Frunzăverde încă nu retrage trupele româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

45 miliarde de lei pentru dotarea ArmateiSorin Frunzăverde a anunţat şase programe ce urmează să fie finanţate din fonduri extrabugetare, destinate înzestrării Forţelor Terestre, Aeriene şi


45 miliarde de lei pentru dotarea Armatei
Sorin Frunzăverde a anunţat şase programe ce urmează să fie finanţate din fonduri extrabugetare, destinate înzestrării Forţelor Terestre, Aeriene şi Navale. MApN va achiziţiona, pentru Forţele Terestre, autoturisme de teren, blindate şi neblindate, precum şi un număr de384 de transportoare, toate însumând 3,65 miliarde de lei. De asemenea, Forţele Aeriene vor fi dotate cu un avion multirol, considerat "cel mai important element din programul de achiziţii", şi cu un sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare, sumele preconizate de ministrul apărării, în acest caz, fiind de 15,4 miliarde de lei. Încă 26 de miliarde vor fi cheltuite pentru navele de tip vânător de mină şi corvetele multifuncţionale care vor sta la dispoziţia Forţelor Navale. În plus, Frunzăverde a promis repunerea în funcţiune, în următoarele luni, a submarinului "Delfinul".
Câteva mii de locuinţe pentru 75.000 de militari
Ministrul Frunzăverde a subliniat şi importanţa construirii de locuinţe pentru militarii din Armata Română, în număr de 75. . "Terenurile pe care le avem în garnizoane vor fi folosite pentru ridicarea unor locuinţe de serviciu care să poată fi plătite şi de militari", a spus Sorin Frunzăverde, menţionând că are în vedere "câteva mii" de spaţii locative. Totuşi, ministrul apărării nu a putut să clarifice situaţia ansamblului rezidenţial militar din zona Băneasa-Străuleşti, unde vilele şi apartamentele construite până în prezent au fost ocupate în mare parte de generali. Principalul motiv: preţurile, care variază între 30.000 de euro pentru o garsonieră şi 100.000 de euro, plus TVA, pentru o vilă de 260 mp. Costurile s-au dovedit prea piperate pentru soldaţii de rând, chiar şi în condiţiile în care MApN cere un avans de 25% din preţul total şi acceptă rate pe o perioadă de până la 25 de ani. În această problemă, Sorin Frunzăverde s-a rezumat la o promisiune pentru viitor: "Vom încerca să facem criteriile de acordare a locuinţelor cât mai accesibile şi să nu creăm o discriminare din start".
Săgeţi către Atanasiu pentru fondurile necheltuite
Ministrul Frunzăverde a intrat într-un alt dialog indirect cu actualul preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Arhivelor Statului, Teodor Atanasiu, atunci când a comentat situaţia celor 40 milioane de euro pe care MApN nu a reuşit să le cheltuiască anul acesta. "Această sumă, ce a reprezentat un fond de capital, nu s-a cheltuit din pricina incertitudinii şi destabilizării din minister", a explicat Sorin Frunzăverde, referindu-se la scandalurile în care au fost implicaţi Teodor Atanasiu şi fostul şef al Statului Major General, Eugen Bădălan. Altfel, minstrul apărării a pomenit şi de înfiinţarea a două brigăzi speciale, care urmează să acţioneze atât în cadrul Forţei de Răspuns NATO, cât şi în Grupul de Luptă al UE. Ministrul s-a referit la Brigada 2 Vânători de Munte din Braşov şi la Brigada de forţe terestre din Focşani. Sorin Frunzăverde a ţinut să mai precizeze că "politica Ministerului Apărării va fi una predictibilă".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite