Fundaţia „Dinu Patriciu“ a făcut cadouri micuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fundaţia Dinu Patriciu le-a adus zâmbetul pe buze micuţilor din Holbav (foto: Marian Chiriac)
Fundaţia Dinu Patriciu le-a adus zâmbetul pe buze micuţilor din Holbav (foto: Marian Chiriac)

Fundaţia „Dinu Patriciu“ a contribuit la reabilitarea singurei unităţi de învăţământ din satul Holbav Deal, din apropiere de Braşov, prin programul „Educaţia Merită” şi a oferit cadouri pentru 120 de copii din localitate.

Aceştia au primit pungi cu dulciuri si jucării de la fundaţie, cadouri însoţite de o donaţie generoasă de carte - peste 150 de titluri pentru copii din partea Adevărul Holding. Moş Crăciun a trecut mai intâi pe la şcoala din localitate ca să se asigure că nu pierde din vedere pe niciunul dintre cei care locuiesc în casele de pe deal. Îmbrăcaţi în costume populare, mulţi dintre ei fiind împodobiţi şi cu accesorii care să accentueze atmosfera de Crăciun, micuţii i-au colindat pe reprezentanţii fundaţiei şi au recitat poezii pentru a-şi primi punguţele.

Cadourile care le-au fost dăruite au fost achiziţionate cu fondurile colectate în urma proiectului „Fii Moş Crăciun pentru un copil sărac“, desfăşurat în perioada 2-13 decembrie. Proiectul a beneficiat de sprijinul bursierilor care s-au implicat în activităţi artistice, ce au presupus confecţionarea unor obiecte cu tema Crăciunului. Acestea au fost ulterior prezentate public şi expuse online pe siteul www.sponsorizeazauncopil.ro în vederea atragerii unor donaţii, în schimbul creaţiilor realizate de către bursieri.

image

(foto: Marian Chiriac)

Reprezentanţii Fundaţiei Dinu Patriciu care au avut plăcerea să le dăruiască acestor copii cărţi, dulciuri şi jucării povestesc cum, cuprinşi de emoţie, au reuşit să aducă un zâmbet pe buzele micuţilor.

Este ora prânzului, temperatura a coborât sub -8 grade şi ne îndreptăm către satul Holbav Deal, aflat în apropiere de Braşov, la câţiva kilometri buni de mers cu maşina. Intrăm într-un sat de poveste peste care s-a aşternut peste noapte prima ninsoare mai serioasa din an. Deşi ne întâmpină case colorate cu porţi înalte ca-n Ardeal, aşteptam cu sufletul la gură să vedem o dată ieşiti din comuna Holbav, cât mai este de colorată viaţa oamenilor din satul cu acelaşi nume, aflat la câţiva kilometri distanţă.

Vedem pe marginea drumului copii de vârste diferite care se întorc către case cu cutii de cadouri în mână. Ne împărtăşim între noi emoţia vazându-i pe aceşti copii cum işi aşaza cutiile pe marginea drumului, în zăpadă, semn că nu mai au rabdare până acasa să vadă ce au primit de la Doamna’ sau de la Moşul, după caz.

Ieşim din comună, ne îndreptăm spre şcoala din sat şi ni se limpezesc toate gandurile triste de peste an in aşteptarea momentului în care îi vom reîntâlni pe prichindei la serbarea de sfârşit de an. Pe câţiva întârziaţi îi vedem în zare grăbindu-se spre salile de clasă, cu o vioiciune neobişnuită pentru un adult care a trăit la oraş şi nu a fost poate niciodata pus în situaţia de a strabate 4 kilometri prin frig pentru a-şi câştiga pâinea de zi cu zi.

Fundaţia Dinu Patriciu le-a adus zâmbetul pe buze micuţilor din Holbav

Patrundem pe poarta şcolii şi suntem instant întâmpinaţi de câţiva profesori, doamna Director, preotul satului, viceprimarul şi de o ceata de copii care trădează prin zâmbete timide şi încurcate faptul ca aflaseră deja că urmează să vina la serbarea lor invitaţi de la Bucureşti.

Încă este forfotă în clasa în care se va întampla spectacolul pregatit de copii. Pentru unii dintre noi, care n-au mai fost niciodată colindaţi de către copiii din Holbav, atmosfera este ireala în comparaţie cu obiceiurile similare de la oraş. Majoritatea copiilor poartă costume naţionale, mulţi dintre ei fiind împodobiţi şi cu accesorii care să accentueze atmosfera de Craciun.

Baieţii poartă căciuli precum cele ale ciobanilor, împodobite cu flori artificiale, probabil moştenite şi ele din moşi – strămoşi. În primele rânduri, câteva fetiţe de grădiniţă poartă băsmăluţe înflorate şi au pleoapele fardate cu un pic de roz, detaliu care le contureaza foarte frumos ochii albaştri. Încep să cânte colinde şi să recite poezii cu teme religioase cu timiditatea copilului cuminte care sapă adanc în minte dupa începutul poeziei ştiind că Moş Crăciun îi vede şi îi aude din colţul lui de lângă tablă.

Sunt unele colinde pe care chiar dacă le cunoaştem vers cu vers avem sentimentul că în acest loc, cântate de aceşti copii, devin mai pure. Aflăm între timp că toate costumele naţionale cu care sunt îmbrăcaţi copiii sunt cusute de mamele şi bunicile lor, nu este nici unul “de import” din alte zone ale ţării.

Spectacolul se încheie cu scurtele cuvântări de sfârşit de an scolar din partea doamnei educatoare, doamnei învăţătoare şi urarea rostită de doamna director. Copiii se îmbulzesc şi in acest an să-şi primească pungile cu dulciuri şi jucării de la Fundaţia Dinu Patriciu, cadouri însoţite de o donaţie generoasa de carte, peste 150 de titluri pentru copii tipărite de Editura Adevarul Holding. Moş Crăciun a trecut mai întâi pe la şcoala pentru aceşti copii, ca să se asigure că nu pierde din vedere pe niciunul dintre cei care locuiesc în casele de pe deal.

Fundaţia Dinu Patriciu le-a adus zâmbetul pe buze micuţilor din Holbav

(foto: Marian Chiriac)


Majoritatea caselor din Holbav Deal sunt siuate în zone fără electricitate, iar copiii încă îşi fac temele la lumina lampii. Cărţile pe care le-au primit în dar la serbarea de la şcoală se vor sprijini alaturi de alte câteva pe care le au acasă şi peste care probabil vor curge picături de ceară de la lumanarile ce vor fi arse până la Anul Nou.

Multi dintre aceşti copii parcurg drumuri abrupte şi noroioase peste dealuri ca sa poată ajunge la şcoala în fiecare zi. Fundaţia Dinu Patriciu a contribuit la reabilitarea singurei unităţi de învăţământ din sat prin programul “Educaţia Merită”, sprijinindu-i în acelaşi timp pe copii să nu abandoneze şcoala.

Fundaţia Dinu Patriciu le-a adus zâmbetul pe buze micuţilor din Holbav

(foto: Marian Chiriac)

Cadourile care le-au fost dăruite au fost achizitionate cu fondurile colectate în urma proiectului “Fii Moş Crăciun pentru un copil sarac.” Fundaţia Dinu Patriciu a iniţiat acest proiect în perioada 2-13 decembrie 2010 cu scopul de a oferi unui numar cât mai mare de copii un prilej de bucurie în acest sfârşit de an.

Proiectul “Fii Moş Crăciun pentru un copil sarac” a beneficiat de sprijinul bursierilor care s-au implicat în activităţi artistice ce au presupus confecţionarea unor obiecte cu tema Craciunului. Aceste obiecte au fost ulterior prezentate public şi expuse online pe siteul www.sponsorizeazauncopil.ro în vederea atragerii unor donaţii, in schimbul creaţiilor realizate de către bursieri. Dulciurile şi jucăriile au fost distribuite către 120 de copii,  preşcolarii şi elevii din Holbav Deal si copiii fara sponsor din programul “Sponsorizeaza un copil”.   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite