Furnizorii de energie fac front comun pentru interesele lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceştia au criticat la unison practica marilor companii de stat de a nu-şi plăti facturile la energie Reuniţi în Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), principalii

Aceştia au criticat la unison practica marilor companii de stat de a nu-şi plăti facturile la energie

Reuniţi în Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), principalii furnizori de electricitate şi gaz din România au criticat ieri faptul că CFR le datorează sume uriaşe de bani. Potrivit acestora, este o situaţie nemaiîntâlnită în Europa ca o companie de stat să acumuleze astfel de datorii, ajungând să îşi piardă credibilitatea în faţa partenerilor.

Numai Electrica are de recuperat de la CFR creanţe în valoare de 400 milioane de lei, pe care intenţionează să le vândă pe bursă, a declarat, ieri, directorul general al companiei, Corneliu Stan.

"Vrem să ieşim pe bursă cât mai repede cu creanţele CFR şi purtăm discuţii atât cu Bursa Română de Mărfuri, cât şi cu Bursa de Valori Bucureşti", a afirmat Stan. Potrivit acestuia, suma de 400 milioane de lei include şi valoarea cuvenită Electrica Muntenia Sud, iar cele mai multe creanţe datează de la jumătatea anului trecut.

Pe lângă Electrica, şi celelalte companii de distribuţie electrică din România au de recuperat sume de la CFR, în contul energiei furnizate. Astfel, CEZ are de primit 120 milioane de lei, E.ON Moldova Distribuţie are de recuperat 60 milioane de lei, iar Enel - 44 milioane de euro.

Companii de stat vs companii private

Reprezentanţii furnizorilor de utilităţi au declarat că în orice ţară se ştie că, dacă o companie este de stat, nu vor exista probleme din partea acesteia în a-şi onora obligaţiile contractuale. "Dacă nu ne putem încrede într-o firmă de stat, înseamnă că avem mari probleme. Nicăieri în lume nu am văzut ca o firmă de stat să nu îşi plătească datoriile", a declarat Gunther Schubert, preşedintele CA al E.ON Moldova Furnizare.

El a precizat că din cauza acestor creanţe la CFR au probleme în a-şi finanţa investiţiile, pentru că suma pe care o au de recuperat ajunge şi la jumătate din nivelul investiţiilor.

"Este ciudat că o companie de stat nu plăteşte pentru energia pe care un distribuitor privat o cumpără de la un producător de stat. Cred că nu avem exemple de acest gen în alte ţări din Europa", a afirmat, la rândul său, Matteo Codazzi, preşedintele Enel România.

Din cadrul ACUE fac parte CEZ Group, Distrigaz Sud, E.ON, Electrica şi Enel. Pe de altă parte, întrebaţi asupra situaţiei proaste a infrastructurii energetice din România, reprezentanţii acestor companii private - cu excepţia Electrica - au declarat că vor fi necesari mulţi ani şi foarte multe fonduri pentru ca starea reţelelor să ajungă la normal. Durata întreruperilor în alimentarea cu energie a consumatorilor români este, de pildă, de cinci ori mai mare decât în Ungaria.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite