Furtuni de zăpadă în nordul Europei, inundaţii în sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uraganul Britta răvăşeşte nordul continentului

nord a Germaniei. La Hamburg a fost declanşată alerta de inundaţii, nivelul fluviului Elba crescând ameninţător. Danemarca, Suedia, Finlanda şi Norvegia au fost şi ele luate prin surprindere de furtuni extrem de violente. În sudul continentului, în Turcia, inundaţiile fac ravagii, întregistrându-se deja 32 de morţi.
Frigul şi zăpada şi-au făcut apariţia miercuri în ţările nordice, mai devreme ca de obicei, provocând perturbări în transporturi şi în alimentarea cu energie electrică, scrie AFP.
Un cargou suedez cu 14 oameni la bord s-a scufundat marţi noaptea în Marea Baltică, din cauza unei furtuni de zăpadă ce a provocat valuri de peste patru metri. Din fericire, 13 dintre membrii echipajului au fost salvaţi. În Marea Nordului, în apele teritoriale norvegiene, o platformă petrolieră Bedford Dolphin, cu 75 de persoane la bord, se află în derivă de peste 24 de ore, din cauza furtunii. Un remorcher a fost trimis pentru a o recupera. Capitala suedeză Stockholm era acoperită de zăpadă. Circulaţia rutieră şi feroviară se desfăşura cu dificultate în întreaga Suedie. Circa 46.000 de locuinţe erau fără energie electrică, iar mai multe trenuri care asigură legătura între sudul şi centrul ţării au fost anulate. În Danemarca, podul suspendat care leagă estul de vestul ţării a trebuit să fie închis timp de cinci ore din cauza vântului puternic. O situaţie similară se înregistra în sudul Finlandei unde, din cauza zăpezii, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă temporar în peste 6.000 de locuinţe.
Valuri de 17 metri în Marea Nordului, inundaţii în Germania
Zona de coastă a Germaniei dinspre Marea Nordului a fost măturată de uraganul Britta. Aici vânturile puternice de 156 de kilometri pe oră au provocat valuri uriaşe de peste 17 metri. Astfel de fenomene se întâmplă în această zonă, susţin meteorologii, o dată la 100 de ani. Autorităţile au lansat o alertă de inundaţii în nordul ţării, mai ales la Hamburg. Nivelul fluviului Elba a crescut simţitor în zona de coastă a Mării Nordului, autorităţile aşteptându-se să fie inundate mai multe cartiere. Zeci de maşini se aflau sub apă, miercuri dimineaţă, iar pompierii au anunţat că mai multe persoane au fost rănite uşor din cauza căderii unor obiecte în urma furtunii.
Viiturile au provocat zeci de morţi în Turcia
Sud-estul Turciei se luptă cu cele mai mari inundaţii din ultima jumătate de secol. Cel puţin 32 de persoane, între care şapte copii, şi-au pierdut viaţa în urma viiturilor provocate de ploile torenţiale ce au căzut în ultima vreme. Printre victime, se numără şi 14 nuntaşi care mergeau cu un microbuz între localităţile Diyarbakir şi Mardin. Echipe de salvare, utilizând elicoptere şi bărci, încercau să salveze circa 300 de persoane izolate în locuinţe inundate în oraşele Cinar şi Bismil. Oficialităţile au avertizat că ploile torenţiale începute la sfârşitul săptămânii vor continua. Multe case din această regiune săracă, majoritar kurdă, sunt construite din chirpici şi nu rezistă la inundaţii. Istanbulul şi alte mari oraşe ale Turciei sunt şi ele afectate de inundaţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite