Olimpicii români învaţă printre ruine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 1.000 de elevi ai Colegiului Naţional „Ion Maiorescu“ din Giurgiu învaţă de mai bine de trei ani în fostul internat, în săli de clasă a căror suprafaţă nu depăşeşte 35 de metri pătraţi. Un milion de euro îi desparte pe liceeni de condiţiile normale de a învăţa.

În timp ce autorităţile i-au uitat complet, elevii nu se opresc să facă performanţă.

Lucrările au fost sistate

Clădirea Colegiului Naţional „Ion Maiorescu", se tot repară din 2006 încoace. Fondat acum 142 de ani, de regele Carol I, este şi acum într-un „proces de consolidare şi renovare". Numai că lucrările, care ar fi trebuit să fie gata de anul trecut, stagnează din cauza lipsei de finanţare. Autorităţile locale şi cele de la centru plasează reciproc responsabilitatea: Primăria din Giurgiu spune că nu are destui bani, Ministerul Educaţiei promite fonduri, dar acestea nu au ajuns încă la destinaţie. Între timp, clădirea de patrimoniu se află într-o stare jalnică, iar lucrările făcute în ultimii ani se degradează la rândul lor. Finalizarea proiectului presupune însă fonduri de aproximativ 4 milioane de lei, adică aproape un milion de euro.

Olimpici pe bandă rulantă

Cu toate acestea profesorii şi elevii de la Colegiul Naţional „Ion Maiorescu" fac în continuare performanţă. Liceul, care i-a dat de-a lungul vremii pe criticul Tudor Vianu şi pe matematicianul Dan Barbilian, continuă „să scoată olimpici pe bandă rulantă". Numai în acest an, elevii giurgiuveni au luat trei premii întâi la olimpiade naţionale, cele de economie, germană şi matematică. Tot un elev de aici a câştigat în 2011 Premiul Special la un concurs internaţional de chimie, iar gradul de promovabilitate la Bac este de 100 %. 

Vezi pe forbes.ro o galerie foto cu şantierul de la Colegiul "Ion Maiorescu" din Giurgiu  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite