"Funcţionarea unei instituţii în afara legii este periculoasă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat Ionuţ Codescu spune că protestul avocaţilor din România nu este de competenţa Ministerului Justiţiei, fiind vorba de o problemă de aplicare a legii. Oficialul Ministerului

Secretarul de stat Ionuţ Codescu spune că protestul avocaţilor din România nu este de competenţa Ministerului Justiţiei, fiind vorba de o problemă de aplicare a legii. Oficialul Ministerului Justiţiei a arătat că există un cadrul legal care reglementează profesia de avocat şi, indiferent dacă este bine sau rău, el trebuie respectat.
- Care este poziţia Ministerului Justiţiei faţă de greva avocaţilor Uniunii Naţionale a Avocaţilor din România?
- Problema principală nu este la Ministerul Justiţiei. Legislaţia există, este destul de clară. În Legea 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat se precizează foarte clar cine poate profesa ca avocat şi în ce condiţii. Nu se poate ca de fiecare dată când apare o problemă să mergem la parlament să schimbăm legea. Sunt convins că acest conflict se va rezolva, întrucât funcţionarea unei instituţii în afara cadrului legal este deosebit de periculoasă. Cert este că, atât timp cât există un cadru legal, bun sau rău, el trebuie respectat.
- Avocaţii UNAR au cerut în mod repetat soluţionarea plângerilor lor depuse la Parchet încă de acum trei ani, cu privire la desfăşurarea de activităţi ilegale de către Baroul Constituţional.
- Acest aspect a fost subliniat şi în cadrul întâlnirii de la Parchetul General, iar doamna procuror general Laura Kovesi a promis că aceste plângeri vor fi soluţionate cu operativitate.
- De ce credeţi că s-a ajuns până aici?
- Această situaţie arată una dintre problemele pe care le are România aplicarea legilor. De asemenea, există şi o problemă legată de practica neunitară. Este o problemă de aplicare a legii. Am avut o discuţie şi cu CSM să facă verificări şi în ceea ce priveşte practica unitară şi aplicarea corectă a legii.
- Aţi avut discuţii şi cu reprezentanţii Baroului Constituţional?
- Nu
- Unele Parchete şi instanţe admit avocaţilor din Baroul Constituţional să pledeze în cauze
- Ministerul Justiţiei nu se poate amesteca în deciziile procurorilor sau judecătorilor, ei fiind independenţi. Deci, nu putem trece peste principiul separării puterilor în stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite