Fraudă de 700 milioane $ din conturile Autorităţii Palestiniene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 700 de milioane de dolari (580,38 milioane de euro) lipsesc din conturile Autorităţii Naţionale Palestiniene. 25 de responsabili din administraţie-arestaţi, iar alţi zece urmăriţi prin

Circa 700 de milioane de dolari (580,38 milioane de euro) lipsesc din conturile Autorităţii Naţionale Palestiniene. 25 de responsabili din administraţie-arestaţi, iar alţi zece urmăriţi prin Interpol. Corupţia a fost aproape generalizată în sânul Autorităţii Palestiniene. Informaţiile de mai sus au fost extrase din raportul procurorului general palestinian Ahmed Al-Meghani, pe care acesta l-a prezentat presei, duminică seara. Datele au surprins şi nu prea, dat fiind că, de mai multă vreme, se vorbea insistent despre corupţia de proporţii însemnate din sânul Autorităţii Palestiniene. De altfel, faptul a figurat la loc de frunte în timpul recentei campanii electorale şi a fost unul dintre cele care au înclinat decisiv balanţa în favoarea mişcării radicale integriste Hamas.
În ce priveşte cele aproximativ 700 milioane de dolari ce nu apar în casele de bani palestiniene, e vorba de o sumă foarte importantă, dacă se ţine seama de faptul că deficitul anual al aceleiaşi Autorităţi Naţionale se cifrează la 800 milioane de dolari (663,3 milioane euro), iar suma totală a ajutorului anual acordat acesteia este de circa un miliard de dolari. În faţa ziariştilor, procurorul general Al-Meghani a povestit că ancheta respectivă a durat mai mulţi ani. Tot el a anunţat şi primele măsuri luate - cei 25 de oficiali arestaţi deja şi cei 10 urmăriţi prin Interpol, ei refugiindu-se în străinătate. "Au existat circa 50 de cazuri de corupţie financiară şi administrativă", a spus el, prezentând câteva dintre ele.
Uzina de ţevi - pe hârtie
Astfel, ancheta a descoperit că a fost finanţată o uzină fictivă de ţevi pentru care Autoritatea Palestiniană a plătit patru milioane de dolari. De asemenea, au fost deturnate două milioane de dolari din ajutorul italian. "Uzina nu era decât pe hârtie, iar investigaţiile continuă, pentru a afla unde sunt banii", spunea ziariştilor procurorul Al-Meghani. Ancheta lui a mai descoperit că şi în conturile televiziunii palestiniene (PBC) e o gaură de 20 milioane de dolari. Harbi Sarsur, fost preşedinte al Consiliului Palestinian al Petrolului, între anii 1994 şi 2003, a fost arestat la începutul lunii trecute, el fiind bănuit de deturnare de fonduri.
În context, s-a reamintit că atunci când, în anul 2005, a fost ales ca succesor al lui Yasser Arafat în fruntea Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas a făgăduit că va lupta cu prioritate împotriva corupţiei şi va aplica un vast program de reforme în toate instituţiile palestiniene. La rândul lui, Salman Fayad, fost responsabil la Fondul Monetar Internaţional, a fost numit ministrul finanţelor în guvernul palestinian cu misiunea de a asana finanţele Autorităţii Naţionale, de a asigura "transparenţa" în gestiunea ajutorului internaţional şi de a lupta eficient împotriva corupţiei. În fine, raportul procurorului general Al-Meghani trebuia prezentat public la 20 decembrie 2005, dar a fost amânat la cererea expresă a lui Mahmud Abbas, spre a nu influenţa rezultatul alegerilor. Cu sau fără acest document, mişcarea Al-Fatah a lui Abbas, acuzată de corupţie până în măduva oaselor, a pierdut alegerile, aşa cum era de aşteptat, în detrimentul grupării integriste Hamas.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite