Gambitul regelui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mişcarea politică produsă în PNL prin excluderea din partid a lui Theodor Stolojan şi a "grupului de dizidenţi" format din Mona Muscă, Valeriu Stoica, Cristian Boureanu şi Raluca Turcan a

Mişcarea politică produsă în PNL prin excluderea din partid a lui Theodor Stolojan şi a "grupului de dizidenţi" format din Mona Muscă, Valeriu Stoica, Cristian Boureanu şi Raluca Turcan a atras atenţia printr-un singur lucru spectaculos: amploarea mediatică ce s-a dat acestui eveniment.
Să ne reamintim revenirea "fulminantă" a lui Theodor Stolojan în emisiunea specială realizată de Marius Tucă cu ceva timp în urmă. Prestaţia fostului preşedinte PNL a fost ştearsă şi a stârnit ironii cu autopropunerea sa în poziţia de premier. Mona Muscă nu mai reuşea de mult timp să aibă impactul cunoscut la telespectatori, părând că demisia din funcţia de ministru a pus-o într-un con de umbră parţial impus, parţial asumat, iar povestea cu CNSAS a fost o grea lovitură de imagine. Criticile la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu formulate de grupul de disidenţi deveniseră deja o placă uzată. Şi acum, brusc, îl vedem pe Theodor Stolojan, cu precădere şi sporadic şi pe ceilalţi "ex", făcând slalom de la o televiziune la alta şi de la un cotidian la altul, plini de o energie debordantă. E ceva nefiresc în acest tablou, completat şi de demisia fostului preşedinte al PNL din funcţia de consilier prezidenţial.
Foarte interesant este şi faptul că "ecşii" s-au ferit să răspundă la întrebările jurnaliştilor referitoare la sensul mişcării lor dacă vor să creeze un nou partid sau să rupă o aripă din PNL. Ei şi-au prezentat platforma ca şi cum ar fi "adevărata" direcţie pentru PNL, încercând să se legitimeze ca reprezentanţii "adevăratului PNL". Dar la tot acest tablou mai trebuie adăugat un element: Elena Udrea. Pentru cei care sunt fini observatori ai preşedintelui Traian Băsescu, e uşor de remarcat faptul că acesta are câteva strategii pe care le foloseşte stereotip, precum strategia de şah cunoscută sub numele de "Gambitul damei". Şi Elena Udrea a fost consilierul preşedintelui Băsescu, ca şi Theodor Stolojan, şi şi-a dat demisia. Însă demisionara Udrea a devenit prin acestă poziţie un instrument mult mai puternic de urmărire a intereselor şi jocurilor Cotroceniului. Mişcarea lui Theodor Stolojan urmăreşte exact acelaşi tipar. Vă mai amintiţi avalanşa mediatică stârnită de Elena Udrea după plecarea de la Cotroceni? Exact acelaşi pattern urmează şi Theodor Stolojan, ceea ce mă duce cu gândul la o abordare deliberată. "Independentul" Theodor Stolojan este mult mai periculos ca adversar politic decât ar fi fost din postura de consilier prezidenţial, pentru că, asemenea Elenei Udrea, nu va mai ataca cu constrângerile demnităţii publice, ci cu armele de gherilă. Nu este exclus să ne aşteptăm ca dezvăluiri "incendiare" să apară pe posturile de televiziune şi prin intermediul lui Theodor Stolojan.
Nu mă pot opri totuşi să nu remarc surprinderea sau revolta arătată de "dizidenţi" în faţa camerelor de luat vederi, la excluderea lor din partid. Călin Popescu Tăriceanu a avut aproape o mişcare reactivă, "ecşii" exluzându-se singuri. Nici un partid nu poate tolera la nesfârşit autogolurile date de propria echipă. E interesant de văzut dacă premierul va inventa şi el propriul Gambit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite