Gândacii de pin din Canada accelerează încălzirea globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza temperaturilor crescute din British Columbia, insectele care distrug coniferele se întind spre pădurile boreale, din Nord. Statisticile arată că până acum au fost devastaţi peste

Din cauza temperaturilor crescute din British Columbia, insectele care distrug coniferele se întind spre
pădurile boreale, din Nord. Statisticile arată că până acum au fost devastaţi peste 100 de kilometri pătraţi de pădure

Cercetătorii canadieni au descoperit că gândacii de pin distrug pădurile din Munţii Stâncoşi şi aduc mari pagube ecosistemelor. Specialiştii susţin că întreg comportamentul insectelor a fost modificat din cauza schimbării climatice. Studiul oamenilor de ştiinţă canadieni, publicat în ultimul număr al revistei "Nature", subliniază că insectele ucid coniferele atât de repede, încât efectul distrugător este aproape echivalent cu un incendiu.

Specialiştii au estimat că distrugerile care au loc în pădurile din provincia British Columbia (n.r. - Canada) sunt echivalente cu 75% din media emisiilor de substanţe toxice provenite din întreaga ţară, în perioada 1959-1999.

În mod obişnuit, o pădure e un "depozit de carbon", deoarece strânge dioxidul de carbon din atmosferă şi eliberează, în locul lui, oxigen. Numai că gândacii cu pricina ucid copacii şi reduc capacitatea pădurii de a absorbi dioxid de carbon.

În plus, copacii "omorâţi" de insectele ucigaşe emană metan în atmosferă, în timpul procesului de putrefacţie, ceea ce accentuează mai mult efectul de seră, sporind poluarea. "Astfel, impactul gândacilor care distrug pădurea este, de fapt, accentuarea încălzirii globale", arată Werner Kurz, angajat la serviciul forestier canadian din Victoria.

Copacii nu mai pot fi salvaţi

Cercetătorii susţin că, odată ce gândacul a intrat sub scoarţa copacului, acesta din urmă nu mai poate fi salvat. Micile insecte au devastat până acum 130 de kilometri pătraţi de pădure din vestul Canadei şi alte sute de mii de kilometri pătraţi din Statele Unite ale Americii.

"Insectele, care se înmulţesc mai mult decât de obicei din cauza căldurii, acţionează ca un mecanism prin care schimbarea climatică subminează abilitatea pădurilor nordice de a stoca carbonul atmosferic", au spus cercetătorii.

Culmea este că tocmai încălzirea climei a permis gândacului să migreze până în pădurile canadiene. În mod normal, gândacii care se aventurau spre nord erau ucişi de îngheţ şi de ciocănitoarele care se hrănesc cu ei. Pentru ca micile insecte să moară, temperatura ar trebui să fie de - 40 de grade Celsius iarna, spun cercetătorii.

Dioxidul de carbon din atmosferă, în creştere

Cu ajutorul unor modele computerizate, cercetătorii estimează că gândacii pot zădărnici eforturile făcute de Canada pentru a reduce emisiile de carbon pe care şi le-a asumat prin semnarea protocolului de la Kyoto.

"Estimăm că impactul gândacilor asupra zonei va fi destul de mare, din moment ce ei vor produce 270 de megatone de carbon la o medie de 342 de km pătraţi de pădure, în perioada 2000-2020", se arată în studiul cercetătorilor canadieni. Micii gândaci nu fac decât să zădărnicească planurile Guvernului Canadei, care şi-a propus să reducă nivelul emisiilor gazelor cu efect de seră cu 20%, între 2006 şi 2020.

Cu toate acestea, potrivit statisticilor, cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă a crescut din cauza activităţii umane din Canada.

80% din pinii maturi vor dispărea

Pădurile boreale ale Canadei sunt cu atât mai importante, cu cât reprezintă 77 % din suprafaţa împădurită a ţării. Canadienii depind de pădure, deoarece ei folosesc tot ce ţine de aceasta, de la producţia de hârtie până la fructele de pădure. Gândacii ucigaşi nu fac decât să ducă la dispariţia unor specii rare de pin, care trăiesc în această zonă.

Larvele înfometate, odată ce au terminat unul dintre inelele copacului, opresc apa şi nutrienţii necesari pentru ca arborele să poată trăi. Experţii susţin că, până în 2013, 80% dintre pinii maturi din provincia British Columbia vor dispărea. Pădurile de pin nu mai sunt în prezent verzi, aşa cum ar trebui să fie, ci ajung să fie gri, din cauza copacilor bolnavi. Specialiştii se tem că gândacii ar putea ajunge şi în pădurile din America de Nord.

Guvernul canadian, în alertă

Cum Canada deţine aproximativ 10% din totalul pădurilor din lume şi mai bine de 90% dintre acestea sunt proprietatea guvernului, acesta a întocmit un plan de acţiune pentru salvarea pădurilor. Într-un raport al oficialilor canadieni, citat de Reuters, se arată că ţinutul canadian trebuie să se pregătească pentru impactul încălzirii globale asupra pădurilor sale, precum creşterea incendiilor în vest.

Raportul mai arată că pădurile vor fi afectate de impactul încălzirii globale, chiar dacă sunt luate măsuri internaţionale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră ce conduc la schimbările climatice. Potenţialele probleme includ mai multe incendii la scară mare în vestul şi în nordul Canadei, invazii ale insectelor mâncătoare de copaci, care în mod normal sunt controlate de apa rece şi umiditatea crescută în Canada atlantică. Canada trebuie totodată să ia în considerare folosirea anumitor păduri în scopul echilibrării emisiilor de gaze cu efect de seră, prin reţinerea dioxidului de carbon din atmosferă, potrivit raportului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite