Fuziuni şi achiziţii pe piaţa pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse din piaţă confirmă înţelegerea dintre OTP Fond de pensii şi BT Aegon şi estimează un profit de 50% pentru compania maghiară. Portofoliul de participanţi al OTP Fond de Pensii, de

Surse din piaţă confirmă înţelegerea dintre OTP Fond de pensii şi BT Aegon şi estimează un profit de 50% pentru compania maghiară.

Portofoliul de participanţi al OTP Fond de Pensii, de 20.261 de participanţi, ar putea fi cumpărat de BT Aegon Fond de Pensii (care a strâns 131.250 de participanţi) după intrarea în vigoare a normei care va reglementa fuziunile şi achiziţiile pe această piaţă. OTP ar fi, astfel, al treilea fond de pe pilonul II despre care există informaţii că îşi vinde portofoliul de clienţi, după cel administrat de Zepter şi Prima Pensie.

Perioada achiziţiilor şi fuziunilor între fondurile de pensii a început, chiar dacă legislaţia nu este finalizată. Marii administratori de pensii obligatorii, ING şi Allianz, nu se gândesc încă la astfel de preluări deoarece nu-şi pot estima costurile pe care le implică un astfel de proces, în lipsa legislaţiei în vigoare. Prin urmare, jucătorii de talie mică (precum MKB Romexterra, Zepter, AG2R şi Marfin), care au un portofoliu de maximum 2.000 de participanţi, nu sunt prea atractivi pentru fondurile mari, costurile de achiziţie putând fi, la un moment dat, mai mari comparativ cu portofoliul pe care l-ar aduce.


Surse din piaţă vorbesc despre prima înţelegere de acest fel, între OTP Fond de pensii, cu o cotă de piaţă, după repartizarea aleatorie, de 0,49%, şi olandezii de la BT Aegon Fond de Pensii, cu o cotă de piaţă de 3,16%. Potrivit unui scenariu neconfirmat oficial, OTP Fond de Pensii îşi vinde portofoliul de aderenţi la un preţ cu minimum 50% peste investiţia iniţială estimată la 2-2,5 milioane de euro, după ce a bătut palma cu BT Aegon Fond de Pensii în urmă cu o săptămână.


Nici Silvia Sârb, directoarea BT Aegon, şi nici ungurii de la OTP nu au vrut să comenteze pe marginea posibilei tranzacţii, în primul rând, probabil, din cauza faptului că legislaţia nu permite încă astfel de preluări, dar şi pentru că societatea ungară este listată la Bursă şi orice informaţie poate influenţa cotaţiile acţiunilor.


Baza de clienţi, cel mai important factor în tranzacţii


Potrivit surselor din piaţă, un participant la fondul administrat de OTP a fost evaluat la peste 150 de euro, valoare mai mare de circa trei ori decât costul iniţial din campania de aderare, care a fost în jur de 50 de euro de persoană. Cumulat, cele două fonduri de pensii administrate de BT Aegon Fond de Pensii şi de OTP Fond de Pensii ar însuma 151.511 participanţi şi ar ajunge la o cotă de piaţă de 3,65%. În prezent nu există un cadru legal care să reglementeze fuziunile sau preluările între fonduri, urmând ca norma să fie lansată luna aceasta spre dezbatere publică.


CSSPP vrea adoptarea unor reguli şi proceduri clare privind transferul portofoliului de clienţi între administratori, a declarat, marţi, preşedintele instituţiei, Mircea Oancea. "Vom accepta aceste transferuri numai în condiţiile în care interesul participanţilor va fi în prim plan, iar fondul de pensii la care sunt transferaţi prezintă costuri şi condiţii de siguranţă mai bune", a spus Oancea, la un seminar despre pensii private organizat de Mediafax.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite