Fructele si legumele din import sunt iradiate ca sa tina mai mult
0Alimentele aduse din import nu pot fi verificate pentru a se stabili nivelul de radiatii la care acestea au fost supuse, a declarat Vilmos Zsombori, presedintele Comisiei Nationale de Control al
Alimentele aduse din import nu pot fi verificate pentru a se stabili nivelul de radiatii la care acestea au fost supuse, a declarat Vilmos Zsombori, presedintele Comisiei Nationale de Control al Activitatilor Nucleare (CNCAN). "Romania nu are aparatele speciale cu care sa verifice nivelul de radiatii la care au fost supuse alimentele din import. Aceasta nu este insa datoria noastra, ci a celor de la Ministerul Agriculturii, de care tine partea de alimentatie", a declarat Zsombori. Iradierea produselor alimentare este "o practica" in tarile occidentale si are ca scop distrugerea anumitor bacterii din compozitia produsului, astfel incat acesta sa aiba o durata de valabilitate mai mare. Vilmos Zsombori a mai spus ca iradierea produselor alimentare nu este un procedeu nociv pentru cei ce consuma produsele, insa o unitate specializata in astfel de controale ar fi "foarte utila". "O capsuna care a fost supusa unui astfel de tratament poate rezista, pastrata in conditii acceptabile, chiar si o luna, intrucat razele gamma folosite distrug bacteriile care o fac sa se strice. O capsuna care nu a fost tratata in nici un fel tine maximum o saptamana, in aceleasi conditii de pastrare. Procedeul iradierii este folosit in special pentru legume, fructe si vinuri", a explicat Anton Coroianu, directorul CNCAN. "Ar trebui sa avem si noi in Romania un astfel de institut de control. Asa, suntem nevoiti sa ne bazam pe buna-credinta a producatorilor marfii. Fara aceasta comisie si fara un control al alimentelor din import, teoretic, in Romania pot intra produse iradiate", a declarat Coroianu.