Frontiera de stat a Romaniei va fi intesata cu aparatura de supraveghere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renegocierea contractului de securizare a frontierei de stat, incheiat in 2004 cu firma EADS, a adus statului roman o economie de aproximativ 450 milioane de euro. Acordat prin incredintare

Renegocierea contractului de securizare a frontierei de stat, incheiat in 2004 cu firma EADS, a adus statului roman o economie de aproximativ 450 milioane de euro. Acordat prin incredintare directa in 2004, acest contract fusese evaluat la 650 milioane de euro, plus o optiune de subcontractare de inca 350 de milioane. Comisia Europeana a avut, inca de atunci, obiectii majore privind aceasta afacere din cauza suprapunerilor cu programele PHARE si facilitatea Schengen, destinate aceluiasi obiect de activitate.
Renegocierea a insemnat eliminarea tuturor acestor suprapuneri, ajungandu-se la suma finala de 524,5 milioane de euro. Diferenta de pana la un miliard de euro, bani destinati securizarii frontierelor, va proveni din fonduri europene nerambursabile. Practic, la finalul proiectului, 3.147 kilometri de frontiera vor fi acoperiti de o retea de camere video, senzori si aparatura de supraveghere pe timp de noapte pentru a supraveghea tot ce misca la granita. Obiectul principal al contractului cu EADS, care se va derula pana in 2009, a fost modificat si completat, fiind realizat un nou proiect tehnic al Sistemului Integrat de Supraveghere a Frontierei de Stat (SISF). Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a declarat, ieri, ca, in plus, a fost stabilit un program precis al termenelor de realizare a lucrarilor. Totodata, au fost precizate si penalitatile pentru intarzierile care depasesc mai mult de 15 zile. In contract au fost incluse si anumite obiective de infrastructura suplimentare, cum ar fi noul sediu nou pentru Politia de Frontiera, dar si obiective aflate in alte 11 locatii. Un alt articol nou introdus prevede obligatia EADS de a realiza sistemul de comunicatii mobile in tehnologia standard TETRA, si nu varianta propusa initial, care era mai putin performanta. "Sistemul de comunicatii mobile va functiona pe intreaga suprafata a judetelor de granita, si nu doar in limita a 30 km de la frontiera, cum fusese convenit anterior", a explicat ministrul Blaga. Contractul a fost modificat si in ceea ce priveste garantia acordata de EADS pentru lucrarile executate. Astfel, EADS va avea obligatia de a garanta functionalitatea solutiei de proiectare a SISF pentru o perioada de cinci ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite