Furtună de praf în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gunoaiele Capitalei au fost ridicate în aer de vântul puternic care a dărâmat câţiva copaci şi a smuls acoperişurile unor staţii RATB Vijelia de ieri a reuşit să ascundă

Gunoaiele Capitalei au fost ridicate în aer de vântul puternic care a dărâmat câţiva copaci şi a smuls acoperişurile unor staţii RATB

Vijelia de ieri a reuşit să ascundă Bucureştiul sub un imens nor de praf, însoţit pe alocuri de pungi de plastic şi alte gunoaie. Timp de câteva ore, Capitala a arătat ca un oraş aflat în mijlocul Saharei, şi nicidecum ca o metropolă europeană. În acelaşi timp, în ţară s-au înregistrat temperaturi de 11 grade Celsius, furtuni şi ploi abundente.

Vântul puternic din Capitală a pus la pământ copaci, a smuls acoperişul unor staţii RATB şi a rupt stâlpi. Ieri, în jurul prânzului, un arbore de peste 10 metri s-a prăbuşit pe trotuar, pe Calea Giuleşti.

Acesta a căzut peste un panou publicitar şi a blocat timp de mai multe ore o alee, dar nu a rănit pe nimeni. Potrivit dispeceratului Primăriei Capitalei, acoperişul staţiei RATB Orşova de pe strada Virtuţii a fost smuls din şuruburi de vântul puternic. O altă problemă pusă de vântul puternic a fost în Piaţa Operei, unde două panouri publicitare au fost puse la pământ. În sectorul 6, vântul puternic a rupt cinci copaci în cartierele Giuleşti şi Militari. Bucureştenii din sectorul 3 pot apela în cazurile de urgenţă datorate vremii instabile dispeceratul Primăriei Sectorului 3 la numărul de telefon 9854.

Vijelia de ieri din Bucureşti le-a dat bătăi de cap mai ales muncitorilor de la drumuri, care au avut mai mult de lucru pentru a încărca nisipul în basculante. "Noi îl încărcăm şi vântul ăsta îl împrăştie pe aici", a spus Costică, un muncitor care lucrează în zona Colentina.

"E mai riscant să mergi pe lângă blocuri"

Cum în Capitală se lucrează pe aproximativ 80 de străzi şi artere principale, mulţi bucureşteni preferă să meargă pe jos când au de parcurs distanţe mici. Numai că ieri, cei care au ales această variantă au regretat. "Am preferat să merg o staţie, numai că am înghiţit la nisip că nu mai am nevoie de nimic acuma. Am şi în păr şi în gură, peste tot", s-a plâns Marioara Dumitrache (56 de ani, pensionară). Nici ocolirea pe lângă blocuri nu a fost o soluţie pentru a "păcăli" vântul. "Zici că mergi pe aleiuţe sau pe lângă clădiri, dar tot bate vântul şi, în plus, e şi mai riscant să mergi pe lângă blocuri, că poată să îţi cadă ceva în cap", a spus Adriana Soare (21 de ani, studentă). Meteorologii au transmis, ieri, autorităţilor locale o atenţionare prin care anunţau că în Capitală viteza vântului ar putea să ajungă la 80 de km/oră.

11 grade Celsius în Bistriţa

Schimbarea bruscă a vremii produsă ieri seară a adus în Bistriţa un val de ploi însoţit de tunete şi fulgere. În localitatea Beclean, din acest judeţ, s-au înregistrat precipitaţii de 37 de litri/mp în 24 de ore, iar în comuna Piatra Fântânele, temperaturile au coborât până la 11,5 grade Celsius. Din cauza furtunii, cinci sate din Valea Ilvelor au rămas fără curent electric timp de câteva ore.

Localităţi în beznă şi copaci smulşi din rădăcină

Furtuna produsă în noaptea de joi spre vineri a cauzat avarii importante la reţeaua de electricitate şi în alte judeţe ale ţării. În Bihor, Satu Mare, Mureş, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, Constanţa, zeci de sate au rămas, timp de mai multe ore, fără energie electrică. Ploile abundente şi vântul puternic au smuls din rădăcini şi mai mulţi copaci, blocând circulaţia rutieră. În oraşul maramureşean Vişeu de Sus, vântul a doborât turla unei biserici aflate în construcţie. În timpul incidentului, în lăcaşul de cult se aflau 10 muncitori şi preotul, dar nimeni nu a fost rănit. Furtuna a creat probleme şi în oraşul Baia Mare, unde mai multe străzi au fost inundate, circulaţia desfăşurându-se cu dificultate. În Târgu Mureş, mai mulţi copaci au fost rupţi de vântul puternic. Furtuna însoţită de trăsnete a produs şi incendii în judeţele Suceava şi Mureş.

Tăriceanu, revoltat de gunoiul din Glina

Prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu a cerut, ieri, Gărzii de Mediu, Poliţiei şi Jandarmeriei să îndepărteze gunoaiele din comuna Glina, aflată în apropierea Bucureştiului, după ce a observat deşeurile în drumul său spre Institutul Naţional de Dezvoltare-Cercetare Agricolă din Fundulea. Premierul a declarat că "cei care locuiesc în zonă trebuie împiedicaţi să-şi manifeste nesimţirea" şi a anunţat "sancţiuni dure, fără menajamente". Garda de Mediu a amendat deja Consiliul Local al comunei Popoeşti-Leordeni cu 15.000 de lei. Tăriceanu a precizat că Executivul va aproba, săptămâna viitoare, finanţarea unui program la nivel naţional de îndepărtare a deşeurilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite