Frisoane la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii CCR au simţit pericolul ce li se pregăteşte
Membrii CCR au simţit pericolul ce li se pregăteşte

Curtea Constituţională a ripostat ieri, printr-un comunicat, la tot mai desele atacuri la adresa sa ce vin din partea factorilor politici.

Într-un comunicat de presă, instanţa constituţională arată: „Toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea Curţii Constituţionale în componenţa actuală stabilită pe baza Constituţiei. Această măsură încalcă grav dispoziţiile art.145 din Constituţia României, în care se prevede că, pe durata exercitării mandatului, judecătorii sunt inamovibili - adică nu pot fi revocaţi.

Ne adresăm pe această cale atât Parlamentului, cât şi preşedintelui României să ia poziţie faţă de măsurile ce se preconizează şi prin care se încalcă în mod flagrant Constituţia, normele democratice şi principiile statului de drept. Având în vedere situaţia deosebit de gravă, atacurile fără precedent la adresa Curţii Contituţionale şi a judecătorilor săi, precum şi ameninţările cu revocarea lor,  Curtea Constituţională a sesizat Comisia de la Veneţia, Conferinţa Curţilor Constituţionale din Europa, precum şi celelalte instituţii europene".

Miza atacului

Majoritatea USL din Parlament a adoptat o lege prin care hotărârile Parlamentului să fie excluse de la controlul de constituţionalitate, iar CCR urmează să se pronunţe asupra acestei legi pe data de 9 iulie. În aşteptarea verdictului, liderii USL au evocat în repetate rânduri posibilitatea ca unii membri ai CCR să fie revocaţi din funcţie. Potrivit Constituţiei, membrii CCR sunt inamovibili, deci nu pot fi revocaţi din funcţie de către Parlament. Potrivit legii de organizare, membrii CCR pot fi revocaţi doar de plenul Curţii, în măsura în care se constată încălcări ale legii sau situa­ţii de incompatibilitate.

Miza schimbării legii

Curţii Constituţionale este aceea ca o eventuală hotărâre a Parlamentului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu să nu poată fi atacată la această instanţă. Până în anul 2010, doar regulamentele Camerelor puteau fi atacate la CCR, nu şi hotărârile Parlamentului, însă senatorul PSD Dan Şova a iniţiat un amendament prin care a supus controlului constituţional şi acest tip de acte normative. La vremea respectivă, Şova voia să contracareze tentativa PDL de a-l suspenda pe preşedintele Senatului, Mircea Geoană, astfel, încât hotărârea de revocare să poate fi atacată la CCR.

Atacurile la adresa Curţii Constituţionale au atras reacţii de îngrijorare din partea ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, dar şi a comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite