Fundaţia Sf. Francisc oferă asistenţă socială ocolind legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Bojte Csaba, preşedintele Fundaţiei Sf. Francisc
Preotul Bojte Csaba, preşedintele Fundaţiei Sf. Francisc

O organizaţie non-profit cu sediul în Deva funcţionează fără a avea autorizaţiile necesare, dar primeşte bani de la instituţii de stat.

Fundaţia Sf. Francisc oferă servicii de asitenţă social pentru copii din familii defavorizate prin intermediul filialelor din Alba, Arad, Bihor, Covasna, Harghita, Mureş, Timiş şi Bacău.

Centrele din aceste judeţe funcţionează însă fără acreditările necesare, conform unor surse din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

O parte dintre aceste filiale s-au auto-declarat centre de zi deşi asigură şi servicii de cazare pentru minori, lucru care contravine normativelor existente.
Alte filiale au fost declarate ca internate şcolare, cu toate că nu sunt înfiinţate pe lângă vreo instituţie de învăţământ.

Toate acestea au fost făcute pentru a evita controalele comisiilor specializate ale Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Acest lucru a permis ca în cadrul acestor centre să lucreze oameni fără calificare, minorii fiind supravegheaţi de persoane fără pregătire în domeniu.

De altfel, de-a lungul timpului au existat mai multe reclamaţii ale unor copii care au susţinut că au fost bătuţi de către supraveghetori. În 2010 un băiat de 17 ani de la un centru al fundaţiei din Deva a ajuns la spital după ce a fost lovit cu piciorul în faţă de unul dintre aşa- zişii pedagogi.

Chiar dacă există aceste probleme, organizaţia constinuă să încaseze donaţii serioase, atât de la persoane fizice cât şi de la instituţii de stat. Spre exemplu, în anul 2010 , din cei 208.000 lei alocati ONG-urilor de DGASPC Harghita, 60.000 lei au revenit fundaţiei Sf. Francisc.
Organizaţia este condusă de preotul catolic Csaba Bojte care nu a putut fi contactat la Deva, cu toate insistenţele noastre.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite