Fumătorii şi alcoolicii, profitabili pentru stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile încasează un miliard de euro de pe urma fumătorilor, dar cheltuiesc jumătate pentru tratarea bolilor

Potrivit unor calcule estimative, sistemul sanitar cheltuieşte anual peste 670 milioane de euro pentru tratamentele aferente.

Afecţiunile pulmonare se numără printre cele mai întâlnite forme de boală în rândul fumătorilor, iar costurile unui astfel de tratament nu sunt deloc de neglijat. Florin Mihălţan, doctor conferenţiar la Institutul "Marius Nasta", susţine că în evidenţa spitalelor din ţara noastră sunt înregistraţi un număr de aproximativ un milion de bolnavi care suferă de BPOC (afecţiune pulmonară cronică), iar spitalizarea pe o perioadă de 15 zile, cât durează un ciclu de tratament, costă 800 de euro. De departe, cea mai costisitoare boală provocată de fumatul intens este cancerul pulmonar, anual fiind diagnosticaţi cu această maladie peste 10.000 de persoane.

Tratamentul pe o singură lună costă în acest caz nu mai puţin de 2.700 de euro. Dependenţa de alcool determină în cele mai multe cazuri boli psihice, costurile implicate cifrându-se la aproximativ 300 de euro pentru fiecare bolnav în parte. La nivel naţional, există în jur de 11.000 de paturi în spitalele de psihiatrie.

O analiză realizată de ziarul "Adevărul" relevă faptul că sumele cheltuite de stat pentru tratarea bolilor cauzate de alcool şi tutun sunt inferioare celor virate anual la buget de producătorii din industrie. Asta, cu toate că numărul îmbolnăvirilor cauzate de aceste vicii este, în ultimă perioadă, în continuă creştere.

Deşi majoritatea ţărilor europene deţin statistici oficiale clare privind costurile bugetare cu tratarea bolilor provocate de tutun şi alcool, România nu are deocamdată niciun studiu în acest sens. Chiar dacă, în momentul introducerii, în luna mai 2005, a taxei pe viciu, autorităţile au justificat această măsură prin colectarea la buget a unor sume care vor fi folosite pentru combaterea efectelor bolilor provocate de tutun, Ministerul Sănătăţii nu are nici în prezent o situaţie concretă.

"În acest moment este în derulare o cercetare care să arate costurile pe care sistemul sanitar le suportă cu tratarea bolilor cauzate de cele două vicii", a declarat pentru "Adevărul" Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii.

Statul a încasat accize de 730 milioane euro

În aşteptarea rezultatelor oficiale, am încercat să realizăm un calcul estimativ al veniturilor bugetare în raport cu cheltuielile suportate.Potrivit cifrelor oficiale ale Fiscului, coroborate cu datele estimative ale jucătorilor din industrie, tutunul a adus anul trecut statului venituri de peste un miliard de euro. Numai accizele la tutun colectate anul trecut de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-au ridicat la 730 milioane de euro, la care se adaugă taxa de viciu - 217 milioane de euro, dar şi alte taxe şi impozite (n.r.- impozit pe profit, impozit pe salarii sau fonduri de mediu), a căror valoare a fost de peste 240 milioane de euro.

Statul încasează aşadar peste un miliard de euro de pe urma fumătorilor, dar cheltuieşte aproximativ jumătate din această sumă pentru tratarea diverselor boli cauzate de tutun. Cea mai frecventă boală provocată de fumat este BPOC, afecţiune pulmonară cronică de natură inflamatorie. "În evidenţele spitalelor din ţara noastră sunt înregistraţi aproximativ un milion de bolnavi care suferă de această afecţiune. Spitalizarea pe o perioadă de 15 zile, cât durează un ciclu de tratament, costă 800 de euro, sumă suportată integral de la buget", a declarat pentru "Adevărul" Florin Mihălţan, doctor conferenţiar la Institutul "Marius Nasta". Potrivit acestuia, pentru 80% din numărul total al bolnavilor diagnosticaţi cu BPOC, fumatul este principala cauză a îmbolnăvirii. Un calcul simplu arată astfel că statul cheltuieşte anual numai cu aceşti bolnavi aproximativ 640 milioane de euro.

"În spitalele din România sunt un milion de bolnavi care suferă de afecţiune pulmonară cronică de natură inflamatorie"
Florin Mihălţan doctor conferenţiar la Institutul "Marius Nasta"






11.000 de cazuri de cancer în fiecare an

Şi asta nu e totul, pentru că tutunul provoacă 90% din cazurile de cancer pulmonar. "Anual, într-un judeţ sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar în medie 325 de persoane. Costurile totale suportate nu pot fi însă contabilizate, întrucât tratamentul, precum şi costul aferent diferă în funcţie de stadiul bolii", a declarat pentru "Adevărul" Marlen Farcaş, director executiv al Societăţii Române de Cancer. Potrivit acesteia, media de 325 de cazuri/an este valabilă la nivelul a 35 de judeţe din ţară, ceea ce înseamnă că, anual, sunt identificate peste 11.000 de noi cazuri. Surse medicale ne-au precizat că tratamentul unui bolnav de cancer pulmonar se ridică lunar la 9.000 lei.

Tratarea anuală a celor peste 11.000 de bolnavi necesită astfel cheltuieli de peste 30 milioane de euro, în cazul efectuării doar a unui singur tratament efectuat fiecărui pacient în parte.

Alcoolul aduce 280 milioane de euro la buget

Sumele încasate efectiv de stat de pe urma consumatorilor de alcool sunt semnificativ mai mici decât cele precedente. Asta şi pentru că, potrivit reprezentanţilor patronatului din domeniu, evaziunea este foarte ridicată în acest sector. Astfel, accizele au adus anul trecut bugetului 278,6 milioane de euro. "Calculate la o producţie de alcool etilic de 470.000 hectolitri, statul ar fi trebui să colecteze din accize 353 milioane de euro. La care se adaugă impozitul pe profit, dar şi accizele calculate pentru ţuica şi rachiurile naturale produse în România. Acestea din urmă sunt însă nefiscalizate în proporţie de 99,9% ", a declarat pentru "Adevărul" Radu Morariu, vicepreşedintele Garant.

Cheltuielile statului cu dependenţii de alcool se ridică anual la peste trei milioane de euro, dacă luăm în calcul că în spitalele de psihiatrie există 11.000 de paturi. "În fiecare an sunt ocupate toate locurile, iar tratamentul unui bolnav costă 1.000 de lei", a declarat Dan Prelipceanu, profesor doctor la Spitalul Obregia, din Capitală. Potrivit acestuia, numai la nivelul spitalului în care profesează se fac anual 33.000 de internări, din care 15% reprezintă boli provocate de alcool. Reprezentanţi din sistemul medical spun însă că această sumă este subevaluată, întrucât nu ţine sema de multe alte costuri indirecte ce nu pot fi contabilizate. Potrivit lui Prelipceanu, în România sunt înregistraţi în acest moment jumătate de milion de dependenţi de alcool.

Cele două vicii lovesc şi bugetele altor ţări

Spre deosebire de România, pentru majoritatea ţărilor din Europa şi nu numai, cheltuielile cu tratarea bolilor provocate de tutun şi alcool se dovedesc mai mari faţă de sumele încasate la buget. Contabilizarea costurilor aferente tratării bolilor cauzate de cele două vicii este o problemă actuală şi la nivel mondial. Există încă incertitudini şi neînţelegeri asupra costurilor ce ar trebui incluse şi cum ar trebui calculate. Chiar şi aşa, fiecare ţară dezvoltată are totuşi o "statistică" privind cheltuielile aferente.

Statele Unite ale Americii cheltuiesc anual cu tratarea bolilor cauzate de alcool aproape 175 miliarde de dolari (130 miliarde de euro), la care se adaugă alte 137 miliarde de dolari (echivalentul a 100 miliarde de euro) pentru fumători

Problemele de sănătate ale alcoolicilor din Scoţia scot din buzunarul statului aproximativ 1,1 miliarde lire sterline (1,6 miliarde de euro), costuri în care sunt incluse serviciile de urgenţă, costurile la locul de muncă etc.

California se numără şi ea printre zonele în care abuzul de alcool şi costurile aferente sunt semnificative. Astfel, anual, statul californian cheltuieşte 17,8 miliarde de dolari -13 miliarde de euro

Nici Suedia nu este iertată de existenţa unei rate mari a alcoolismului în rândul locuitorilor. La nivelul anului 2005, costurile sociale s-au ridicat la 160 miliarde de coroane suedeze (17,4 miliarde de euro), în creştere de la doar 50 miliarde de coroane suedeze (5,4 miliarde de euro), la mijlocul anilor "90.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite