Funcţionarul care a schimbat 11 primari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorica Marian vrea ca după ieşirea la pensie să se retragă la ţară. În 31 de ani de activitate, Viorica Marian a văzut cum primarii vin, stau cât stau şi pleacă.

A venit în primărie pe 1 august 1977, ca funcţionar la Serviciul Stării Civile, de unde şi doreşte să iasă în pensie. Îşi aduce aminte, nu cu foarte mare bucurie, de birourile mici, înghesuite de la parterul Primăriei unde îşi făcea treaba. „Erau nişte birouri mici, întunecoase, negre, nu ca cele spaţioase de acum. Eram câte două persoane pe fiecare compartiment, la Naşteri, Căsătorii şi Decese, toate îngrămădite într-un spaţiu mult prea mic”, îşi aduce aminte Viorica Marian.
Anul trecut, la împlinirea a 30 de ani de muncă în primărie, activitatea sa a fost recompensată de primar cu un premiu. Nu îi place însă să vorbească despre asta şi nici despre performanţa de a munci 30 de ani în folosul orădenilor. Fire emotivă, dar tranşantă atunci când este cazul, Viorica Marian spune că în toţi aceşti ani nu şi-a făcut decât datoria.

Lăudată de şefi

„Asta îmi place să fac, asta fac şi pentru asta sunt plătită. Nu cred că am făcut aşa un lucru ieşit din comun, mi-am făcut treaba cum am putut mai bine şi atât”, este de părere veterana funcţionarilor din Primărie. De cu totul altă părere sunt însă şefii ei. Cristian Popescu, şeful Serviciului de Stare Civilă nu îşi închipuie departamentul pe care îl conduce fără „doamna Viorica”. „Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi să nu o avem pe doamna Viorica. Cred că este emblema acestui departament. Fac orice să o ţin aici”, spune Cristian Popescu. „E cel mai vechi funcţionar din primărie, ne mândrim cu dânsa, nu pleacă nicăieri”, mărturiseşte Gheorghe Seica, directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanei.
Din spatele unui monitor, protejată parcă de laudele şefilor, Viorica Marian susţine însă în continuare că şi-a făcut doar datoria. Dar lunga listă cu numele primarilor înşiraţi unul după altul, afişată în Sala „Traian Moşoiu”, vine să-i atragă atenţia asupra trecerii timpului.
În 1977 când a venit în Primărie, aceasta era păstorită de Petru Demeter, în 2008 după 31 de ani, destinele Oradei sunt conduse de Ilie Bolojan, între cei doi edili nu mai puţin de alte nouă persoane s-au perindat în fotoliul de primar. Toţi au plecat, Viorica Marian a rămas.  Funcţionara susţine că nu a calculat niciodată pentru câte perechi a întocmit dosarele de căsătorie, departament la care şi-a petrecut majoritatea timpului din carieră. Face însă repede un calcul. „La o medie de 1.800 de dosare pe an câte îmi trec prin mână, ori 31 de ani, 55.800 de dosare, de cupluri”, calculează instant Viorica Marian.
55.800 de cupluri, adică 111.600 de persoane din cei 220.000 de orădeni câţi are acum municipiul de pe Crişul Repede au fost „procesaţi” în cei 31 de ani de muncă de Viorica. Odată cu trecerea timpului şi introducerea tehnicii moderne, munca angajaţilor de la Serviciul de Evidenţa Persoanei a suferit şi ea îmbunătăţiri. Progresul a însemnat însă şi eforturi, trecerea de la registrele scrise de mână la calculatoare nu a fost uşoară.

Învaţă încontinuu

Înmulţirea căsătoriilor dintre cetăţenii români şi cei din alte ţări a impus o perfecţionare continuă. „Notele interne, înţelegerile încheiate între România şi celelalte ţări trebuie cunoscute foarte bine, altfel nu ne putem face munca. Ce mă fac dacă vine un brazilian, care vrea să se însoare cu o româncă, să îşi depună actele pentru căsătorie şi eu nu ştiu ce să îi cer?”, spune Viorica Marian.

Pensionar la ţară

După ce va intra în rândul pensionarilor, Viorica Marian spune că se va retrage departe de agitaţia din oraş la casa de la ţară. „Soţul meu, fost militar de carieră, speră ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, însă nu mă pot despărţi aşa cu una cu două de munca de atâţia ani”, recunoaşte cel mai vechi funcţionar din Primăria Oradea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite