Spor de praf la Primăria Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, a semnat pentru toate sporurile declarate ilegale de Curtea de Conturi
Primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, a semnat pentru toate sporurile declarate ilegale de Curtea de Conturi

Primăria din Galaţi este implicată într-un scandal legat de sporurile şi primele salariale plătite în mod ilegal. Potrivit Curţii de Conturi, angajaţii au primit în plus la salarii, fără bază legală, 5,64 milioane de lei pe parcursul a 18 luni, în perioada 2010-2011.

 Mai bine de jumătate din sumă, respectiv 3,03 milioane de lei, reprezintă cuantumul a două sporuri: cel pentru condiţii grele, acordat salariaţilor care folosesc calculatorul, şi sporul pentru condiţii vătămătoare, cunoscut şi ca spor de praf şi/sau spor de antenă. În medie, fiecare angajat al Primăriei Galaţi a încasat în plus la salariu, din cele două sporuri, circa 5.100 de lei, în perioada ianuarie 2010-august 2011.

Motivul pentru care sporurile sunt ilegale, spun inspectorii Curţii de Conturi, este că, potrivit legislaţiei muncii, în ambele cazuri erau necesare măsurători şi analize făcute de un laborator acreditat, din care să rezulte existenţa unor condiţii de lucru vătămătoare. Şefii municipalităţii au omis însă acest lucru.
Prime şi la colaboratori

Tot în aceeaşi perioadă, Primăria Galaţi le-a mai achitat salariaţilor prime şi bonificaţii ilegale, în valoare de 2,36 milioane de lei. Potrivit aceluiaşi raport, s-a apelat un artificiu contabil pentru ca lucrurile să pară în regulă. „Acestea au fost acordate cu titlu de restanţă pentru perioada 2009 - 2010, în condiţiile în care stimulentele au fost incluse şi în salariile de bază la nivelul mediu al acestora", spun inspectorii.

De primele de la Primăria Galaţi au beneficiat şi persoane care nu aveau contracte de muncă cu instituţia. Pentru aceste bonificaţii, suma totală se ridică la 250.000 de lei şi a ajuns la avocaţi, pentru comision de succes, consilieri locali şi persoane care îşi aniversau 50 de ani de căsnicie.

Primarul: „Refuz să recuperez banii!"

În urma controlului Curţii de Conturi, aparatul de specialitate din Primăria Galaţi a întocmit acte de imputaţie pentru toate persoanele care au încasat sume în mod necuvenit. Surprinzător,  însă, primarul Dumitru Nicolae a refuzat să semneze documentele. „Nu-i logic să fie aşa. Am contestat în instanţă, peste tot. Nu voi semna deciziile de imputaţie", a declarat primarul. Interesant este şi punctul de vedere al lui Marcel Gurzu, liderul de sindicat din Primăria Galaţi.

„Să plătească cine a greşit, nu angajaţii. Juridic, vina s-a transferat asupra conducerii Primăriei", a afirmat Gurzu. Şi la sfârşitul lui 2011, Consiliul Local Galaţi a alocat o nouă sumă ameţitoare, peste un milion de euro, pentru plata, în cursul lui 2012, a unor presupuse „restanţe salariale" către angajaţi. „Scenariul" este, de fapt, similar cu cel considerat deja ilegal de Curtea de Conturi. 

Prime de vacanţă la Moviliţa

Curtea de Conturi i-a prins pe picior greşit şi pe 22 de primari din Vrancea. S-au găsit abateri legate de sporuri încasate necuvenit de către funcţionari, lucrări decontate, dar nerealizate, greşeli la întocmirea situaţiilor financiare. Valoarea prejudiciului este de două milioane de lei. La Primăria Moviliţa au fost acordate ilegal primarului şi viceprimarului drepturi pentru sănătate, al 13-lea salariu şi prime de vacanţă. (Ştefan Borcea)

Primarii Doljului, mână largă

Doljul se află printre primele judeţe din ţară la numărul sesizărilor penale făcute de Curtea de Conturi pe numele unor edili prea „darnici". Două primării din judeţ, Greceşti şi Întorsura, au fost călcate de procurori după ce din actele contabile au reieşit nereguli grave. La Întorsura, edilul-şef Constantin Camen a plătit firmei care trebuia să construiască un stadion peste 230.000 de lei, fără ca lucrările să fie făcute.  „Unul dintre colegii consilieri mi-a doborât zidul de la stadion chiar în timpul controlului", se apără edilul-şef Constantin Camen.

La Greceşti, autorităţile locale par să fi pierdut socoteala banilor pe care îi încasează de la oameni, motiv pentru care şi aici urmează o vizită a procurorilor. Auditorii au constatat o diferenţă de 20.000 de lei între banii încasaţi şi sumele din registrul de casă. Aproape 2.700 de lei din casierie s-au „evaporat".  Cristina Ghenea

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite