Moartea vine prin aparate medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi pacienţi de la Spitalul Judeţean din Galaţi au murit din cauza unei infecţii cu bacilul Acinetobacter. Ei fuseseră operaţi pe creier.

Revoltător! Peste o mie de pacienţi care s-au tratat în spitalele ieşene au ieşit cu mai multe boli decât aveau la internare

În urmă cu o săptămână, un pacient în vârstă de 65 de ani, internat la secţia Terapie Intensivă de la Spitalul de Urgenţă Galaţi, a murit. Bărbatul, din Vrancea, ajunsese în unitatea medicală în urma unui grav accident de circulaţie şi apoi operat. A murit la câteva zile de la intervenţia chirurgicală, iar necropsia a confirmat infectarea cu bacilul Acinetobacter.

Dezvăluire şocantă: pericolul infectării pacienţilor în Spitalul de Urgenţă din Galaţi era cunoscut de acum un an

Medicii au intrat în alertă după ce au depistat o serie de culturi pozitive la probele prelevate de la alţi doi pacienţi din aceeaşi secţie, şi aceştia răniţi la cap în urma unor accidente de circulaţie. Ieri, Toader Donici (31 de ani) a murit. El fusese internat în urmă cu două săptămâni. La două zile după operaţie, starea sa s-a deteriorat rapid şi a fost izolat într-un salon al secţiei de Terapie Intensivă. Rudelor acestuia li s-a spus că tânărul are meningită, dar nu şi din ce cauză. Au aflat abia după ce gălăţeanul a decedat. „Ne-au spus că are meningită, însă ne-au permis accesul la el. Nu înţeleg de ce nu ne-au zis de la început ce are",  a declarat Geta Donici, soţia pacientului decedat.

Cel de-al treilea pacient infectat cu Acinetobacter, Gheorghe Vrânceanu (54 de ani), este din Pechea, judeţul Galaţi, şi se află acum în afara oricărui pericol. „Starea celui de-al treilea pacient este bună în prezent. Nu mai este conectat la aparate şi a fost transferat într-un salon al secţiei Neurochirurgie", a declarat doctorul Dorel Firescu, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Deşi ancheta epidemiologică care se face la spital este abia la început, conducerea unităţii medicale este de părere că cei doi pacienţi, care şi-au  pierdut viaţa din cauza infectării cu bacilul rezistent la antibiotice, aveau soarta pecetluită oricum. „Aveau leziuni incompatibile cu viaţa, astfel că apariţia acestui germen a influenţat foarte puţin evoluţia stării lor de sănătate", a precizat doctorul Călina Lazarovici, managerul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Anchetă

Până la emiterea primelor concluzii în ancheta coordonată de Ministerul Sănătăţii, în Blocul operator unde au fost trataţi chirurgical pacienţii şi în secţia de Neurochirurgie s-a făcut dezinfecţie. „La ultimele teste preventive pe secţie, care s-au făcut pe 9 august, rezultatele au fost negative, în sensul că nu s-a evidenţiat prezenţa bacteriei. Putem spune că este aproape imposibil ca infectarea să se fi produs în Blocul operator", a mai afirmat doctorul Firescu.

Pe de altă parte, potrivit medicului epidemiolog Emil Popa, fost şef al Inspecţiei Sanitare de Stat, riscul producerii infecţiilor cu bacilul Acinetobacter este ridicat în unităţile medicale. „Tubulaturile din plastic, ca nişte furtunuri transparente, ale ventilatorului mecanic - regăsite şi la dozatoarele de gaze anestezice, din sălile de operaţii - nu se demontează şi nu se sterilizează. Pur şi simplu, legislaţia nu prevede această măsură. Şi nu doar la noi, ci în toată lumea. Astfel, această bacterie, dar şi altele, se înmulţeşte în mediul umed din acele tuburi şi poate fi transmisă de la un bolnav la altul", a explicat medicul, fără a face însă vreun comentariu privitor la situaţia de la Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Un spital cu probleme

Starea precară a spitalului nu este o noutate. Nu de mult, unul dintre cei mai buni medici ai unităţii se plângea de condiţii. „Orice instrumentar medical are garanţie opt ani. După opt ani şi o zi, indiferent că este bun sau nu, trebuie casat. Cel actual este de la data formării spitalului, cu mici excepţii. Acele nu sunt rezistente, se rup, se îndoaie. Stau câte jumătate de oră să caut restul de ac care a rămas în bolnav. Astea sunt chestii care se întâmplă zilnic", a declarat dr. Corneliu Marinescu, neurochirurg. În plus, pe holurile spitalului dorm liniştiţi câinii maidanezi, perfuziile sunt atârnate în cuiere, iar mizeria de la grupurile sanitare a ajuns de mult pe YouTube. Anul trecut, la Galaţi s-au înregistrat 88 de infecţii în unităţile medicale, faţă de 97 în 2009, respectiv 98 în 2008.  A contribuit Mariana Constandache

Ce este Acinetobacter?

Acinetobacter baumanii trăieşte în medii umede, cel mai frecvent in secreţiile respiratorii ale pacienţilor, şi ajunge în tubulatura ventilatoarelor respiratorii, a dozatoarelor de gaze anestezice şi a spirometrelor. Mortalitatea este crescută deoarece bacteria prezintă o rezistenţă naturală la majoritatea antibioticelor.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite