Fructul vedetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încep petrecerile de Halloween, o sărbătoare pe care am împrumutat-o şi noi, românii, şi căreia îi spunem Noaptea Tuturor Sfinţilor. Este ultima noapte de octombrie, o noapte a pisicilor

Încep petrecerile de Halloween, o sărbătoare pe care am împrumutat-o şi noi, românii, şi căreia îi spunem Noaptea Tuturor Sfinţilor. Este ultima noapte de octombrie, o noapte a pisicilor negre, a spiriduşilor şi a spiritelor care bântuie hotarele cimitirelor. Vedeta tuturor ceremoniilor occidentale de Halloween rămâne, indiscutabil, dovleacul. Dovleci ornamentali, lanterne din dovleci, preparate din dovleac. Originar din America Centrală, acest fruct dolofan a fost imediat "adoptat" de primii colonişti care au sosit pe tărâmul Americii. şi, de-atunci, e nelipsit de la sărbătorile iernii: Halloween, Sărbătoarea Recunoştinţei şi Crăciun. Dovleacul are valoare de simbol nu numai în America. În mitologia Extremului Orient, dovleacul se afla la originea lumii. În miezul lui se regăsea întreaga esenţă a spiritului uman. În China, tradiţia cere ca, la echinoxul de primăvară, să se mănânce seminţe de dovleac, ca simbol al imortalităţii. În unele comunităţi africane, aceleaşi seminţe de dovleac simbolizează inteligenţa. Dovleacul a ajuns şi erou de basm, în Cenuşăreasa lui Charles Perrault. La noi, din păcate, dovleacul nu s-a prea impus - o plăcintă, even-tual o tartă cu dovleac, poate o dulceaţă şi ceva seminţe prăjite. Spuneam din păcate, pentru că acest fruct este bogat în vitaminele A şi C, potasiu, fier şi fibre. În plus, este uşor de "manevrat". Acceptă iuţeala ardeiului cu aceeaşi nonşalanţă cu care absoarbe zahărul şi mirodeniile. Se ascunde cu modestie în faldurile plăcintelor sau în sosurile tocăniţelor. şi se mulţumeşte doar cu rolul de garnitură. Ca în reţeta următoare:
File de porc cu dovleac şi orez
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 500 g miez de dovleac, 1 ceapă, 1 căţel de usturoi, 4 linguri unt (margarină), circa 800 ml supă de legume sau de carne (instant), 200 g orez cu bobul lung, 1/2 l vin alb sec, 400 g file de porc, 1/2 legătură ceapă verde, 4 linguri parmezan, sare, piper
Preparare: Dovleacul se taie cubuleţe, se căleşte în 1 lingură de unt încins, se stinge cu circa 100 ml supă fierbinte şi se fierbe 10 minute; se ia de pe foc. Se încinge 1 lingură de unt într-o cratiţă, se călesc ceapa şi usturoiul tăiate mărunt, se adaugă orezul şi se călesc împreună. Se toarnă vinul, puţină supă fierbinte şi se fierbe orezul la foc mic cam 30 de minute, amestecând din când în când şi, adăugând, treptat, restul de supă fierbinte. Fileurile de porc se taie în felii groase de 2 cm şi cu puţin timp înainte ca orezul să fie gata, se prăjesc în grăsime încinsă, câte 1-2 minute pe ambele părţi. Se acoperă cu folie de aluminiu şi se lasă să stea 2 minute. Orezul se amestecă cu dovleacul, parmezanul, restul de unt, sare şi piper. Se presară cu inele de ceapă verde. Fileurile se sărează, piperează şi se servesc cu rizoto de orez şi dovleac.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite