Fujimori, eliberat pentru 2.900 $ de justiţia chiliană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul dictator peruan Alberto Fujimori a fost eliberat după şapte luni de detenţie într-o închisoare din Santiago de Chile. Avocaţii săi au înaintat cauţiunea de circa 2.900 de dolari

Fostul dictator peruan Alberto Fujimori a fost eliberat după şapte luni de detenţie într-o închisoare din Santiago de Chile. Avocaţii săi au înaintat cauţiunea de circa 2.900 de dolari stabilită de judecătorii peruani.
Fujimori, închis pentru corupţie şi gravă încălcare a drepturilor omului, a fost condus de la puşcărie direct într-o vilă închiriată în cartierul de lux al oraşului Santiago. Curtea Supremă din Chile i-a interzis însă fostului dictator în vârstă de 67 de ani să părăsească ţara. Un reprezentant al guvernului peruan a calificat eliberarea drept o greşeală, care sporeşte riscul ca Fujimori să scape nepedepsit. Avocaţii fostului preşedinte peruan sunt reţinuţi în declaraţii, afirmând că eliberarea condiţionată este doar un prim pas, pericolul ca Fujimori să fie extrădat în ţara sa natală existând în continuare. La rândul său, ministrul de interne de la Lima, Alejandro Tudela, a avertizat că ordinul de extrădare al ţării sale rămâne valabil în ciuda deciziei Curţii Supreme din Santiago. Sute de peruani au protestat, ieri, în faţa amabasadei chiliene de la Lima din cauza eliberării lui Fujimori, acuzând justiţia chiliană de "legitimizarea corupţiei". Peru a înaintat 12 capete de acuzaţie împotriva acestuia, inclusiv asasinarea a 25 de persoane.

Avertizat de prezicătoare
O înregistrare video difuzată recent la Lima îl arată pe fostul preşedinte Fujimori stând de vorbă cu o prezicătoare, cu puţin timp înainte de a părăsi ţara în anul 2000. Aceasta îl avertizează asupra pericolului pe care poate să-l evite şi chiar indică, cu aproximaţie, că prezicerea se va împlini după 15 septembrie. Fostul dictator peruan o întreabă dacă trebuie să plece în Japonia sau SUA. "Ar fi bine!", îi spune prezicătoarea. Fujimori a fost arestat în Brazilia în noiembrie 2005.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite