Frig de crapă pietrele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valul de frig arctic dinspre Siberia a cuprins, pe rând, nordul şi estul Europei, iar în această noapte a învăluit şi România. Meteorologii au avertizat că se vor înregistra temperaturi

Valul de frig arctic dinspre Siberia a cuprins, pe rând, nordul şi estul Europei, iar în această noapte a învăluit şi România. Meteorologii au avertizat că se vor înregistra temperaturi foarte scăzute, între -30 şi -10 grade Celsius. Valori şi mai coborâte, până spre -25 de grade, sunt prognozate în nordul Moldovei, în zonele depresionare şi în dealurile subcarpatice, iar din cauza vântului, în Dobrogea, Bărăgan şi Moldova, temperaturile vor fi sub -31 de grade. Până miercuri nu vor cădea precipitaţii decât local şi în cantităţi neînsemnate. Vântul va sufla cu putere, în special în Dobrogea, însă nu va fi viscol, existând doar riscul formării de polei. Meteorologii spun că, de miercuri, vremea se va încălzi uşor.
Gerul declanşează o nouă criză a gazelor
În urma îngheţării gazelor din conductele româneşti şi ruseşti, autorităţile au hotărât să limiteze livrările către agenţii economici. Marii consumatori de gaze naturale din economie - producătorii de îngrăşăminte chimice şi centralele de producere a energiei electrice şi termice - primesc gaze doar la cota de avarie. CET-urile sunt îndemnate să consume păcură şi cărbune în perioada îngheţului, iar producătorii de îngrăşăminte să aştepte. Măsura a fost luată şi ca un recul al crizei gazelor dintre Rusia şi Ucraina din primele zile ale acestui an. Electrocentrale Bucureşti şi CET-urile din ţară consumă gaze doar atât cât să încălzească păcura şi să dezgheţe cărbunii. Ovidiu Pop, directorul general al Termoelectrica Bucureşti, susţine că stocurile de păcură ajung pentru 30 de zile. Situaţia este calmă şi la complexurile Rovinari, Turceni şi Işalniţa, unde stocurile de lignit sunt suficiente pentru cel puţin 40 de zile. "Producem energie electrică şi termică fără probleme, chiar dacă ne sunt livrate gazele la limita de avarie", susţine Constantin Bălăşoiu, directorul general al Işalniţa Craiova. Surse din sistem susţin că autorităţile române au luat aceste măsuri pentru a pune în siguranţă consumul dacă ar avea loc o nouă criză a gazelor ca cea de la începutul lui ianuarie. O problemă o au, într-adevăr, combinatele de îngrăşăminte chimice, care ameninţă cu trimiterea salariaţilor în şomaj tehnic. Acestea primesc gaze naturale doar la limita de avarie. Producătorii au sărit ca arşi şi au declarat că vor avea mari pierderi de producţie, inclusiv de la oprirea şi repornirea utilajelor - 9 miliarde lei. Legat de acest subiect, un oficial guvernamental le transmite acestora un semnal foarte clar: "Unele combinate de îngrăşăminte chimice din România nu au voie să se plângă. Acestea utilizează doar gaze româneşti, la preţuri româneşti, în timp ce consumatorii casnici sunt îngenuncheaţi de coşul format cu preţul gazelor de import", susţin surse guvernamentale.

Populaţia nu va avea probleme
Directorul general al Dispeceratului Naţional de Gaze - DNG, Marius Stroia, dă asigurări că populaţia nu va avea probleme cu gazele, chiar dacă vremea geroasă va continua. "Am limitat consumul de gaze la producătorii de îngrăşăminte şi CET-uri, tocmai pentru a proteja populaţia. În cartierele mărginaşe ale Botoşaniului au fost câteva probleme, dar situaţia s-a reglementat şi acolo", declară Stroia. Agenţii economici, în schimb, vor primi gaze naturale la cota de avarie până când vremea se va încălzi nu numai în România, ci şi în Ucraina şi Rusia.

Patronii trebuie să facă ceai angajaţilor
Când temperaturile coboară sub minus 20 de grade Celsius pentru mai mult de două zile consecutiv, angajatorii sunt obligaţi prin lege să asigure fiecărui salariat o jumătate de litru de ceai pe zi sau să reducă programul de lucru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite