A trăit două luni cu un copil mort între intestine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie simplă, de la ţară, fără şcoală şi cu o situaţie materială modestă, a devenit principalul subiect de discuţie în lumea medicală. Nicoleta Cârjă (31 de ani), din comuna Valea Mărului, a venit la spital pentru un consult general şi a aflat că e gravidă, având o sarcină extrauterină.

Alina Călin, medic de gardă la Obstetrică Ginecologie, a intrat imediat cu pacienta în sala de operaţii. În timpul intervenţiei, medicii au avut parte de o surpriză incredibilă: ei au constatat că sarcina extrauterină este una rarisimă, cu localizare abdominală, iar fătul s-a dezvoltat în abdomenul femeii, printre intestine. „Pacienta s-a prezentat la spital, a fost făcută ecografia şi s-a descoperit un făt cu vârsta de şase luni. Aceasta nu prezenta simptomele specifice femeii însărcinate", a spus Alina Călin, medic primar obstetrică-ginecologie. Medicii au stabilit că gravida a purtat pruncul mort în abdomen timp de două luni, fără ca sănătatea ei să fie afectată. Operaţia a decurs fără probleme, iar fătul mort a fost scos.

Sfătuită să joace la Loto

Femeia nu şi-a dat seama că e însărcinată, întrucât nu i-a crescut burta şi nu a avut modificări ale ciclului menstrual. „Am cărat un sac cu ciment şi după aceea m-am simţit rău. Am leşinat şi am avut dureri de burtă. La spital mi-au spus medicii că sunt însărcinată. Acum mă simt foarte bine. Ştiu că este foarte rar ceea ce am păţit", a explicat pacienta. Sarcinile abdominale reprezintă maximum 1% din sarcinile de tip extrauterin şi pot rămâne nediagnosticate până la un termen avansat. În astfel de situaţii foarte rare, rata mortalităţii e aproape 100%. Sarcina extrauterină abdominală prezintă risc de hemoragie internă, iar placenta se poate lipi de organele interne, precum ficatul sau splina.

„Imaginaţi-vă o minge în interiorul abdomenului. Mingea este plină de sânge şi în interiorul ei se află un copil de şase luni. Rezultatul e un copil între maţe, cu circulaţia sangvină corespunzătoare care îl hrăneşte, ajutându-l să crească", explică prof. dr. Nicolae Bacalbaşa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi.

Faptul că femeia, mamă a unui alt copil de 12 ani, a supravieţuit e o minune pentru medici. „Când se sparge acea minge de sânge, care are în fiecare minut un flux de 750 de mililitri de sânge, n-ai nicio şansă de supravieţuire. Faptul că nu s-a spart până acum reprezintă un noroc chior pentru această femeie. În 40 de ani de activitate n-am văzut aşa ceva. Aş sfătui-o să joace la Loto, la cât de norocoasă este", a mai spus Bacalbaşa. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite