Friends of the Earth, vocea zgomotoasă a ecologiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii uneia dintre cele mai mari organizaţii internaţionale de mediu cer un acord european împotriva schimbării climatice. "Friends of the Earth" (n.r. Prietenii Pământului) e una

Reprezentanţii uneia dintre cele mai mari organizaţii internaţionale de mediu cer un acord european împotriva schimbării climatice.

"Friends of the Earth" (n.r. Prietenii Pământului) e una dintre cele mai active organizaţii internaţionale de mediu. Are filiale în 70 de ţări din toată lumea, unde activează peste două milioane de membri. Lunar, reprezentanţii organizaţiei iau poziţie faţă de cea mai stringentă problemă de mediu fie din Europa, fie din alt colţ de lume. Organizaţia e cunoscută pentru ineditul manifestaţiilor sale, cele mai multe dintre acestea fiind zgomotoase şi cu ţinte precise.

Înfiinţată în 1971 prin unirea a patru organizaţii de mediu din Franţa, Suedia, Anglia şi Statele Unite ale Americii, fundaţia "Friends of the Earth" (FoE) promovează politici de mediu la nivel global, naţional, local şi regional. Reprezentanţii organizaţiei îşi propun să protejeze pământul împotriva deteriorării provenite din activităţile oamenilor şi a neglijenţei acestora. Prin acţiunile lor, activiştii FoE conservă diversitatea ecologică, culturală şi etnică. De asemenea, "Friends of the Earth" încurajează participarea publicului larg la acţiunile de mediu şi la luarea deciziilor în această privinţă.


Vor să influenţeze politicile europene


Reprezentanţii "Friends of the Earth" sunt cunoscuţi pentru organizarea unor ample campanii de conştientizare a problemelor de mediu de către publicul larg. Prin aceste campanii ei vor să influenţeze măsurile luate de Comisia Europeană împotriva schimbărilor climatice. De-a lungul timpului, organizaţia "Friends of the Earth" a devenit o voce demnă de luat în seamă pentru că printre membrii organizaţiei sunt şi mulţi oameni de ştiinţă, care în general promovează soluţii ajutătoare pentru crearea unui mediu sustenabil şi a unei societăţi propice pentru toţi oamenii.


Nemulţumiţi de discuţiile de la Bali


Cea mai recentă luare de poziţie a organizaţiei a fost la Bali, în privinţa deciziilor luate acolo de către ţările bogate ale lumii. În fiecare zi a summitului, activiştii locali ai organizaţiei au manifestat pe străzile din Bali pentru a le atrage atenţia participanţilor asupra încălzirii globale. Însă, după terminarea Conferinţei de la Bali, organizaţia "Friends of the Earth" s-a arătat nemulţumită de rezultatul discuţiilor, asta în ciuda faptului că Naţiunile Unite au ajuns la un acord de principiu privind reducerea încălzirii globală. Reprezentanţii orga-
nizaţiei consideră că discuţiile de la Bali au fost scoase de pe făgaşul normal de către ţări precum Statele Unite, Japonia şi Canada.


UE trebuie "să izoleze" administraţia Bush


În opinia celor de la "Friends of the Earth", numai Uniunea Europeană a susţinut necesitatea unei reduceri a emisiilor de carbon cu 25-40%, aşa cum spun şi oamenii de ştiinţă. Statele Unite şi Japonia au propus de fapt măsuri pentru ţările în curs de dezvoltare în privinţa reducerii suprafeţelor despădurite şi a tehnologiei de transfer.


"Uniunea Europeană s-a trezit prea târziu pentru aceste negocieri. Ţările europene s-au confruntat cu administraţia Bush şi au susţinut ferm reducerea emisiilor de carbon, dar ar fi trebuit să facă acest lucru mult mai devreme", au arătat reprezentanţii organizaţiei prezenţi la Bali. În opinia lor, pentru a avea succes în ceea ce îşi propune, Uniunea Europeană ar trebui să izoleze administraţia Bush, să aibă acţiuni concrete acasă şi să-şi asume responsabilitatea finanţării costurilor schimbării climatice din ţările aflate în curs de dezvoltare.
Semnaţi un acord pentru Europa !


"Prietenii Pământului" au propus ţărilor europene prezente în capitala indoneziană să semneze un acord comun şi necondiţionat acasă, prin care să-şi propună să reducă emisiile de carbon cu cel puţin 30 de procente până în 2020.


"Miniştrii din unele ţări industrializate care au participat la întâlnirea de la Bali au dezamăgit oamenii de pe întreaga planetă. Ei au ajuns la un acord de principiu asupra reducerii încălzirii globale, numai că viitoarele discuţii în acest sens vor fi o adevărată bătălie până în 2009 pentru un adevărat acord de mediu", a declarat Stephan Long, reprezentant al "Friends of The Earth".


Lupta împotriva uleiului de palmier


Cea mai notabilă acţiune a ecologiştilor de la "Friends of the Earth" este legată de Asia de Sud-Est. Ei au reuşit să stopeze importul european de ulei de palmier, produs în Indonezia şi Malaysia, pentru a împiedica reducerea terenurilor arabile destinate agriculturii în aceste două ţări. Un raport recent al asociaţiei arăta că unul dintre cei mai mari comercianţi de ulei de palmier, Wilmar, tăia ilegal pădurile indoneziene şi nu ţinea cont nici de mediu, nici de drepturile localnicilor.

Suprafeţele despădurite erau folosite pentru înfiinţarea fermelor de palmieri, în scopuri pur comerciale, fără a ţine cont de impactul asupra mediului.


Pentru că studiile au arătat pericolul provocat de angajamentul recent al europenilor de a înlocui 10% din carburanţii folosiţi pentru transport cu alte surse de energie, cum ar fi uleiul de palmier, reprezentanţii "Friends of the Earth" au cerut Uniunii Europene să renunţe la importul de ulei de palmier.

În prima săptămână din luna octombrie din acest an, când la Bruxelles a avut loc o mare întâlnire privind sustenabilitatea uleiului de palmier, mai mulţi activişti ecologişti au protestat zgomotos în faţa clădirii unde a avut loc reuniunea.


"Prietenii Pământului" au spus atunci că Uniunea Europeană ar trebui să renunţe la folosirea uleiului de palmier pentru energie şi transport, pentru că acest fapt ar duce la plantaţii cu mult mai mari decât în prezent, care nu ar fi sustenabile. Iniţial, Indonezia şi Malaysia aveau un plan ce prevedea dublarea suprafeţelor de palmieri, care urmau să ocupe 22 milioane de hectare.

Un raport de acum doi ani al organizaţiei arăta că, între anii 1985 şi 2000, dezvoltarea plantaţiilor de ulei de palmier a fost responsabilă pentru despădurirea a 87% din suprafeţele Malaysiei. În Sumatra şi Borneo, aproape patru milioane de hectare de pădure au fost schimbate în ferme de palmieri. Uleiul de palmier nu a fost interzis, dar importurile au scăzut considerabil.


>> Oamenii din afara discuţiilor de la Bali au trimis un mesaj puternic prin care care cer dreptate în privinţa climei. Acest mesaj nu trebuie să treacă pe lângă nişte urechi surde.
Meena Raman,
preşedintele "Friends of the Earth International"

Fundaţia are o filială şi în România

Şi în România există o fundaţie cu numele "Prietenii Pământului", care promovează în rândul publicului grija pentru mediu, sprijină organizaţii de mediu şi inţiative locale. "Prietenii Pământului a fost înregistrată în 1991 în urma initiaţivei unui grup de 21 persoane, în Galaţi. Are o echipă mică care coordonează activităţile şi proiectele şi o reţea mare de voluntari şi consultanţi care o sprijină. Fundaţia este finanţată prin proiecte şi are un venit anual de aproximativ 30.000 de euro. "Prietenii Pământului" a derulat mai mult de 30 de proiecte de informare şi educare în România şi a colaborat în proiecte cu Albania, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Moldova, Serbia şi Muntenegru, Ucraina.

"Salvaţi fluturii!"

Organizaţiile locale "Prietenii Pământului" din Germania, Italia, Elveţia împreună cu oamenii de ştiinţă danezi au cerut de curând inventarierea speciilor de fluturi din Europa, aflaţi în mare pericol din cauza poluării. Cu aproape un milion de membri, organizaţiile s-au pus de acord pentru cooperarea în privinţa conservării fluturilor. Ele au hotărât înfiinţarea unei zile internaţionale a fluturilor, care să fie doar începutul unei campanii paneuropene pentru salvarea fluturilor în următorii ani. Studiile arată că unele specii sunt în mare pericol. Astfel, 80% din speciile din Germania, Elveţia şi Italia sunt pe lista roşie. În cele mai multe dintre cazuri, dispariţia fluturilor are loc din cauza pierderii habitatelor naturale şi a poluării resurselor lor de hrană cu pesticide.

Barroso, nu fi ipocrit!

Tot anul acesta, pe 29 mai, reprezentanţii "Friends of the Earth" au protestat la Bruxelles, în faţa clădirii Berlaymont, sediul Comisiei Europene, criticând-ul pe preşedintele Barroso pentru ipocrizia lui în privinţa schimbării climatice.

Ei i-au oferit lui Barroso un premiu "ruşinos" pentru că acesta conducea o maşină foarte mare care consumă mult combustibil, ceea ce venea în contradicţie cu nevoia de a stabili standarde de eficienţă de consum de combustibil pentru maşinile vândute în Europa.

Ca o ironie a sorţii, Barroso, care conducea un Volkswagen Touareg ce emite cel puţin 265g/km emisii de dioxid de carbon, lansase de curând o campanie pentru creşterea conştiinţei cetăţenilor europeni în privinţa constribuţiei lor la încălzirea globală. "Noua campanie a Comisiei Europene despre încălzirea globală se numeşte <> .

Dar, în mod clar, preşedintele Emanuel Barroso nu simte că acest lucru se aplică şi în cazul lui", a declarat Jan Kowalzig, organizatorul de campanii climatice de la "Friends of the Earth Europa". Reprezentanţii organizaţiei i-au cerut lui Barroso să reducă limitele pentru emisiile de dioxid de carbon propuse de Comisia Europeană, care trebuie să ajungă până la 120g CO2/km pentru o maşină, până în 2010. Un studiu pregătit pentru Comisia Europeană arată că acest target va costa cel puţin 600 de euro/maşină.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite