Davila” din Bucureşti. Specialista a subliniat că gândirea pozitivă ajută, în procent de 70%, în recuperarea pacientului. Tocmai din acest motiv, printre ideile lansate vineri în cadrul simpozionului a fost includerea în echipa de recuperare a unui psihoterapeut, care să-l ajute pe pacient să dobândească o atitudine potrivită în raport cu boala.

Băile Felix, întâlniri din anii ‘70

Deşi astfel de întâlniri între specialişti se desfăşoară la Băile Felix încă din anii ‘70, organizatorii (SC Turism Felix SA, Asociaţia Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, SC Transilvania Travel SA, Universitatea din Oradea şi Colegiul Medicilor Bihor) au prezentat evenimentul ca fiind la ediţia cu numărul zece.
„Din 1973 vin la întâlnirile anuale din Băile Felix, deoarece sunt foarte importante în dialogul interdisciplinar”, a spus Adriana Nica, şefa Clinicii de Recuperare Medicală III (Institutul Naţional de Recuperare, Medicină fizică şi balneoclimatologie), invitat de onoare.  Scopul evenimentului a fost de a scoate în evidenţă cele mai noi informaţii medicale naţionale şi internaţionale, de tip experimental şi clinic, legate de terapiile balneare şi de recuperare.

Invitaţi

Despre inovaţiile în materie de tratamente balneare şi cure de întreţinere au vorbit specialişti din Băile Felix, Băile Tuşnad, Buziaş, Covasna şi Saturn. Printre invitaţii de onoare ai evenimentului s-au numărat Olivier Bruyere, conferenţiar la Departamentul de Epidemologie şi Sănătate Publică a Facultăţii de Medicină din Liege – Belgia şi Horaţiu Boloşiu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, preşedintele Fundaţiei Române de Osteoartrologie OSART.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite