Frunzăverde şi afacerea de un miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Frunzăverde a promis pentru altă dată dezvăluirile despre „statul poliţienesc“
Sorin Frunzăverde a promis pentru altă dată dezvăluirile despre „statul poliţienesc“

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin nu e chiar atât  de străin, precum susţine, de privatizarea Moldomin SA.

Răsunătoarea plecare a lui Sorin Frunzăverde din PDL poate avea mai multe explicaţii. Una dintre ele, coroborată cu declaraţiile privind „statul poliţienesc" prin care şi-a motivat demisia din PDL, poate fi cel mai recent scandal de corupţie care a zguduit Banatul.

Arestarea vicepreşedintelui Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, venit la Timişoara din Caraş-Severin, a atins cercul de influenţă al lui Sorin Frunzăverde. Concret, în dosarul în care judecătorul Cătălin Şerban a fost arestat, este interceptat şi omul de încredere al lui Frunzăverde, Marian Mihăilă. Acesta este fost ofiţer SIE şi actual preşedinte al Universităţii „Eftimie Murgu" din Reşiţa, universitate al cărei rector este soţia lui Sorin Frunzăverde.

Toate aceste conexiuni au un numitor comun, privatizarea Moldomin Moldova Nouă, mină care deţine importante rezerve de cupru, estimate la un miliard de euro. Frunzăverde a fost susţinător declarat al privatizării Moldomin SA în favoarea unei firme elveţiene, controlată de nişte cetăţeni sârbi.

Aceştia din urmă, reprezentanţi ai firmei elveţiene Mineco AG, sunt cei care au plătit mita de 50.000 de euro din cauza căreia sunt acum anchetaţi directorul Moldomin, Iacob Chişărău, care e şi consilier judeţean PDL, şeful Poliţiei din Moldova Nouă, comisarul Nicolae Sava, şi vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Cătălin Şerban.

Miza afacerii

Pe rolul Curţii de Apel Timişoara se judecă două procese, în fază de recurs, privitoare la patrimoniul şi administrarea societăţii Moldomin, aflată în insolvenţă şi administrată de lichidatorul judiciar RTZ & Partners IPURL din Cluj-Napoca, condusă de Răzvan Zăvăleanu.

Printr-o decizie a judecătorului-sindic de la Tribunalul Caraş-Severin din 8 septembrie 2011, activele Moldomin SA au putut fi valorificate de lichidatorul judiciar al firmei, acestea fiind vândute, şase zile mai târziu, către Mineco AG, firmă elveţiană controlată oficial de cetăţeni sârbi, dar în spatele cărora se bănuieşte că s-ar afla oameni de afaceri ruşi.

Creditorul majoritar al falimentarei Moldomin SA, statul, prin ANAF, respectiv prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Caraş-Severin, a făcut însă recurs la decizia judecătorului-sindic, cerând anularea vânzării patrimoniului firmei către Mineco SA.

În paralel, aceeaşi instituţie a statului a cerut şi înlocuirea lichidatorului judiciar al Moldomin SA, RTZ & Partners IPURL din Cluj-Napoca, însă Tribunalul Caraş-Severin a respins şi această cerere, motiv pentru care a atacat decizia cu recurs. Ambele recursuri au ajuns la Curtea de Apel Galaţi. Însă înainte de a „umbla" la vicepreşedintele acestei instanţe, grupul celor interesaţi de privatizarea Moldomin în favoarea firmei elveţiene au încercat să pună o vorbă bună în altă parte. Pentru că ANAF a blocat procedurile de vânzare, lichidatorul Moldomin, Răzvan Zăvăleanu, şi directorul societăţii, Iacob Chişărău, i-au cerut lui Sorin Frunzăverde să intervină pe lângă preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, pentru a da mână liberă vânzării.

O vorbă bună la Blejnar

Răzvan Zăvăleanu îşi aminteşte circumstanţele intervenţiei. „Anul trecut, când eram foarte intrigat de faptul că ANAF face presiuni pentru anularea vânzării, am discutat cu domnul Chişărău, care este consilier judeţean, şi a propus să mergem la domnul Frunzăverde să-i prezentăm situaţia. A avut loc o întâlnire de trei minute. Domnul Frunzăverde mi-a solicitat un memoriu, pe care l-am şi trimis. De acolo nu am mai auzit nimic de povestea asta. Nu mi se pare condamnabil că în calitate de şef al judeţului era interesat să atragă nişte investiţii acolo. Nici nu ştiu dacă o fi vorbit sau nu cu Blejnar. Pe el îl interesa că ar fi vrut să atragă investitori în judeţ", a declarat Răzvan Zăvăleanu pentru „Adevărul".

În mod surprinzător, Sorin Frunzăverde nu-şi mai aminteşte nimic din aceste demersuri ale sale. La conferinţa de presă de miercuri, în care a anunţat retragerea din PDL, el a răspuns sec unei întrebări precise formulate de „Adevărul": „Nu am nicio implicare în cazul Moldomin".

MESAJ CĂTRE CINE?

La aceeaşi conferinţă de presă la care şi-a anunţat demisia din PDL, Sorin Frunzăverde făcea următoarea afirmaţie, aparent inexplicabilă: „Trebuie să revenim la o Românie normală, care să renunţe la starea de stat poliţienesc care blochează antreprenorial orice iniţiativă. Ne e frică şi să vorbim la telefon. În permanenţă ne punem problema dacă nu cumva ambiental suntem ascultaţi. Ar fi multe de spus pe tema statului poliţienesc. Ştiu anumite lucruri care mi s-au întâmplat mie, dar nu acum".

"Trebuie să renunţăm la statul poliţienesc care blochează antreprenorial orice iniţiativă.''
Sorin Frunzăverde preşedinte CJ Caraş Severin

"Am discutat cu dl Chişărău, care este consilier judeţean, şi a propus să mergem la dl Frunzăverde.''
Răzvan Zăvăleanu lichidator judiciar

Desant DNA la Primăria Arad

Procurorii DNA au cerut de la Primăria Arad şi de la Consiliul Judeţean Arad documente în legătură cu mai multe contracte şi documente referitoare la o singură firmă, SC Confort Construct SA, firmă deţinută de cel denumit „Regele asfaltului din Banat", Georgică Cornu. Ancheta se referă la dosarul în care Primăria Timişoara a semnalat că a fost falsificată semnătura primarului Gheorghe Ciuhandu şi a altor funcţionari ai Primăriei Timişoara pe documente prezentate de Confort Construct la o licitaţie organizată în Arad.

„Procurorii arădeni s-au autosesizat la vremea respectivă, iar acum probabil că au extins cercetarea pentru că solicitarea a fost pentru copii de pe toate documentele de la licitaţiile la care a participat firma Confort Construct", a declarat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad.

Falcă - nicio calitate în dosar

Primarul Aradului Gheorghe Falcă (foto), a afirmat că procurorii au solicitat toate ofertele de licitaţie pe care le-a depus la primărie firma Confort Construct din Timişoara, începând cu 2009. „Faptul că s-au cerut acele lucruri este un lucru normal. Au venit la Primărie şi au solicitat documente despre compania Confort, pentru că la o licitaţie un document a fost verificat la primăria Timişoara şi s-a constatat că primăria nu a dat o astfel de autorizaţie. Firma Confort a pierdut respectiva licitaţie", a afirmat Gheorghe Falcă.

Cât despre relaţia dintre Gheorghe Falcă şi patronul firmei vizate de DNA, Georgică Cornu, primarul a menţionat că nu există. „Cred că ne-am văzut de patru sau cinci ori", a spus Falcă. Documente legate de firma „Regelui asfaltului din Banat" au fost ridicate şi de la Consiliul Judeţean Arad.„S-a primit o adresă din partea DNA prin care se solicită anumite documente referitoare la unele lucrări derulate în judeţ. Nu a fost nicio descindere, ci am pus documentele la dispoziţie", a declarat Andreea Oţil, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Arad. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a precizat că, deocamdată, în dosar nicio persoană nu are calitate de învinuit.

Cornu: „Sunt conflicte personale"

Documentele ridicate de anchetatori se referă şi la reabilitarea Drumul Vinului, pentru care SC Confort Construct SA a obţinut un contract de 13,5 milioane de euro, dar şi de masterplanul de apă-canal şi cel de deşeuri, a căror valoare este de sute de milioane de euro.

Potrivit unor surse care au cerut anonimatul, la baza dosarului DNA care vizează Primăria Arad se află chiar socrul lui Falcă, Gheorghe Seculici, cei doi „grei" din PDL fiind în conflict politic deschis. Georgică Cornu a confirmat că e vorba de nişte reglări de conturi. „Nu vedeţi că toate conflictele astea au la mijloc nişte conflicte personale? Acuma se luptă între ei. Sunt convins că sunt nişte reclamaţii între partide", a declarat Georgică Cornu.

13,5 milioane de euro este valoarea contractului obţinut de Georgică Cornu pentru Drumul Vinului.

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite