Funcţionarii vor liber de la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Bucureştiului va fi paralizat dacă bugetarii nu vor avea liber între 2 şi 4 aprilie. Dacă lucrurile sunt clare în ceea ce priveşte transportul şi cazarea participanţilor, modul în

Centrul Bucureştiului va fi paralizat dacă bugetarii nu vor avea liber între 2 şi 4 aprilie.

Dacă lucrurile sunt clare în ceea ce priveşte transportul şi cazarea participanţilor, modul în care se va circula în zona centrală, dar şi cum se va desfăşura activitatea în Bucureşti între 2 şi 4 aprilie constituie încă o dilemă pentru locuitorii Capitalei.

Pentru a se evita blocarea traficului, atât reprezentanţii municipalităţii, cât şi cei ai funcţionarilor publici susţin ideea unei minivacanţe.


Oficialii de la Primăria Capitalei au intensificat întâlnirile pe tema summitului, însă detaliile sunt păstrate sub cheie. Culoarele unice şi punctele de traversare a acestora sunt cunoscute numai de cei care se ocupă de securitatea participanţilor la summit.

Printre măsurile speciale luate în calcul de autorităţi sunt demontarea coşurilor de gunoi de pe traseul unic, dar şi sudarea gurilor de canal. Un lucru este sigur. Vom avea un traseu unic, la fel ca la Summitul Francofoniei, care va face legătura între Aeroportul Otopeni şi instituţiile la care vor fi transportaţi oficialii.


"Oraşul riscă să se blocheze"


Capitala va fi practic împărţită în două. Cu toate că traseele folosite de oficiali sunt secrete, cert este că zona centrală va fi împărţită în două de Calea Victoriei. Pentru a nu se crea blocaje, edilii Capitalei susţin încă ideea acordării a trei zile libere în perioada summitului.

"Dacă nu va fi liber, oraşul riscă să se blocheze. Trebuie să ne gândim că toate maşinile care circulă acum în centrul oraşului au la dispoziţie numai o treime din infrastructura rutieră pe care o folosesc acum", spune viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu.


Funcţionarii şi-au planificat deja vacanţa


Bugetarii nu mai ştiu dacă vor fi sau nu liberi între 2 şi 4 aprilie, fiind derutaţi de declaraţiile reprezentanţilor guvernului. Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, spune că astăzi va depune o adresă la guvern prin care se solicită ca bugetarii să intre în minivacanţă de summit.


"Am sesizări din partea colegilor care şi-au luat bilete la Poiana Braşov, la Sinaia de summit, fiindcă ştiau că au liber. Nicio firmă de turism nu le mai dă banii înapoi pe motiv că premierul este inconsecvent", a precizat Oprescu.

De asemenea, el susţine ideea că zona centrală va fi blocată dacă se va lucra în program normal. O altă problemă în zona centrală va fi ridicată de unităţile de învăţământ. Inspectorul general Stelian Fedorca spune că este necesar ca, în cazul unor restricţii de circulaţie în vecinătatea şcolilor, grădiniţelor sau liceelor, s-ar putea ca şi cursurile să fie întrerupte.


"Dacă nu se poate asigura accesul cu maşina sau autobuzul, atunci consider necesară întreruperea activităţii, cu recuperarea prevăzută în regulament", a precizat Fedorca. De asemenea, la nivelul prefecturii, se caută soluţii ca, în perioada summitului, maşinile pompierilor şi ale salvării să aibă acces prin punctele speciale de traversare ca să poată trece dintr-o parte în alta a oraşului pentru a putea deservi populaţia Capitalei.

Trupele speciale, pregătite să intervină în forţă

Jandarmii de la Brigada Specială de Intervenţie "Vlad Ţepeş" au simulat, ieri, o confruntare cu un grup de protestatari antiglobalizare. Ei au atacat cu pietre o delegaţie oficială care participa la o depunere de coroane în Piaţa Charles de Gaulle, iar unul dintre protestatari s-a legat cu lanţuri de monumentul din piaţă.

Jandarmii i-au evacuat imediat pe reprezentanţii delegaţiei oficiale şi au restabilit ordinea, fără să se înregistreze victime. Exerciţiul de ieri a fost doar un antrenament, dar şi un mesaj transmis militanţilor împotriva globalizării care, prin acţiuni izolate, testează de multă vreme capacitatea forţelor de ordine din România. (Valeria Cupă)



Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite