Gabriel Liiceanu: Bookfest a adus lumea cărţii pe o nouă orbită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Literatură de elită la Târgul de Carte Bookfest. Cinci zile de lansări, dezbateri şi vânzări masive. Cozile la autografe au fost la modă, într-un spaţiu deschis comunicării autor-cititor.

Literatură de elită la Târgul de Carte Bookfest. Cinci zile de lansări, dezbateri şi vânzări masive. Cozile la autografe au fost la modă, într-un spaţiu deschis comunicării autor-cititor. Gabriel Liiceanu, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, a făcut bilanţul primei ediţii a salonului căruia i s-a pus punct ieri. Scriitorul şi-a lansat, vineri, cartea "Despre minciună", apărută la editura Humanitas, şi a oferit autografe într-un maraton de două ore.
- Domule Gabriel Liiceanu, vă mulţumeşte felul în care a ieşit prima ediţie a târgului de carte Bookfest, organizată de Asociaţia Editorilor din România?
- A fost un drum greu până să ajungem aici. Cred că lumea cărţii, în varianta ei de expoziţie, a intrat pe o nouă orbită. Principalele avantaje ale acestui salon faţă de ceea ce a fost până acum sunt: un spaţiu de 3-4 ori mai mare de expunere şi deci o posibilitate de a respira, atât pentru editori, cât şi pentru public; locuri în care se pot crea evenimente culturale, pentru că un salon de carte nu înseamnă doar o simplă perindare a oamenilor transpiraţi şi obosiţi în faţa unor standuri, ci şi bucuria de a se aşeza, într-un spaţiu anume creat, în care să poată asista la dezbateri care privesc problemele cele mai acute ale lumii culturale şi vieţii societăţii. Deci a fost un loc în care spiritul a putut să se bucure de tot ce este mai frumos, în variantele ei scrise.
- Aţi descoperit şi lacune organizatorice?
- Este prima ediţie şi a ieşit peste aşteptările noastre. Temerea organizatorilor era legată de excentricitate, de aşezarea târgului nu în centrul oraşului, aşa cum a fost cazul pentru Bookarest, ci spre exterior. Dar lumea s-a obişnuit să vină cu aceeaşi plăcere cu care vine, de obicei, la târgul Gaudeamus, în luna noiembrie.
- În deschiderea târgului aţi spus că discursul lui Traian Băsescu a mângâiat obrazul pe care alt discurs l-a scuipat. La cine v-aţi referit?
- La tot ceea ce s-a întâmplat, la atitudinea şi discursul compact, constant, al Ministerului Culturii, pe parcursul a două-trei luni. Un discurs jignitor... Dar nu-mi place să mai discut despre povestea aceasta, pe care o consider o etapă depăşită. A insista pe felul în care nu şi-a înţeles ministerul rolul, pentru mine nu mai este interesant.
- Colegii care contestau ruperea târgului de sub umbrela Ministerului Culturii şi-au mai îndulcit atitudinea, văzând că evenimentul are succes?
- Nu ştiu, n-am urmărit lucrurile acestea, care au rămas în urmă. Important este că târgul este o reuşită reală.
- De obicei, staţi două ore pentru a da autografe sau aţi făcut o excepţie de data aceasta?
- Întotdeauna, este o obligaţie a oricărui autor să stea la dispoziţia publicului, 15 minute, o oră, cinci ore... în funcţie de câţi oameni vin să ia o semnătură. Este o politeţe elementară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite