Fundatia culturala "Aura Urziceanu" vrea sa promoveze Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canta de la 16 ani, iar de atunci cariera Aurei Urziceanu a urmarit mai multe directii: pop, folclor, muzica clasica si jazz. A sustinut spectacole alaturi de mari artisti ai scenei mondiale: Quincy

Canta de la 16 ani, iar de atunci cariera Aurei Urziceanu a urmarit mai multe directii: pop, folclor, muzica clasica si jazz. A sustinut spectacole alaturi de mari artisti ai scenei mondiale: Quincy Jones, Duke Ellington, Thad Jones, Ella Fitzgerald, Mel Lewis.
- Ati infiintat de curand o fundatie culturala care va poarta numele. Cum v-a venit aceasta idee?
- Acum cinci-sase ani, dupa un turneu foarte lung in Australia si Japonia, m-am reintors la New York, unde locuiesc partial. La un moment dat, pe la ora 4.00 dimineata, buimaca, m-am uitat la televizor si am vazut propaganda negativa despre Romania. Pe un post francez a inceput un documentar care nu a aratat absolut nimic bun din Romania, centrele noastre culturale, absolut nimic. Au aratat niste tineri care vorbeau intr-o limba, in nici un caz romana, si asta a fost tot. La vreo sase luni, eram la Toronto. Venisem tot dintr-un turneu. Pe la 4-5 dupa-amiaza, pe canalul englezilor, acelasi lucru. Nimic din adevarata Romanie cu care ma mandresc. M-am suparat foarte tare pentru ca, de la inceputul carierei mele din 1968 cand m-au primit americanii si canadienii cu bratele deschise datorita genului de muzica pe care eu l-am inventat ca tanara artista, am spus publicului de unde vin, am vorbit despre tara mea si de atunci continuu sa fac acest lucru si voi continua pana cand voi inchide ochii. Spun mereu unde sunt invitata: "Faceti-va timp si mergeti sa vedeti tara asta frumoasa!" La televizor, in emisiuni, am adus si aduc harta Europei. Le arat Europa de Est si uite aici este Romania, tara unde eu m-am nascut si cu care ma mandresc. De la inceput am insistat sa fiu prezentata ca artist roman, pentru ca asta sunt. Acum renegociez contractul meu de o viata, de 45 de ani de cariera in muzica, si, in comparatie cu ceea ce a fost pana acum vreo trei ani cu turnee si concerte in tara si in strainatate in fiecare zi, voi avea mai mult timp, pe care doresc sa il ofer acestei fundatii culturale.
- Ce isi propune fundatia?
- In primul rand, promovarea si prezentarea tarii si a romanilor in strainatate la cel mai inalt nivel, strict cultural. Punctul al doilea la care tin foarte mult: tinerii. Pentru ca am incredere in ei, ii iubesc si ne pregatim sa le predam stafeta, doresc sa le intind o mana de ajutor si sa le ofer posibilitatea de a se dezvolta in talentul si dragostea lor pentru muzica si arta, fie ca sunt instrumentisti sau cantareti, fie ca doresc sa devina actori.
- Primul eveniment va fi concertul aniversar pe care il veti sustine la Sala Palatului?
- Da. Va avea loc pe 11 decembrie la Sala Palatului. Spectacolul aniversar - 45 de ani de cariera va fi fantastic. Este dedicat fiecarui roman caruia ii va face placere sa vina sa ma asculte si sa sarbatorim impreuna darul muzicii.
- Ce cale credeti ca a luat muzica romaneasca de acum?
- Muzica romaneasca trece prin diferite etape, asa cum sunt si generatiile, si este foarte firesc. Tocmai de aceea, consider ca noi, generatiile mai mature, trebuie sa ii sustinem pe cei tineri, sa ii invatam, sa ii incurajam si intr-un fel sa participam la educatia lor. Ceea ce vine de peste hotare noi vedem la televizor mult mai tarziu, fiind in urma cu ceea ce se intampla acolo. Aceasta miscare muzicala cu alte generatii si noua fatada a Romaniei reprezinta doar o copie a unei idei. Tinerii, la varsta lor, fara experienta, sigur ca vad si zic hai sa facem si noi. Se copiaza ceea ce este afara. Si in muzica este rau, dar cu atat mai mult doresc sa organizez aceste concerte pentru ca ei sa se dezvolte si sa reprezinte cu adevarat fatada culturala a Romaniei. Sa-si construiasca o personalitate originala in a canta, in a concepe, in a orchestra etc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite