Furnizorii, în aşteptarea energiei ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa de energie pare blocată în acest moment. În timp ce Nuclearelectrica îşi anulează ofertele de vânzare, energia scumpă rămâne necontractată. Complexul Turceni nu a reuşit ieri să

Bursa de energie pare blocată în acest moment. În timp ce Nuclearelectrica îşi anulează ofertele de vânzare, energia scumpă rămâne necontractată.

Complexul Turceni nu a reuşit ieri să vândă pachetele de energie scoase pe piaţa contractelor bilaterale (PCCB) administrată de OPCOM. Investitorii au refuzat să cumpere electricitate de la acest producător cu cel puţin 182 lei/MWh, aşteptând ofertele Nuclearelectrica, unul dintre cei mai ieftini producători de energie.

Aceasta a continuat însă şi ieri să retragă cantităţile oferite spre vânzare pe bursă pentru anul următor. "Aşteptăm să cumpărăm de la Nuclearelectrica.

De ce să te duci să iei mai scump de la Turceni, cu cel puţin 182 lei, când furnizorii se aşteaptă ca ofertele Nuclearelectrica să se închidă sub 180 lei/MWh", a declarat, pentru "Adevărul", preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ioan Lungu.Motivul invocat de Nuclearelectrica a fost că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu a transmis cota de energie pe care producătorii trebuie să o livreze anul viitor pe piaţa reglementată, a consumatorilor casnici.

Hidroelectrica exportă cu 18 dolari/MWh

Presiunea pusă pe Nuclearelectrica de furnizori este cauzată şi de faptul că Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de electricitate, nu a vândut niciun MWh pe PCCB, deşi are energie disponibilă pentru anul următor - după calculele noastre, circa 4 TWh. De fapt, compania nu a mai vândut în cadru transparent, adică pe bursă, din decembrie 2005.

Între timp, ANRE a încercat să modifice obligaţia producătorilor de a vinde energia disponibilă prin intermediul OPCOM. Autoritatea a propus luna trecută instituirea unui nou cadru de tranzacţionare, care ar fi permis oricărui nelicenţiat în domeniu, deci fără controlul ANRE, să intermedieze licitaţii cu energie. Proiectul a fost respins de ministrul economiei, Varujan Vosganian. Acum, ANRE propune ca preţurile energiei vândute pe bursă să redevină confidenţiale.

Aceste proiecte vin exact în perioada în care se face contractarea pentru anul următor, iar Hidroelectrica nu dă încă semne că vrea să iasă pe bursă. Din informaţiile noastre, Hidroelectrica vindea la export companiei Atel, la finele anului trecut, energie la un preţ de circa 18 dolari - în condiţiile în care în Balcani preţurile vehiculate erau de peste 80 euro/MWh. Aceasta în baza unui contract încheiat între cele două firme în 2001. (Teodora Vasâlca)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite