Fuziunea confederaţiilor sindicale elimină controlul politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, speră că după fuzionarea celor patru mari confederaţii - BNS, Meridian, CNSLR Frăţia şi CSDR - nu va mai fi nevoie ca

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, speră că după fuzionarea celor patru mari confederaţii - BNS, Meridian, CNSLR Frăţia şi CSDR - nu va mai fi nevoie ca sindicatele să intre în politică. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, Dumitru Costin mai spune că vor urma mişcări de stradă în cazul în care săptămâna aceasta nu se reiau negocierile cu guvernul.
- Cu ce îi ajută pe sindicalişti fuzionarea celor patru confederaţii sindicale?
- Se va consolida o organizaţie care va reuşi să pună laolaltă toate resursele umane şi financiare şi o să se poată constitui o echipă de bună calitate care să îi reprezinte mai bine la negocieri pe membrii de sindicat.
- De ce Cartel Alfa nu vrea să facă parte din această uniune?
- E treaba lor. Subiectul ăsta a fost deschis pentru toată lumea, nu a fost o chestie discutată separat. Din câte înţeleg, ei consideră că e nevoie de pluralism. Asta e teza pe care o îmbrăţişează. De parcă revendicările unora nu sunt şi problemele celorlalţi.
- Nu există riscul ca, după fuziune, fiind vorba de o confederaţie puternică, să fiţi mai uşor de controlat şi în acelaşi timp mişcarea sindicală mai uşor de controlat?
-Nu. De cine să fim controlaţi? De fapt, cu atât mai greu va fi de controlat această structură.
- Până acum, fiecare confederaţie a avut interese politice, care nu au coincis, de cele mai multe ori. Ce se va întâmpla acum?
- Pentru cei care ştiu cu ce se mănâncă mişcarea sindicală la nivel european şi internaţional, se ştie că, în momentele de recesiune economică, forţa de impact a sindicatelor scade, şi nu de puţine ori se recurge la soluţii de natură politică. Noi credem că, odată ce ne vom uni eforturile, nu va mai fi nevoie de astfel de soluţii de natură politică pentru că o să fie o structură solidă care va putea să influenţeze deciziile atât pe zona patronatului, cât şi la nivel politic, fără să fie nevoie de reprezentare în zona respectivă.
- Cine va fi preşedintele uniunii?
- Nu preşedintele e problema. Va trebui alcătuită o echipă cu responsabilităţi clare, care să ştie ce are de făcut. Deci nu preşedintele este cel important.
- Câţi membri va avea în total uniunea sindicală?
- Peste 1,5 milioane de membri şi va fi cea mai mare confederaţie sindicală din această zonă a Europei, mai mare chiar decât sindicatul polonez Solidaritatea.
- De ce vreţi să ieşiţi în stradă?
- Am dat un ultimatum de o săptămână guvernului. Până acum, am tot amânat. Am înţeles procesul de remaniere al Executivului care tot continuă şi astăzi. Am înţeles momentul Raportului Uniunii Europene, al desemnării comisarului. Dar toate astea au o limită. Din acest motiv am dat acum ultimatumul.
- Care sunt revendicările dumneavoastră?
- Politica salarială e poate prima nemulţumire. Apoi, suntem nemulţumiţi de cât s-a alocat, în proiectul de buget, în investiţia în resursa umană. În proiect sunt alocate pentru asta 0,5% din PIB, în timp ce media în Uniunea Europeană este de 3-3,5%. Nemulţumirile noastre se mai referă şi la sectoarele cu probleme mari în momentul ăsta: educaţie, sănătate, transporturi.
- Ce vei face în cazul în care în săptămâna aceasta nu se va întâmpla nimic?
- Dacă nu se reiau negocierile, nu ne rămâne decât să ieşim în stradă. Vom face mitinguri şi greve în ţară şi în Bucureşti. Nu are sens să organizăm pichete. Acestea sunt pentru o ţară civilizată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite